Kontrolli kiristyy 2015

Verkkokauppa ja erityisesti ulkomailta tehtävät verkko-ostokset ovat piikki monen lihassa. Tämä näkyy erityisesti siinä, miten ulkomaista verkkokauppaa yritetään paikoin rajoittaa kontrollia kiristämällä.

Kontrollin kiristämisessä oli vuonna 2014 kyse verotuloista ja niin on tänäkin vuonna. 2014 Tulli sai lisää resursseja ja ”tehovalvonnan” alle otettiin kolmansista maista tehdyt yli 22 euron arvoiset tilaukset. Tänä vuonna Tulli saa lisää resursseja EU:n alueelta tapahtuvien alkoholitilausten valvontaan.

Kontrollin kiristymisestä saatiin osviittaa syksyn mittaan, kun Tulli alkoi julkisuudessa arvostella suureen ääneen alkoholin ulkomailta tilaamista. Samalla kyseenalaistettiin tilaajien toiminnan laillisuus, eikä suinkaan niiden verkkokauppojen, joista juomat tilataan. Tullin lausunnot saivatkin aikaan pienen myrskyn vesilasissa ja jos ei muuta, niin alkoholitilausten määrä kasvoi huikeasti.

Tulli sai tälle vuodelle sekä matkustajatuonnin, että verkko-ostojen valvontaan n. 600 000 euron määrärahan, jonka turvin palkataan muutama määräaikainen henkilö hoitamaan alkoholin tuonnin valvontaa ja valmisteverotusta.

Haemme kahta

määräaikaista valmisteverotuksen asiantuntijaa

Virkapaikka on Helsinki.

Tehtävään kuuluu pääasiassa valmisteverotuksen oikaisu- ja jälkiverotuspäätösten valmistelu ja esittely, erityisesti internetin välityksellä tilattuihin valmisteveronalaisiin tuotteisiin ja alkoholien matkustajatuontiin liittyvä veroharkinta, valituslausuntojen laatiminen hallinto-oikeudelle sekä asiakasneuvonta ja ohjeistus.

Haussa olevat asiantuntijan tehtävät sisältävät valmisteverotapausten käsittelyä, ja tehtävissä vaaditaan perehtymistä mm. kansalliseen valmisteverolainsäädäntöön.

Näiden asiantuntijatehtävien lisäksi Tulli rekrytoi kourallisen perinteisiä Tullimiehiä hoitamaan kentällä tehtävää valvontaa.

Alkoholin tilaaminen on hiljalleen kasvanut suureksi ilmiöksi ja koska sen vuoksi menetetään verotuloja, on valtion ja Tullin reaktio ymmärrettävä. Tosin Tullikin tietää sen, että tilauksia tulee päivittäin satoja, eikä sielläkään uskota tämän ”tehovalvonnan” aukottomuuteen.

Tämän valvonnan tehokkuus onkin se suurin kysymysmerkki. Jos tilausten määrät jatkavat kasvuaan, ei tulli pysty mitenkään pysäyttämään kaikkia. Viime vuodelle saadut resurssit eivät juurikaan muuttaneet kolmansista maista tulevien pakettien kulkua tai kustannuksia ja nettikaupan kasvu pitänee tässäkin tapauksessa tilanteen melko ennallaan. Mitä tämä tulee vaikuttamaan suosituimpien verkkokauppojen toimituksiin on vielä arvoitus.

Jos kuitenkin harkitset tai harrastat aktiivista alkoholin tilaamista ulkomailta, kannattaa varautua siihen, että joku paketti saattaa jatkossa tulliin pysähtyä.

Lue myös nämä

1 Kommentti

Lisää Kommentti
  1. Kontrollia kiristetään ja valvontaa lisätään. Siinä työkalut. Ruuvimeisselillä mutterin kimppuun. Kyllä se siitä aukee kun tarpeeksi yrittää.

    Kyllä ihmetyttää missä olotiloissa nämä päättäjät näitä päätöksiä tekee. Kovin selväpäistä meno ei tunnu olevan.

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020