Oppivatkohan ne koskaan?

Suomessa tuntuu olevan joitakin sellaisia koneistoja jotka joko kieltäytyvät uskomasta, tai jääräpäisesti kieltävät, että he saattavat toiminnallaan haitata kotimaista kauppaa. Yksi näistä on Teosto ry.

Vaikka pääsääntöisesti Teoston voidaan sanoa liikkuvan hyvällä asialla, on digiaikakausi aiheuttanut ko. instituutiossa pientä mopon keulimista. Viimeisin esimerkki tästä on ratkaisumalliasiamies Markus Leikolan esitys kasettimaksun laajentamisesta yhä uusiin kohteisiin. Esityksen mukaan kasettimaksun piiriin tulee koko digitallentamisessa mukana oleva laitteiden ja palvelujen ketju, aina pilvipalveluja myöden.

Leikola ehdottaa maksun laajentamista laitteiden ja tallennusalustojen lisäksi pilvisisältö- ja tallennuspalveluihin. Maksu olisi tulossa myös kuluttajille tarjottaviin sisältötuotteisiin.

Uusina tuotteina ja palveluina hyvitysmaksun piiriin ovat tulossa tietokoneet, tabletit, tulostimet, maksulliset pilvipalvelut, maksulliset verkkosisältöpalvelut, osa maksutv-kanavista, osa äänikirjoista, ääni- ja videotallenteet.

Lyhyesti esitettynä tämä tarkoittaa, että ensin maksetaan Teostolle itse tuotteesta, sen jälkeen maksetaan kasettimaksu kovalevystä jolle teos on tallennettu, serveristä jolla kovalevy on, palvelusta jonka kautta serveri jakaa teosta ja tietokoneesta joka ottaa datan vastaan sekä vielä kerran kovalevystä joka tallentaa tiedon.

Teostokin, tai Leikola, ymmärtää ilmeisesti, että nyt mopo viilettää jo jossain horisontissa, ja uutta järjestelmää nimitetäänkin kolmipistemalliksi, jossa kerättävän hyvitysmaksun pohjaa laajennetaan, mutta yksittäiseen laitteeseen kohdistuvaa maksutasoa lasketaan. Kosmeettinen muutos, joka ei paljon kotimaista kauppiasta lohduta. Uusien maksujen myötä yhä useampi kuluttaja tulee tekemään tietotekniset ostokset ulkomailta. Saksa on jo nyt hintatasoltaan kilpailukykysempi, ja nämä uudet maksut vain pahentavat tilannetta.

Leikolalta karanneen mopon voi nyt pysäyttää kulttuuriministeri Paavo Arhinmmäki. Toivonkin, että vasemmalta kuuluu kerrankin järjen ääni, ja ymmärretään mitä tällainen ahneus tekee kotimaiselle kaupalle. Muuten maksu saattaa levitä jatkossa täysin holtittomasti, joka vuorostaan lisää ulkomailta ostamiseen johtavaa kapinahenkeä.

Lue myös nämä

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020