Luottokortin käyttö kannattaa verkkokauppaostoksissa

Ulkomailta ostavertaaensinlogominen on houkuttelevaa, ja moni suomalainen kuluttaja tekeekin verkkokauppaostoksia rajojen yli. Maksutapavaihtoehtoja on useita; luottokortit, tilisiirrot, maksukortit, laskut, postiennakot ja erilaiset maksujenvälitysjärjestelmät.  

Luottokortilla maksaminen kuitenkin tarjoaa turvaa ja useita etuja, joita muilla maksutavoilla ei saa. Esimerkiksi kaupan mahdollisesti epäonnistuessa kuluttaja voi saada rahansa takaisin luotontarjoajalta.  Lisäksi useat kortit tarjoavat automaattisesti ostoturvan luottokortilla ostetuille tuotteille.

Jos kauppa epäonnistuu

Kaikissa verkkokauppaostoksissa on aina vaarana epäonnistunut kauppa. Voi olla, että tilattu tuote ei ikinä saavu perille, tai että tuote on viallinen tai väärä. Euroopan Unionissa sijaitsevilla kaupoilla on velvollisuus korjata tai korvata vialliset tuotteet ilman lisämaksuja, mutta käytännössä tilanteen korjaaminen voi olla vaativaa tai mahdotonta. Jos tuote on ostettu luottokortilla, voi kuluttaja pyytää hyvitystä epäonnistuneista kauppatilanteista luotonantajalta.

Lisäksi luottokortilla ostetuista tuotteista voi saada kuluttajasuojalain mukaisesti hyvityksen myös siinä tapauksessa, että kauppa menee konkurssiin ja tuotteet jäävät saamatta. Konkurssisaatavat maksetaan yleensä etujärjestyksessä, ja kuluttajat ovat usein tämän jonon häntäpäässä. Jos kuluttaja ei ole käyttänyt luottokorttia ostotilanteessa, voi korvauksen saaminen venyä vuosilla tai jäädä kokonaan saamatta konkurssipesästä.

Luottokorttien puolesta puhuu se, että luottokortti on kansainvälisesti hyväksytty maksutapa ja kuluttaja voi saada hyvityksen epäonnistuneesta kaupasta riippumatta verkkokaupan fyysisestä sijainnista. Kuluttajan kannattaa siis käyttää luottokorttia verkkokaupan maksutilanteessa mahdollisten tulevien ongelmatilanteiden välttämiseksi.

Luottokortit tarjoavat ostoturvaa

Useimmat luottokortit tarjoavat myös ostoturvan tuotteelle, joka on ostettu kyseisellä luottokortilla. Ostoturvia on monenlaisia; jotkin kattavat vain tuotteen hajoamisen ja toiset myös varkaudet ja katoamiset. Ulkomailta ostavalle ostoturva voi tarjota paljon – esimerkiksi tuotteen laadusta johtuva hajoaminen voidaan korvata ostoturvan kautta ja välttää takuuseen ja palautukseen liittyvät maksut ja hankaluudet.

Ostoturvat eroavat toisistaan muun muassa maakohtaisissa rajoituksissa ja voimassaoloajoissa. Esimerkiksi Ålandsbankenin Master Card Premium ja Nordean Mastercard – luottokortit kattavat vain Pohjoismaista ostetut tuotteet, kun taas esimerkiksi Danske Bankin Mastercard, OP:n Visa ja K-Plussa Mastercard, ja Aktian Visa- ja Mastercardiin kuuluvat ostoturvat kattavat maailmanlaajuiset ostokset. Useimmiten ostoturva on voimassa 90 – 180 päivää, mutta tapauskohtaisesti joillakin korteilla voi saada jopa vuosia ostoturvaa. Eli luottokortilla ostettu tuote on myös suojattu tulevaisuuden sattumusten varalta.

Omavastuu ostoturvassa on usein alempi kuin kotivakuutuksissa, keskimäärin 40 euroa, mutta jopa 75 euroa. Sen lisäksi luottokortintarjoajat voivat määritellä ostoturvan ehdoissa minimi- ja maksimihinnan ostoturvan piiriin kuuluvalle ostokselle.

Ilmainen palautus on mahdollista

Perinteisesti suomalaiset verkkokaupat ovat tarjonneet tuotteilleen ilmaisen palautusoikeuden, mutta ulkomaiset verkkokaupat usein jättävät palautuskulut tuotteen ostajan vastuulle. Luotto- ja maksuaikakorteista ainoana palautusturvan tarjoajana on American Express Platinum –maksuaikakortti. Palautusturva tarjotaan tuotteelle jonka vaihto- ja palautusoikeus ei ole enää voimassa, tai jonka jälleenmyyjä ei suostu vastaanottamaan palautettavaa tuotetta. Valitettavasti American Expressin palautusturva on voimassa vain kotimaisista kaupoista ostetuille tuotteille.

Ulkomailta ostava voi kuitenkin saada ilmaiset palautukset liittämällä luottokorttinsa tai pankkitilinsä PayPal-tiliin. PayPal korvaa PayPal-tilillä ostettujen tuotteiden palautuskulut 30 euroon saakka ja tarjous kattaa 12 eri ostoskerran palautukset vuoden 2016 loppuun saakka. Käyttämällä PayPal-tiliä tuotteen maksamiseen, kuluttaja kuitenkin menettää luottokortin tarjoamat edut ostetuille tuoteille.

Kuluttajan kannattaakin tässä vaiheessa priorisoida luottokorttien tarjoaman ostoturvan ja PayPalin tarjoaman ilmaisen palautuksen välillä. Myöhemmin hajonneen tai rikkoutuneen tuotteen korvaaminen voi tulla kalliimmaksi kuin palautettavan tuotteen postikulut.  

Luottokortti tarjoaa käyttäjällensä useita etuja muihin maksutapoihin verrattuna; pieleen menneestä kaupasta tuotteen ostoturvavakuutukseen. Lisäksi Euroopan kuluttajakeskus suosittelee luottokortin käyttöä verkkokaupan maksuissa, jos se vain on mahdollista. Ulkomaille maksuja tekevän kuluttajan kannattaakin pohtia luottokortin käyttöä ensisijaisena maksuvälineenä verkkokaupoissa.

VertaaEnsin.fi on kuluttajille suunnattu puolueeton rahoitustuotteiden vertailusivusto, joka auttaa suomalaisia löytämään itselleen sopivimman tuotteen kilpailukykyisimpään hintaan.

Tämän artikkelin on kirjoittanut yhteistyökumppanimme VertaaEnsin.fi.

Updated: 22.11.2016 — 00:57

Lue myös nämä

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020