Design verkosta

Suomalaisen designin myynti verkossa on ollut kuumana puheenaiheena tänä keväänä. Kyse on design-tuotteista isolla deellä a’la Eero Aarnio, Eero Saarinen jne. Erityisesti tapetille on noussut Englannista käsin toimiva Designers Revolt verkkokauppa, jonka toiminta on nyt suurennuslasin alla, kertoo Helsingin Sanomat.

Designers Revolt on ruotsalaisen Lennart Nybergin perustama verkkokauppa, joka myy huippudesignia edullisesti. Edullisuus perustuu siihen, että tuotteet ovat kopioita, joka myös kaupan sivuilla selvästi kerrotaan.

”Enää ei ole kysymys siitä, että nämä olisivat ”look alike” -tuotteita. Nämä
ovat oikeita kopiota”, Artekin toimitusjohtaja Mirkku Kullberg sanoo.

Verkkokauppaa tutkiessa käy ilmi, että mistään halpatuotteista ei (jonkun mittapuun) mukaan ole nytkään kyse. Tuotteiden hinnat liikkuvat kuitenkin tuhansissa euroissa ja toimitusajat on pitkiä. Koska tuotteet tehdään tilauksesta voisi olettaa että niiden laatukin saattaa olla hyvä. Vaan miten näiden myynti sitten sallitaan, koska nyt kuitenkin puhutaan piraattituotteista.

Designers Revolt käyttää hyväkseen brittien löysempää tekijänoikeuksia koskevaa lakia, jonka mukaan tekijänsuoja poistuu 25 vuotta suunnittelijan kuoleman jälkeen. Suomen raja tässä on 70 vuotta, joten ristiriita on valmis. Ruotsalais-brittiläisen tulkinnan mukaan tällainen Briteissä laillinen kopio voidaan eu:n vapaan liikkumisen periaatteen pohjalta uittaa Suomeen. Kotimaisen tulkinnan mukaan kyseessä on laiton piraattituote, joten sitä ei saa tuoda maahan, ei edes omaan käyttöön. Kotimainen tulkinta on järkeenkäypä, mutta sitä ei ole vielä siunattu oikeuslaitoksessa. Veikkaan, että sekin vielä nähdään, joten terve harkinta mukaan tässä kaupassa asioidessa, koska saatat tahtomattasi päästä ennakkotapaukseksi.

Toinen Hesarissa esillä ollut tapa hankkia edullista Designia kotiin on käytetyn tavaran kauppa. Tässä tavassa on mielestäni huomattavan suuri mahdollisuus joutua jäljitelmän uhriksi. Suurempi kuin varsinaisissa verkkokaupoissa asioidessa. Hesari antaakin artikkelissaan ammattilaisten toimesta vinkkejä miten aidon tuotteen tunnistaa. Leimat, kyltit ja signeeraukset ovat yksi tarkkailtava asia, mutta tuotteen ominaisuuksiin kannattaa perehtyä muutenkin.

Designia voi siis löytää edullisesti, mutta silloinkin siihen on hyvä suhtautua kriittisesti. Halvalla sitä ei pitäisi juurikaan löytää, lukuunottamatta heikkolaatuisia kopioita. Itseopiskelu ja asiantuntija-apu design-ostoksille kannattaa ottaa mukaan verkkoonkin.

Lue myös nämä

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020