Kohti mustaa perjantaita

Black Friday & Cyber Monday

Ensi viikon perjantaista (25.11.) maanantaihin (28.11.) vietetään taas länsimaisen kulutusjuhlan huipentumaa, yli viikonlopun kestävää Black Friday & Cyber Monday kampanjaa. Jenkkilästä liikkeelle lähtenyt suuriin alennusmyynteihin nojaava tapahtuma on viime vuosina saapunut täydellä teholla myös eurooppaan ja jopa tänne pohjan perille.

Erityisesti USA:ssa tapahtuman pääpaino on ollut kivijalkakauppojen rajuissa alennuksissa, mutta koska verkkokaupan kasvu on globaali ilmiö, vie verkkokauppa vuosi vuodelta suuremman potin päivän miljardimyynnistä. Itse asiassa vuoden 2015 sanotaan olleen ensimmäinen vuosi, jolloin online-kauppa ohitti kivijalassa tehdyn myynnin. Tätä ilmiötä tukevat mm. NY Times -lehden tekemät havainnot ja brittiläisen DMA-tutkimuslaitoksen ennusteet vuoden 2016 Black Friday-myynnistä. Kun tiedetään millaista hysteriaa tapahtuma aiheuttaa kivijalassa, ei ole ihme, että kuluttajat siirtyvät tekemään ostokset verkossa. On huomattavasti mukavampaa röhnätä ja shoppailla sohvalla kuin olla kaupassa tönittävänä.

Miten löytyvät parhaat verkkokauppojen tarjoukset? Tähän on oikeastaan yksi ainoa oikea vastaus: tutkikaa tapahtumaan osallistuvia kauppoja listaavia sivustoja, kuten esimerkiksi jenkkiläistä Borderfreetä, brittiläistä www.blackfridaydealsonline.co.uk – ja saksalaista www.black-friday.de -sivustoa. Tällaisilta sivuilta löytää runsaasti kauppoja ja niiden parhaita tarjouksia.

Entä hinnat? Vuoteen 2016 on mahtunut jos jonkinlaista myllerrystä ja nämä ovat heijastuneet erityisesti valuuttakursseihin. USA:sta ostaminen on euron heikkenemisen myötä entistä kalliimpaa, mutta Brexit ja punnan heikkeneminen on tehnyt englannista entistä houkuttelevamman ja edullisemman ostoskohteen. Vanha sääntö, eli hintavertailujen tekeminen on siis tässäkin tapahtumassa kovaa valuuttaa.

Kotimaassakin tapahtuma kasvaa, mutta perisuomalaiseen tyyliin kaupat pysyvät poteroissaan ja tarjouksia kattavasti listaavan Black Friday-portaalin tekeminen on ilmeisesti mahdoton tehtävä. Ja kun suuria ja kattavia hintavertailusivustojakaan ei oikein löydy, on kuluttajan kahlattava kauppa kaupalta päivän tarjoukset läpi. Tämä on tuskallista ja työlästä mikä on harmi, sillä joissakin tuotteissa kotimainen kauppa alkaa olemaan suhteellisen kilpailukykyinen.

Lue myös nämä

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020