Palautuksissa ongelmia

Yleisesti ottaen ulkomaisista verkkokauppoista ostaminen ja ostosten mahdollinen palauttaminen on yksinkertaista. Palautusajat eurooppalaisissa verkkokaupoissa ovat riittävän pitkät, eikä kustannuksetkaan yleensä päätä huimaa  vaikka ne joutuisi itse maksamaan. Mutta viime aikoina on monelle elektroniikan palauttajalle noussut asiassa seinä pystyyn.

Seinä on noussut pystyyn kahden kotimaisen instituution toimesta, eli Itellan ja Finnairin. Näistä ensimmäinen tarjoaa ulkomaille menevään rahtiin nykyisin vain yhtä vaihtoehtoa, ja se on lentorahti. Jälkimmäinen taas on tiukentanut linjaana niin, että mitään litium-akkuja ei enää lentoteitse rahdata maasta ulos – ainakaan yksityishenkilön lähettämänä. Litium-akkujen rahtikielto ei toistaiseksi kaiketi perustu mihinkään sääntöön tai sopimukseen, vaikka niiden epäilläänkin aiheuttaneen ainakin kaksi lentokoneen paloa. Tämä Finnairin ja Itellan yhteistyö on kuitenkin johtanut siihen, että postin kautta tehtävät palautukset esim. tablet-tietokoneiden, matkapuhelimien ja navigaattorien osalta ulkomaille ei enää onnistu. Palautusten tekeminen ei kuitenkaan ole täysin mahdotonta, sillä kuriirit, kuten UPS, DHL ja FedEx lähettävät edelleen tällaisia laitteita ulkomaille, mutta rahtikustannukset esimerkiksi yhdelle tablet-tietokoneelle Suomesta Kiinaan voi olla satoja euroja.

Tämä akkujen ja niitä sisällään pitävien laitteiden vientiongelma on kuitenkin mielenkiintoinen, sillä niiden tuominen maahan ei ole ongelmallista. Eikä siitä sellaista voi tullakaan, sillä silloin valtaosa modernista elektroniikasta jää saapumatta markkinoillemme. On vaikea myöskään uskoa, että tämä sääntö koskisi yhteisöitä tai yhtiöitä, jotka vaikkapa takuuasioissa lähettävät massoittain asianosaista elektroniikkaa ulkomaille. Voihan toki olla, että Finnair sahaa taas omaa oksaansa ja on ajanut yrityksetkin käyttämään ulkomaisia palveluja. Pieni salaliittoteoreetikkoni on kuitenkin sitä mieltä, että tälläkin toimintamallilla pyritään häiritsemään yksityistuontia ulkomailta.

Asia on kuluttajalle kuitenkin sen verran kiusallinen, että esimerkiksi joululahjoja ulkomailta hankkivan kannattaa varautua sellaiseen mahdollisuuteen, että takuupalautus ei koskaan onnistu vaikka ostopaikka sijaitsisi lähimmällä eu-alueella.. Huoltajat ja toimittajat kun edellyttävät, että tuote palautetaan täydellisenä. Siis akkuineen.

Lue myös nämä

1 Kommentti

Lisää Kommentti
  1. Tänään jutustelin Itellan edustajan kanssa ja he varsin hyvin tiedostavat asian. Itella kyllä välittäisi paketteja mutta Finnairilla on tiukka kielto Lithium-akkuja koskien. Suomeen päin tullessa ei ole ongelmia kun tavara kulkee rahtilennolla jossa ei ole henkilökuljetuksia. Finnair on jossain viitannut etteivät he ole kokonaisuudessaan kieltänyt akkuja sisältävien lähetysten kuljettamista kokonaisuudessaan vaan pelkästään niillä lennoilla joilla on matkustajakuljetusta. Pilkun viilamista, kun Finskillä ei tuota rahtiliikennettä erikseen ole.

    Itella pyrkii kuulemma neuvottelemaan jotta jotain reittiä saataisiin lähetykset kulkemaan koska kysyntä on suurta eikä siihen voida vastata.

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020