Aurinkoenergiat mökille

Kesämökin sähköistys on nykyaikana lähes välttämättömyys. Lankapuhelimet ovat historiaa ja kännykkä kaipaa latausta toimiakseen. Tietokone on monelle lomallakin välttämätön paha, eikä sekään toimi ilman sähköä. Sadepäivien tuskaa taas helpottaa TV. Mökillämme sähköasiaa pohdittiin edelliskesänä ja syksyllä laskelmien jälkeen laitettiin tilaukseen aurinkopaneeli tarvikkeineen. Syksy tilaus- ja asennusajankohtana on ehkä epätavallinen, mutta jälkiviisaana voi sanoa, että syksyllä ei tarvinnut ainakaan hermoilla mahdollisia ongelmia asennuksessa ja sähköntuotannossa ja kaikki oli kuitenkin lopulta seuraavaa mökkikautta varten valmiina.

Paneelin ja tarvikkeiden hankintaa on käsitelty foorumilla, mutta kirjoitan tänne blogiin nyt pienen yhteenvedon. 100W monokide paneelin, 10A jännitteentasaajan, kaapelit paneelilta tasaajalle ja siltä akulle toimitti englantilais-kiinalainen Lensunhk-verkkokauppa n. 200 euron hintaan. Kauppa toimii eBayssä Solar-supplier nimellä ja EU-alueen toimitukset tehdään Englannista, joten veroja tai tulleja ei tule maksettavaksi. Säädettävä seinä-/kattoteline paneeliin löytyi Hong Kong-myymälästä ja sen kanssa paketin kokonaishinnaksi muodostui n. 230 euroa. Järjestelmä vaatii toimiakseen sopivan kokoisen akun, mutta syysauringoilla järjestelmää päätettiin testata vanhalla auton käynnistysakulla.

Paneelin asennus telineen kanssa oli helppoa ja johdotusten vetoa helpotti mökille aikoinaan rakennettu pieni 12V valaistusjärjestelmä. Tämän vuoksi mökistä löytyi muutama valaisin, joten kytkettäväksi jäi syöttö paneelilta jännitteensäätimelle, jälkimmäiseltä akulle, kytkentä jännitteensäätimeltä olemassa olevaan järjestelmään ja muutaman lampun ja tupakansytytinpistorasian kytkentä . Johdotukset ja kytkennät saa 12V järjestelmään tehdä itse, mutta huolellisuutta ja sulakkeita ei kannata unohtaa. Heikkovirrallakin saa aikaiseksi tulipalon.

Puhelinten lataus onnistuu pääsääntöisesti autolaturilla ja siksi mökkiin asennettiin kaksi kappaletta autoon tarkoitettuja  kolmiosaisia 12V tupakansytytinjakajia, joissa on myös 5V usb-lähtö. Tietokoneiden ja muiden pienten sähkölaitteiden käyttöä varten Lidlistä tarttui keväällä mukaan 300W Tronic-invertteri alle 30 eurolla. Akku, joka on järjestelmän sydän, hankittiin Motonetistä. Boschin 92 Ah:n deep cycle vapaa-ajan akku kustansi n. 100 euroa. Keskustelua aiheuttanut 12V jännitteellä toimiva Finluxin TV hankittiin Expertin verkkokaupasta 170 eurolla ja Prego-aktiiviantenni töllöön löytyi Motonetistä runsaalla parilla kympillä.

Kokonaiskustannus tälle järjestelmälle oli siis n. 600 euroa, kun pikkutarvikkeetkin lasketaan mukaan. Vaikka kotimainen hintataso näissä järjestelmissä onkin viimeaikoina pudonnut, tuli tässä projektissa kuitenkin tehtyä kolminumeroinen säästö. Ennestään paikoillaan olleiden valaisimien ansiosta työtunteja homman kasaamiseen kului noin 15, joten huolellisella suunnittelulla tällaisen pienen järjestelmän pystyttää parin lomapäivän aikana.

Tämän kesän aikana järjestelmä on toiminut moitteetta, eikä kapasiteetin kanssa ole ollut mitään ongelmia. Valaisimissa riittää hyvin tehoa ja TV kestää monta tuntia katselua. Herkin laite järjestelmässä on invertteri, joka huomauttaa pilvisenä päivänä ensimmäiseksi liian alhaisesta jännitteestä. Tositestit on tosin vielä edessä, sillä sähköjen myötä mökkikausi tulee todennäköisesti pitenemään pitkälle syksyyn.

Vastailen mielellään kysymyksiiin, mutta mielummin tuolla foorumin aihetta käsittelevässä ketjussa.

Lue myös nämä

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020