Rengassota jatkuu

Tämän vuoden aikana autoilijoille on yritetty perustella, että auton renkaiden ostaminen ulkomaisesta verkkokaupasta ei välttämättä kannata. Blogia seuraavat tietävät, että väite osoitettiin vääräksi kevään blogikirjoituksessa Rengassota. Sota kuitenkin jatkuu ja syksyn aikana kotimaisen rengasmyynnin puolesta taistelemaan valjastettiin rengasratsioita, kesän hellettä ja leutoa edellistalvea.

Hyväkuntoiset renkaat ovat tärkeä osa autoilua, joten rengasratsiat ovat aiheellisia. Totta on myös, että lain edellyttämä 1,6mm minimiurasyvyys ei kaikissa olosuhteissa riitä ja siksi rengasmyyjät suosittelevatkin urasyvyydeksi neljää milliä. Ilmeisesti suositus tai lakikaan ei saa autoilijoita Rengasliiton mielestä tarpeeksi usein kaupoille, joten piti keksiä uusi ja pelottava myyntiargumentti. Myynninedistämiseksi Rengasliiton puhemies selitti mm. Ylen uutisissa, kuinka helle on tuhonnut kesärenkaat.

Rengaskauppiaiden mukaan autojen kesärenkaat ovat nyt poikkeuksellisen sileitä kuuman kesän vuoksi.

– Kuumalla kelillä renkaat kuluvat nopeammin ja sen vuoksi kulutuspintaa on syksyllä vähemmän, selittää Kouvolan seudulla rengasratsioiden järjestämisestä vastaavaa ratsiapäällikkö Vesa Paunonen.

Kommentti herättää parikin kysymystä. Miten en muista vuonna 2010 lukeneeni mitään vastaavaa, vaikka silloin koettiin vähintään samanlainen hellekesä? Voisi myös kysyä, että koskeeko tämä renkaiden kulumisongelma vain pohjolan oloihin suunniteltuja Nokian renkaita, vai meneekö välimeren kuumuudessa suunnitellut Pirellit yhtä huonoon kuntoon? Vianorilaisen Paunosen väite on juuri niin absurdi, kuin miltä se kuullostaakin.Väitteen tarkoitus selviää jos seurasi esimerkiksi Euromasterin syksyn kampanjoita, joissa mm. kesärenkaat myytiin rajusti alennettuun hintaan pois. Tällainen syksyllä ja sesongin ulkopuolella pyörivä kesärengaskampanja ei voi tarkoittaa muuta kuin kesällä kehnosti käynyttä kauppaa.

Ilmeisesti myös kauppojen varastoihin hankitut talvirenkaat kävivät syksyllä huonosti kaupaksi. Vain pari viikkoa kesärengaspelottelun jälkeen ilmojen viilennettyä rengaskauppiaat ilmoittivat, että talvirenkaat kannattaa laittaa välittömästi alle. Autoilijoita myös kehotettiin hankkimaan uudet talvirenkaat, sillä leuto edellistalvi oli tuhonnut talvirenkaat.

Syksyn uutisten mukaan kauppa on ainakin poliisin havaintojen mukaan käynyt huonosti. Kuluttajien ostovoiman romahtaminen näkyy erityisesti siinä, että talvirenkailla ajetaan yhä useammin ympäri vuoden. Taantuma on kai aiheuttanut tämänkin, sillä laaturenkaat ovat kertahankintana melko kallis. Kotimaan hinnoilla renkaisiin uppoaa helposti useampi satanen. Ei siis ihme, että rahaa säästetään ja turvalisuudesta tingitään.

Turvallisuudesta tinkiminen ei ole kuitenkaan mikään pakollinen tila, sillä ulkomailta saa keskitason kesärenkaat runsaalla parilla saturaisella. Talvirenkaiden ja erityisesti nastarenkaiden kanssa kotimaset kuluttajat ovat olleet pienessä pakkoraossa, sillä tarjonta Suomen oloihin sopivissa renkaissa on ollut ulkomailla heikko. Tialnne on kuitenkin muuttunut ja euroistaan tarkka talvirenkaiden ostaja suuntaakin nyt katseensa Viroon.

Tarina nastarenkaiden hankinnasta Virosta ja siellä toimivista verkkokaupoista löytyy foorumin Renkaita netistä-ketjusta, mutta kerrotaan täällä sen verran, että tässä tilauksessa n. 280 eurolla kotiin kannettiin Hankookin Winter i*Pike RS W419 renkaat 195/65R15 kokoisena. Kotimaan tarjonnassa olisi tuolla hinnalla pitänyt tyytyä huonompiin vaihtoehtoihin, mutta onneksi jotain lähestymistäkin hinnoissa on havaittavissa. Ei kuitenkaan vielä niin suurta lähentymistä, että se saisi allekirjoittaneen tekemään rengasostoksensa kotimaasta.

Mielenkiinnolla odotan, mitä saamme taas ensi keväänä lehdistä lukea. Todennäköisesti pelottelulinja ja disinformaatio jatkuu, vaikka siitä ei ole mitään hyötyä. Etusivullamme on ollut jo pitkään äänestys, jossa kysytään mistä hankit renkaasi? Tuon äänestyksen mukaan jopa 2/3 vastaajista hankkii renkaat ulkomailta, joten ehkä disinformaatio on jonkun mielestä helppo ja tarpeellinen markkinointikikka.

Paras markkinointikikka kuitenkin puuttuu edelleen ja sehän on kilpailukykyiset hinnat kautta koko kentän.

Haluamme tietää
Mistä ostat autonrenkaat?

Lue myös nämä

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020