Prosenttijengi

Elisa on teettänyt vuorostaan verkkokauppaa, -kauppoja ja niitä käyttäviä asiakkaita koskevan tutkimuksen, kerrotaan Kauppalehden uutisessa. Vaikka kauppa pelkää ja kuuntelee meitä verkosta ostajia, lehdistö mielellään puhuu meistä ja käyttämämme verkkokaupat ovat jatkuvasti puheenaiheena, on aktiivisin asiakasryhmä, eli himoshoppaajat, tämän tutkimuksen mukaan edellen pienen pieni prosenttijengi.

Verkkokauppaostokset Suomessa ovat keskittyneet pienen kuluttajaryhmän käsiin. Kolmannes suomalaisista verkko-ostajista kuluttaa 80 prosenttia verkkokaupan euroista. Eniten verkosta ostavien joukossa korostuvat miehet, 25–40-vuotiaat, pariskunnat tai perheelliset ja suurituloiset.

Tässä ei ole mitään uutta, verkkokauppa on tietyllä tavalla ajattelevien ja tiettyjä tuotteita etsivien asiakkaisen suosiossa. Tutkimuksesta kuitenkin vedetään myös johtopäätös jonka mukaan vain 7% verkossa liikkuvista asiakkaista käyttää puolet siitä rahasummasta, mikä verkko-ostoksiin käytetään.

Seitsemän prosenttia verkko-ostoksia tekevistä käyttää puolet suomalaisen verkkokaupan euroista.

Jos tätä Prior Konsultoinnin vetämää johtopäätöstä vertaillaan Kaupan liiton 2013 verkkokauppatilastoon, saadaan mielenkiintoisia lukuja. Kaupan liiton TNS-gallupilla teettämässä tutkimuksessa on todettu, että Suomessa on (2013) 3 247 000 verkosta ostavaa asiakasta ja verkko-ostoksiin vuodessa käytettävä summa on noin 10 miljardia. Seitsemän prosenttia tuosta edellisestä on 227290 asiakasta, joiden pitäisi siis käyttää viisi miljardia (5 000 000 000) euroa ostoksiin. Keskiostos tälle prosenttijengille on melko raju, 22000 euroa vuodessa, eli 1800 euroa ja rapiat kuukaudessa. Prior konsultointi onkin nimennyt tämän ryhmän (humoristisesti?) XXL-joukoksi – todennäköisesti paksun lompakon perusteella.

Tämä ryhmä ei vierasta kalliiden ja monimutkaistenkin tavaroiden ja palveluiden ostamista verkosta. XXL-ryhmä hankkii kodinkoneet, huonekalut, tabletit ja tietokoneet verkosta.

Eniten ostavat kertovat kasvattavansa ostojaan ensi vuoden aikana ja suuntaavansa ostonsa verkkoon. Elisan asiakasvuorovaikutuksen ratkaisujen johtaja Anssi Okkonen uskoo, että edelläkävijät, XXL-ryhmä vetää keskiverto-ostajia imussaan.

Niin, vetääkö tavallisia asiakkaita verkkoon tuhansia kuukaudessa kuluttava pieni XXL-joukko, vai tällainen maksimissaan muutamia satasia kuukaudessa verkkoon kuluttava valtava S-joukko? Uskoisin, että jälkimmäinen on vahvoilla. S-joukko ostaa verkosta järkiperäisitä syistä ostovoimaansa kohottaakseen, joka herättää varmasti enemmän mielenkiintoa nykyisessä taloustilanteessa. XXL-joukko taas ostaa jostain muista syistä, eikä vuosittain uudet kodinkoneet tai huonekalut ostava joukko erityisemmin kiinnosta tällaista tavallista kuluttajaa.

Tukimuksen informaatioarvo asiakkaalle on oikeastaan aika mitätön, käytettiinpä verkkoa ostoksiin millä tavalla vain, tai missä maassa vain. Pieni ketunhäntä kuitenkin tähänkin tutkimukseen liittyy ja sehän on kuuminta hottia oleva mobiililaite. Se sama laite, jolla XXL-trendsetterit verkosta ostoksensa tekee.

Mobiiliostaminen älypuhelimella tai tabletilla on arkipäiväistynyt eniten verkossa kuluttavien joukossa. XXL-ryhmästä laitteen omistavista 71 prosenttia on tehnyt verkko-ostoksia tabletilla ja 58 prosenttia älypuhelimella.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset ostavat mobiililaitteilla myös kotona ollessaan. Okkosen mukaan verkkokaupan mobiiliulottuvuudessa on petraamisen varaa, koska kauppiaat eivät ole sisäistäneet sitä, että nettikäyttö siirtyy tietokoneelta ensisijaisesti mobiiliin.

Lopetankin tästä tutkimuksesta kirjoittamisen kysymykseen: Myykö Elisa mobiililaitteita? :)

Ps. Tutkimuksen mukaan suuri osa XXL-joukosta tekee siis ostoksia mobiililaitteella. Osta ulkomailta! sivuston statistiikka on viimeiseltä parilta kuukaudelta kerännyt tarkempaa tietoa kävijöiden laitteista ja sen mukaan tilanne näyttää aivan erilaiselta. Vierailuita elokuun alusta tähän päivään on ollut n. 47000 ja näistä vierailijoista 27 prosenttia on käyttänyt mobiililaitetta (tabletit ja älypuhelimet). Koska tämä sivusto vetää puoleensa verkkokaupoista kiinnostuneita ostajia, voidaan noin suurta otantaa pitää myös suuntaa-antavana arviona mobiililaitteiden osuudesta verkkokaupoissa. S-jengi siis diggailee edelleen pöytäkoneita ja kannettavia näissä ympyröissä. 

Lue myös nämä

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020