Miksi ostaa Suomesta, jos saman saa Saksasta halvemmalla?

Otsikon sanoin alkaa Taloustaito lehden (3/12) artikkeli Pitkä putki päättyi, kun Suomen vienti karahti kiville. Artikkelissa Aktia-pankin pääekonomi Timo Tyrväinen perehtyy asiaan.

Niin, miksi ostaa Suomesta jos muualta saa halvemmalla. Itse en näe syytä, miksi pitäisi maksaa enemmän. Kotimaistahan pitäisi tukea, mutta kun kyseessä on ulkomainen brändi jota ei ole Suomessa valmistettu, niin silloin ei tueta kotimaista työtä, vaan kotimaista kauppiasta. Nykyisin puhutaan paljon globalisaatiosta ja sen eduista. Globaalisaatiolla on hyvät ja huonot puolensa. Rajat ovat auki niin työläisille, tuotteille ja muullekkin ei niin toivotulle liikehdinnälle. Suomen kansa ei tietääkseni ole ajanut asiaa ”Rajat auki”, eikä tätä liikettä myös ole pelkästään Suomen hallitus edistänyt vaan on suuremman mukana menty. Mitä EU edellä, niin me perässä.

Kuluttajan kannaltahan on hyvä, että tavaralla on vapaa liikkuvuus EU-alueella. Sen juuri tänään viimeksi koin, kun  briteistä tilasin tavaraa kotiovelle. Miksen sitten ostanut vastaavaa tavaraa Suomesta. Siitä yksinkertaisesta syystä, ettei tuotteella ollut saatavuutta täällä ja jos vastaavaa tuotetta löytyi, oli hinta huimasti korkeampi.

No, takaisin artikkeliin. Tämä on suora lainaus lehden artikkelista:

”Suomen teollisuuden kilpailukyky voi korjaantua vain siten, että Suomessa joko tuottavuus paranee tai työvoimakustannukset supistuvat kilpailijamaihimme nähden. Molemmat ovat vaikeita korjauskeinoja.

Tuottavuuden parantaminen meritsee käytännössä väen vähentämistä, mutta samalla olisi huolehdittava siitä, että jäljelle käävällä henkilöstöllä on osaaminen ja välineet jatkaa tuotantoa entistä tehokkaammin.

Toinen vaihtoehto on korjata palkkatasoa alaspäin eli ns sisäinen devalvaatio.”

En ole analyytikko, mutta kuten esim. Nokian tilanteessa olemme huomanneet, ei noita kustannuksia täällä saada karsittua tarpeeksi vaan tuotanko karkaa ulkomaille. Nokian tehtaalla tuskin kovin moni olisi halunut leikata palkkaansa samalla kun hallitus sorvailee verokorotuksia. Varsin outoa on se, että ruohonjuuritasolla pitäisi sopeutua, mutta ylemmän luokan ja erinnäisten yritysten hallituksissa istuvien rahoihin ei kosketa. Saati sitten että yritysverotusta käytäisiin läpi rajulla kädellä ja tehtäisiin myös pienyrittäjyydestä kannattavaa. Saati sitten suurempaa yritystoimintaa.

Timo Tyrväinen jatkaa vielä:

”Parasta olisi, jos pystyisimme jäädyttämään palkkojen nousun muutamaksi vuodeksi ja siten hallitusti korjaamaan tilannetta.”

Kyllähän tuon palkkakehityksen voisi pysäyttää. Se ei vain taida kohdata tuota muuta markkinataloutta. Hinnat nousevat entisestään, ihan jo polttoaineen korkean hinnan myötä, niin millä sitten pidetään Suomalaisten maksukykyä yllä, jos palkat jäädytetään nykyiselle tasolle. Toiseksi, mitä suurempi kehitys palkoissa, sen enmmän verorahoja valtiolle. Progressiivinen verotushan on sitä.

Itse en koe mielentunnon tuskia tilatessa tavaraa ulkomailta. En ole mielestäni matalapalkkainen, monen mittapuun mukaan varmasti olen. Ostan sen mitä tarvitsen ja ehkä vähän enemmän. Ostopaikan valitsen hinnan mukaan. Se minullaostajana oikeus.

Miksi siis ostaa Suomesta, jos Saksasta saa halvemmalla? En näe syytä tähän.

 

 

Updated: 26.3.2012 — 11:46

Lue myös nämä

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020