USA & Japan, here I come

Kokoomuksesta sanotaan, että sen agenda ajaa pääoman asiaa yksityishenkilöiden kustannuksella. Näin asia onkin, mutta joskus puoluejohdon julki tuomat asiat saattavat sisältää myös uhkia pääomalle. Tätä mieltä voidaan olla erään J. Kataisen kommentista vapaakauppasopimuksista. Nämä vapaakauppasopimukset putkahtivat esiin Eu-budjettineuvotteluissa, ja yllättäen Katainen sanoi niiden olevan Suomelle Eu:n budjettia merkittävämpiä.

Vapaakauppasopimuksia hierotaan tällä hetkellä Eu-tasolla Usa:n ja Japanin kanssa. Joillekin aloille nämä kumppanit olisivat varmasti kompuroivaa sisämarkkinaa merkittävämpiä, mutta kotimaiselle verkkokaupalle – eli vähittäiskaupalle – ne olisivat myrkkyä. Kuluttaja nimittäin kokee nämä maat houkutteleviksi, sillä esimerkiksi toimitusajat näistä maista eivät ole kovin pitkiä. Japanilaiset saavat tuotteet Suomeen parhaimmillaan alle viikossa ja Joelasta rahtiajat ovat pahimmillaan sellaiset 2-3 viikkoa. Molemmat ajat ovat siis siedettävissä rajoissa, mutta se ei koskaan ole ollutkaan ongelma. Ongelmana on ollut tullivero ja alv, jotka ovat nostaneet tuotteiden hinnat liian korkeiksi. Nyt tilanne saattaa muuttua.

Mitä sitten Jenkeistä tai Japanista kannattaa ostaa? Vaatteita, elektroniikkaa, tietokoneita, tietokoneiden osia, autojen varaosia, kodinkoneita ja vaikka mitä. Japanilaiseen tarjontaan voi tutustua vaikka Rakuten-portaalin avulla ja Usa:n tarjontaa voi tutkia vaikka Newegg, Macy´s, Gap tai Home Depot verkkokaupoissa. Ja nämä ovat vain jäävuoren huippu. Yhteinen nimittäjä kuitenkin on se, että erityisesti Usa:n verkkokaupat tarjoavat tuotteet yleensä edullisemmin kuin täkäläiset. Huomattavaa on myös se, että näissä maissa, erityisesti Japanissa, törmäät sellaisiin widgetteihin, gadgetteihin ja muihin tuotteisiin joita ei täällä myynnissä näy. Japani hankintamaana ei ole tosin sieltä edullisimmasta päästä, mutta uniikkituotteita ja elektroniikkaa etsiviä se totisesti palvelee.

Ostoksille ei silti kannata suinpäin lähteä, sillä yllättävän moni verkkokauppa Usa:ssa tai Japanissa ei toimita tavaroita rajojen ulkopuolelle. Toisaalta miksi toimittaisikaan, kun kotimarkkinoissakin on jo suuri potentiaali. Toimitusasia saattaa silti muuttua nopeastikin, jos verkkokaupat huomaavat, että uusi markkina-alue odottaa valloittajaa. Toimitusehtojen lisäksi ostajan on joissain tapauksissa oltava valppaana esim. CE-merkinnän kanssa.

Otan henkilökohtaisesti vapaakaupan avosylin vastaan, mutta en ihan ymmärrä miksi siihen nyt tarjotaan mahdollisuutta? Vastahan edellisen hallituskauden lopussa VM Katainen allekirjoitti ilmeisen hyvillä mielin protektionismilta haiskahtavan lakimuutoksen, joka toi meille alemmat tuontirajat. Tämä tuontiraja koskee tälläkin hetkellä Usa:ta ja Japania, mutta nyt se ollaan surutta heittämässä romukoppaan. Eu sääntöineen ja direktiivineen on allekirjoittaneelle osin suuri mysteeri ja se saattaa kohdella yksityishenkilöitä ja yrityksiä tulevassa vapaakaupassa eri tavoin. Tai saattaa olla, että sopimus tulee koskemaan sellaisia tuotteita, joita yksityishenkilön ei kannata tilata. En kuitenkaan usko tällaisiin rajoituksiin. Pikemminkin uskon siihen, että nyt avataan sellainen Pandoran lipas, että isompaakin kotimaista kauppaa vielä hirvittää, mutta kuluttaja kiittää.

Lue myös nämä

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020