Rengassota

Jonkinlainen auton renkaisiin liittyvä propagandasota on käynnissä. Kuten tiedetään, niin kesärenkaiden hankinta ulkomailta kannattaa lähes poikkeuksetta. Ulkomaiden hintoja kannattaa tarkastella kriittisesti vain silloin, kun on tilaamassa yleisimpiä rengaskokoja. Kun taas hankitaan leveitä ja matalaprofiilisia renkaita, niin ulkomainen tarjonta päihittää kotimaan mennen tullen. Tästä yleisesti tiedossa olevasta tosiasiasta huolimatta jotkut kotimaiset tiedotusvälineet yrittävät parhaansa mukaan kertoa toista totuutta. Erityisen innokkaasti tätä jopa valheellista tietoa levittää Taloussanomat. Propagandaa on Taloussanomissa harrastettu jo viime keväästä asti. Räikein tyyli on artikkeli jossa hyvin suppealla otannalla yritetään näyttää, että renkaiden tilaaminen ulkomailta ei kannata. Artikkelissa vertailut on suoritettu niin, että vertaillaan yhden rengasmerkin/-mallin hintaa Rengas-online-ketjun eri maiden verkkokaupoissa. Toinen vertailu piti sisällään jo useampia rengasmerkkejä ja -malleja, mutta tästä vertailusta oli ilmeisesti tieten tahtoen jätetty edullisimmat verkkokaupat pois. Foorumin renkaita netistä-ketjussa on ammuttu jo kaksi kertaa alas Rengas-Onlineen liittyvät väitteet ja nyt otetaan täällä blogissa työn alle tuo viimeisin artikkeli.

Artikkelissa Nyt tarkkana, renkaissa säästää helposti liki 200 e, oli otettu vertailuun 205/55×16 V kokoiset renkaat seuraavista malleista: Continental ContiPremium Contact 5, Nokian Hakka Blue, Pirelli Cinturato P7  ja Michelin Primacy 3. Vertailuun oli valittu euromaster.fi, kesärengas.com, mprenkaat-store.com, rengas-online.com, rengasjatarvike.com, rengaskontti.fi, tyremate.fi, tyresto.com, vannetukku.fi ja vianor.fi verkkokaupat. Vertailun pohjalta Taloussanomat vetää johtopäätöksen:

Ulkomaisista verkkokaupoista renkaita tuskin kannattaa tilata, sillä viimeistään toimituskulut todennäköisesti nostavat renkaiden hinnat korkeammalle kuin kotimaisissa verkkokaupoissa.

Artikkelissa kuitenkin mainitaan, että vertailun hinnat sisältävät toimituskulut ja silloin tarkempi tarkastelu osoittaa, että voittajina selviävät Rengas-online (Continental ja  Pirelli), tyremate (Nokian) ja Rengaskontti (Michelin). Ulkomailta tilaaminen siis näissäkin renkaissa kannattaa, sillä Rengas-online on saksalaisomisteinen ja tyremate taas englantilainen verkkokauppa. Ainoastaan Michelinissä kotimainen verkkokauppa vie niukasti voiton. Erikoista journalismia, kun taulukko sanoo toista ja toimittaja toista.

Jos kyseisiä renkaita lähdetään metsästämään muista suomalaisten suosimista hankintapaikoista, kuten englantilaisesta Camskill.co.uk tai saksalaisesta 1001renkaat.com verkkokaupasta, tilanne muuttuu entisestään. Camskill ei pärjää kilpailussa Continentalin kanssa, sillä suuresti suositun kaupan edullisuutta syö tänä keväänä turhankin kovat (n. 65€) toimituskulut. www.1001renkaat.com sen sijaan toimittaa renkaat ilmaiseksi ja siellä Contin hinta jää 338,40 euroon, joka on n. 40 euroa halvempi hinta, kuin vertailun voittajalla. Muut vertailun renkaat saa em. verkkokaupoista seuraavilla hinnoilla (Camskill/1001renkaat): Nokian: ei saatavilla/ei saatavilla, Pirelli: 350€/314€, Michelin: 380€/353€. Tämä tulos tarkoittaa, että Pirelli ja Michelin irtoaa ulkomailta 40 euroa halvemalla, kuin mitä Taloussanomat väittää. Nokian saatavuutta ulkomailla ei kannata hämmästellä, sillä merkki on eurooppalaisittain todella pieni ja kuuluu ns. marginaalimerkkeihin. Ainostaan Suomessa sen nimeen vannotaan vuosi toisensa jälkeen, vaikka yhtä hyviä ja parempiakin renkaita on mielin määrin tarjolla. Ja jos tuo 40 euron ero tuntuu pieneltä, niin se on se hinta, jolla renkaat pitäisi pääasiassa saada vanteille.

Camskill on valitettavasti menettänyt asemaansa korkeiden toimituskuljensa myötä, mutta edelleen se on tutkimisen arvoinen hankintapaikka, sillä jotkút matalaprofiilirenkaat tai merkit irtoaa sieltä huomattavasti edullisemmin kuin kotimaasta. Uusi tulokas 1001renkaat sen sijaan kyykyttää vanhoja verkkokauppoja mennen tullen agressiivisella hinnoittelullaan ja erityisesti ilmaisilla rahdeillaan. Foorumin keskusteluissa sen toiminta on ollut muun hyvän lisäksi muutenkin moitteetonta.

Ennen vanhaan meitä ulkomailta tilaajia varoiteltiin sillä, että renkaat ovat vanhoja tai jopa väärennöksiä. Nyt kun renkaita on moitteetta hankittu vuosikausia ja tuhansittain ulkomailta, on otettu media avuksi ja mielipiteitä yritetään muokata hieman kyseenalaisin keinoin. On ymmärrettävää, että mainosrahoitteinen media yrittää kaikin keinoin saada lukijat ostamaan renkaat mainostajiltaan, mutta kuten aina, valheella on nytkin lyhyet jäljet. Kuka tahansa lukija löytää netistä yllämainitut kaupat ja tiedot ja pystyy saattamaan tällaiset artikkelit naurunalaiseksi.

Talsa sanoo tuskin, minä sanon, että kannattaa.

Lue myös nämä

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020