Tullin parahdus

Sivuston etusivulla on keikkunut jo jonkun aikaa äänestys, jossa kysellään miten EU:n ulkopuolelta tilatut paketit jäävät tulliin. Kimmoke tähän kyselyyn saatiin uudesta 22 euron tuontirajasta ja sen mahdollisesti aiheuttamasta lisätyöstä. Nyt vastauksia ja muuta taustatietoa tullin toiminnasta on kertynyt sen verran, että äänestyksen tuloksia voidaan lähteä purkamaan.

Äänestyksen kysymysten asettelu jättää hieman tulkinnanvaraa, mutta näyttää siltä, että eu:n ulkopuolelta tulevista paketeista vain n. 15 prosenttia toimitetaan tulliin. Luku on todella pieni, kun ottaa huomioon, että vuonna 2012 maahan tuli lentopostitse n. 40 miljoonaa pakettia. Posti ja tulli pystyvät tuolla tahdilla käsittelemään karkeasti arvioiden n. kuusi miljoonaa pakettia vuodessa, mikä kuitenkin tarkoittaa melko kovaa 17000 paketin vuorokausitahtia. Mutta koska ulkomaisten verkkokauppojen imu kasvaa, tuontiraja puolitettiin ja tiedotteita on julkaistu, niin posti ja tulli taitaakin tosiasiassa olla pienessä liemessä pakettiensa kanssa.

Ulkomaisen verkkokaupan vuotuinen kasvu on parina viime vuonna ollut kaksinumeroista ja jatkuva ostovoiman heikkeneminen ei varmastikaan tule muuttamaan tilannetta. Jos kasvuluvuksi arvioidaan vaikka viimevuotinen 15%:a, niin pakettimäärissä se tarkoittaa kuutta miljoonaa lisäpakettia tutkittavaksi. Jos tähän ynnätään lisäksi se, että EU:n ulkopuolelta tehtävät tilaukset ketjutetaan jotta niiden arvo ei ylitä tuontirajaa, niin tuo kuusi miljoonaa saattaakin muuttua 10 miljoonaksi. Ei siis ihme, että Itellan on lisättävä rajusti resurssejaan.

Tulli on 900000 tuontitullauksen paineessa pyrkinyt tehostamaan toimintaansa nettitullaus-palvelulla, jossa luotetaan kansalaisten virkamiespelkoon ja annetaan tilaajan hoitaa tullaus netissä. Tarinat nettitullauksesta kuitenkin kertovat, että tavarakoodien epäselvyyksien vuoksi asiakkaiden on oltava yhtenään yhteydessä tullin asiakaspalveluun. Kuormitus tullissa ei siis ole välttämättä supistunut, vaan sen painopiste on vain saattanut muuttua.

Jos palataan takaisin etusivun äänestykseen, niin sen mukaan tullilla ja Itellalla on paljon petrattavaa. Äänestyksen mukaan jopa 45% tilauksista tulee Vantaan terminaalin läpi ilman, että niitä toimitetaan tulliin lisäarviota varten. Kannattaa tässä kohtaa muistaa, että Itella yrittää poimia lähetyksistä ne paketit, jotka olisi mahdollisesti tullattava. Käytännössä tämä tapahtuu läpivalaisemalla paketit, sillä pakettikorttien merkintöihin ei ole luottaminen.

Korea, Kiina, Hong Kong, Usa ja Japani. Kaikista em. maista on itselleni tullut lukuisia paketteja vuodesta 2005 alkaen, ja vain pari on toimitettu ja pysähtynyt tulliin. Tästä johtuneekin keväällä tullin verkkosivuille ilmestynyt tiedote, eli tullin parahdus, jossa kerrrotaan, että tullille on tehtävä ilmoitus tullattavista tuotteista niiden vastaanottamisen jälkeenkin. Jätän jokaisen omantunnon päätettäväksi sen, että tullaako lähetyksensä vai ei, mutta fakta on se, että tuollaista tiedotetta ei julkaista, ellei ongelmia järjestelmissä ole.

Kolmasosa kyselyymme vastannut ilmoitti, että ei ole vielä tai koskaan tilannut EU:n ulkopuolelta. Tulli ja Itella todennäköisesti toivovat, etteivät koskaan tilaakaan.

Lue myös nämä

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020