Tullin parahdus #2

Runsas vuosi sitten kirjoitin Tullin parahduksesta, jossa verkkokauppojen asiakkailta edellytettiin omatoimista tulliselvitystä yli 22 euron arvoisista kolmansista maista tehdyistä tilauksista. Tässä parahduksessa eli asiakasohjeessa oli kyse siitä, että Tulli ei yksinkertaisesti pysty valvomaan ja tullaamaan verkkokaupoista tulevaa pakettivirtaa ja samalla valtio menettää tulli- ja verotuloja. Uusimmassa Tullin parahduksessa on jälleen kyse resursseista, mutta lisäksi siinä on  hyvin vahva pelottelukampanjan maku. Ja miksipä ei olisi, sillä nyt puhutaan alkoholin nettitilaamisesta.

Alkoholia on tilattu netistä jo joitakin vuosia, mutta vasta tänä vuonna Tulli on havahtunut sen suosioon. Tulli on reagoinut tilanteeseen ja erityisesti tilaamista koskeviin verokysymyksiin antamalla lehdistölle Ylitarkastaja Seppo Raitolahden suulla sekavia ja pelotteluun perustuvia kommentteja. Kommenttien lisäksi tulli on julkaissut tiedotteen ja asiakasohjeen ”Usein kysytyt kysymykset alkoholin tilaamisesta netistä”. Lehdistölle annetuista kommenteista, tiedotteesta ja ohjeesta on netissä noussut melkoinen kohu ja ulkomaisten verkkokauppojen asiakkaiden reaktiot ovat olleet vähintäänkin raivostuneita. Raivon ymmärtää, sillä valtaosa netistä tehtävistä tilauksista tapahtuu etämyyntinä, jolloin velvollisuus valmisteverojen maksuun on myyjällä. Tulli kuitenkin osoittaa tässä asiassa välinpitämättömyyttä laeista ja direktiiveistä ja uhkailee mm. tiedotteessaan tilaajia mahdollisilla lähetysten haltuunotolla.

Tulli valvoo tehostetusti alkoholin nettikauppaa

 

Toisesta EU-maasta saapuvien alkoholilähetyksien määrä on lisääntynyt merkittävästi viime vuosina. Lähetykset ovat usein yksittäisiä laatikoita, jotka sisältävät valmisteveron alaisia tuotteita. Eniten lähetyksiä saapuu muun muassa Saksasta, Virosta, Hollannista, Ranskasta, Espanjasta ja Italiasta ja ne sisältävät tyypillisesti arvoviinejä, olutta, viskiä tai samppanjaa.

 

Tulli tekee saapuneiden lähetyksien tarkastuksia. Avattuihin lähetyksiin lisätään ohjeet verojen maksamista varten, mikäli ne sisältävät valmisteveron alaisia tuotteita. Verojen maksamista seurataan Tullin valmisteverotuksessa. Tuotteilla on kolmen vuoden jälkiverotusaika.

 

‒ Mikäli tilaaja tilaa alkoholituotteita netistä ja järjestää itse niiden kuljetuksen Suomeen, tilaaja joutuu maksamaan tuotteista veroa. Ennen tilausta tuotteista on tehtävä ennakkoilmoitus Tullille ja asetettava vakuus verojen maksamista varten, kertoo tulliylitarkastaja Seppo Raitolahti Tullin valmisteverotuksesta.

 

Uusia toimenpiteitä nettitilauksien valvontaan

 

Nettitilaajien keskuudessa elää sitkeästi huhu, etteivät viranomaiset pysty valvomaan verojen maksamista netin kautta tilatuista alkoholituotteista. Näin ei kuitenkaan ole, koska viranomaisilla on useita kansallisia ja kansainvälisiä keinoja varmistaa nettikaupan kautta tilattujen tuotteiden veronkanto.

 

Yleisin tapa tilata netistä alkoholituotteita on käyttää verkkokauppaa, jossa yksityishenkilö tilaa toisesta EU-jäsenvaltiosta siellä verotettuja tuotteita myyjältä, joka järjestää tuotteiden kuljettamisen. Tällöin etämyyjä on verovelvollinen ja tilaaja yksityishenkilö, eikä häntä voi verottaa etämyyjän sijasta. Etämyyjältä saatavien verojen turvaamiseksi Tulli voi kuitenkin ottaa tilatut tuotteet haltuun.

 

‒ Esimerkiksi tilanteessa, jossa etämyyjä ei ole maksanut, eikä hänellä ole ollut tarkoitus maksaa tilatuista tuotteista veroja ja tuotteet on otettu haltuun, tilaaja on aika voimaton. Pahimmassa tapauksessa tilaaja menettää tuotteista maksamansa rahat ja itse tuotteet, kertoo tulliylitarkastaja Seppo Raitolahti Tullin valmisteverotuksesta.

Vaikka Tulli puhuukin meistä tilaajista asiakkaina ja julkaisuistaan asiakasohjeina, on näiden uusien lausuntojen lähtökohtana vuosisatoja vanha pelotteluun perustuva virkamies vs. hallintoalamainen – asetelma. Tämä tarkoittaa virkamiehen harjoittamaa mielivaltaa ja sitä, että virkamiehen ollessa jotain mieltä, niin pääsääntöisesti asiakas maksaa, tai itkee ja maksaa. Koska alkoholin tilaaminen netistä on ilmiönä suhteellisen uusi, ei eri tahojen ohjeetkaan ole kovin selkeitä. Valviralla on oma näkemyksensä ja tulli taas on alkanut toimia osin vastoin omia ohjeitaan. Mielivalta tulee vääjäämättä johtamaan asian käsittelyyn joko kotimaisissa tai Eu:n oikeusasteissa ja korvauksien maksamiseen, kuten olemme jo viinikauppa.comin ja autoverotuksen kanssa nähneet.

Tulli tuntuu täysin sivuuttavan sen tosiseikan, että alkoholin tilaaminen netistä on laillista toimintaa ja etämyynnissä vastuu veroista on verkkokaupalla. Tulli ei ilmeisesti myöskään ymmärrä, että tällainen uhkailukampanja syö uskottavuutta ja kansalaisten luottamusta Tullin toimintaan. Todellinen isku uskottavuudelle aiheutuu viimeistään silloin, kun asiakkaita uhkaillaan tehovalvonnalla, mutta siitä huolimatta paketit tulee perille koskemattomina.

Parempi strategia olisikin rajojen yli ulottuvan yhteistyön avulla huolehtia siitä, että verkkokaupat hoitavat tonttinsa ja antaa meidän asiakkaiden tilata netistä niin paljon juomia kuin haluamme.

Haluamme tietää
Onko tulli koskenut alkoholitilaukseesi?

Lue myös nämä

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020