Tämän joulun kilpailuvaltti kotimaassa on… ilmainen nouto myymälästä!

Vaikka kauppa ja tiedotusvälineet kilvan voivottelevat ulkomaisten verkkokauppojen häiriköintiä Suomen markkinoilla, niin siitä huolimatta meille todellisille kaupan palkan- ja osingonmaksajille, asiakkaille, tarjotaan tähänkin joulukauppaan pelkkää toimitusetua. Toki pienikin etu on joskus kotiinpäin, mutta nykyisessä kilpailutilanteessa pelkän ilmaisen toimituksen tarjoaminen joulukaupassa on keppi. Keppi, jolla asiakkaita hätistellään ostoksille ulkomaille.

Image courtesy of digitalart / FreeDigitalPhotos.net

2012 joulukaupan edut verkossa olivat pääsääntöisesti ilmaisia toimituksia joko kotiin, postikonttoriin tai johonkin kaupan toimipisteeseen. Tänä vuonna näemme suurten ketjujen harrastavan seuraavaa avokätisyyttä: Anttila: Ilmainen toimitus myymälään, Citymarket: Ilmainen toimitus myymälään, Gigantti: Collect Store-palvelu, eli Ilmainen toimitus myymälään, Prisma: ilmainen toimitus myymälään tai pakettiautomaattiin, Sokos: Ilmainen toimitus myymälään tai S-ryhmän myymälässä sijaitsevaan pakettiautomaattiin, Stockmann: ilmainen toimitus postiin 17.12. asti, Toknet (Tokmanni): Ilmainen toimitus myymälään, Verkkokauppa.com: Ilmainen toimitus myymälään. Vertailuna viime vuonna tilanne oli tällainen:

Sokos: ilmaiset toimitukset, Stockmann: ilmaiset toimitukset, Toknet: yli sadan euron tilauksille ilmaiset toimitukset, Prisma: ilmaiset toimitukset, Netanttila: ilmainen nouto myymälästä (?!), Citymarket: ei mitään etua ja Verkkokauppa.com: maksuaikaa helmikuun loppuun 0-korolla.

Ainoastaan Stockmann ja Kesko yrittävät jatkaa suurinpiirtein samanlaisella linjalla, kuin 2012. Muut sen sijaan karsivat etuja entisestään, vaikka taantumassa pitäisi erityisesti panostaa markkinointiin ja hyvään palveluun. Paljon hypetettyä SmartPost-pakettiautomaattiakaan ei hehkutuksista huolimatta osata käyttää hyväksi kuin Prismassa. Sokoksen markkinointiosastolle on ilmeisesti palkattu nippu entisiä koulukiusaajia, sillä tuo ”S-ryhmän myymälässä sijaitsevaan pakettiautomaattiin” – toimitusehto on kuin suoraan ala-asteelta.

Ulkomaiset verkkokaupat myyvät tuotteitaan yhtä edullisesti kuin ennenkin ja joulukampanjoihin kuuluu usein ilmaiset toimitukset, ihan tänne Suomeen asti. Viime jouluna kotimainen kauppa sentään yritti vitosen edulla, eli ilmaisilla postitoimituksilla kalastella asiakkaita, mutta tänä vuonna pyyhe on näemmä heitetty kehään. Nyt toimitusta kauppaan yritetään ilmeisesti käyttää magneettituotteena, tai sitten kauppa verkossa on käynyt kivijalan kustannuksella niin hyvin, että joulukaupan toimituskustannuksilla kikkailemalla yritetään paikata ketjun tulosta. Ainakin jälkimmäinen on virhe. Ihan niinkuin te siellä kaupan eri portaissa osaatte laskea, niin mekin osaamme täällä ruudun toisella puolella.  Otetaan pieni esimerkki elävästä elämästä. Bloomingdale´s verkkokauppa Usa:sta toimittaa Michael Kors-rannekellon kuriirin kyydillä kymmenellä eurolla kotiin. Siis kympillä, jenkeistä. Eikä tuo ole mikään Black Friday tai Cyber Monday tarjous, vaan jokapäiväistä nannaa.

Annetaan taas kaupalle ilmainen vinkki: Yrittäkääpä ensi vuonna kehittää toimitusporkkana kanta-asiakasohjelman ympärille. Vaikka bonuskorttien numeroiden syöttäminen check-outissa onkin aivan p***eestä, niin joku siihen koukkuun aina lankeaa. Kunnes tajuaa, että ulkomaisissa verkkokaupoissa asiakasta palvellaan muun hyvän lisäksi näiden järjestelmien poissaololla.

 

Lue myös nämä

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020