Tullin aikalisä

Viikko on kulunut siitä, kun Eu-tuomioistuin antoi odotetun päätöksensä alkotaxi-tapauksessa. Päätös ei varsinaisesti ratkaissut etämyyntiin liittyviä kysymyksiä, eikä se myöskään ottanut selkeää kantaa Alkon monopoliasemaan. Tuomiossa sen sijaan heitettiin pallo takaisin kotimaisille oikeusasteille, jotka joutuvat nyt tekemään vaikean päätöksen, onko etämyynti laillista, vai ei. Tulli sen sijaan julkaisi tänään tiedotteen, jossa se kertoo miten se tulkitsee päätöstä ja mihin toimenpiteisiin se ryhtyy alkoholin etämyynnin suhteen.

Tulli on viimeisen vuoden aikana julkaissut useita tiedotteita, joissa tilaajia on varoiteltu ja uhkailtu milloin milläkin seuraamuksella. Varoitukset eivät kuitenkaan ole vaikuttaneet kuluttajien käytökseen mitenkään, vaan tilauksia on tehty entiseen tapaan. Tänään julkistun tiedotteen mukaan tulli ottaakin etämyynti-asiassa lyhyen aikalisän.

Tulli tiedottaa 19.11.2015

EU:n tuomioistuin antoi C198/14 Visnapuu -ennakkoratkaisunsa 12. marraskuuta Helsingin hovioikeuden pyynnöstä. Ennakkoratkaisun mukaan EU:n tuomioistuin jättää kansalliselle tuomioistuimelle selvitettäväksi, onko suomalainen alkoholin vähittäismyyntilupajärjestelmä syrjivä ja perustuuko se aidosti kansanterveyden suojeluun. Lisäksi tuomioistuin jättää kansalliselle tuomioistuimelle selvitettäväksi suomalaisten tilaviinien suoramyyntioikeuden toteutumisen edellytykset. Ennen näiden selvitysten valmistumista kansallisen tuomioistuimen päätöstä Tulli ei muuta nykyisiä toimintatapojaan alkoholin etämyynnin valvomisessa.

Tiedotetta voidaan tulkita niin, että toistaiseksi paketteja kohdellaan, kuten tähänkin asti. Niitä avataan ja mukaan laitetaan tiedote etämyynnin ja etäoston eroista ja verovelvollisuudesta.

Tulli kuitenkin tullee tiukentamaan linjaansa etämyyntitapauksissa, sillä tiedotteessa mainitaan ensi viikolla (vko 48) annettavista lisäohjeista.

Tulli tiedottaa viikolla 48 alkoholin etämyyntiin kohdistuvista toimenpiteistä, joilla varmistetaan säädettyjen verojen maksu Suomen valtiolle.

Lakihan sanoo edelleen, että etämyynnissä verovelvollinen on myyjä, joten toimenpiteet todennäköisesti kohdistuvat myyjiin ja mahdollisesti lähetyksiin. Tarkoittaako tämä sitten aiemmin mainittuja takavarikkoja, se selvinnee ensi viikolla.

Lue myös nämä

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020