Verkkokauppaindeksi Q1 2015 (Vilkas Group)

Vilkas Group on saanut aikaiseksi vuoden 2015 ensimmäisen neljänneksen verkkokauppaindeksin. Vaikka indeksi putoaakin 2014 Q4 indeksin luvuista, niin kasvu edellisvuoden vastaavaan aikaan on olosuhteet huomioon ottaen suhteellisen hyvä. Tosin indeksissä on tällä kertaa pieni mutta.

Alkuvuonna tapahtui iso harppaus kotimaisessa verkkokaupassa. Verkkokauppaindeksi kasvoi 15%, verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Tilausmäärät kasvoivat 6,5% ja myynnin kokonaisarvo kasvoi jopa 23,8%.

Vilkkaan verkkokauppaindeksiä on voinut pitää suhteellisen luotettavana indikaattorina  kotimaisen kaupan kilpailukyvystä ulkomaisten verkkokauppojen paineessa. Jostain syystä Vilkas Group vetää nyt mattoa verkkokauppaindeksinsä uskottavuuden alta ja 2015 Q1-indeksin nousua perustellaan b2b-verkkokaupan kasvulla.

Verkkokauppaindeksi voimakkaaseen kasvuun vaikuttaa orgaanisen kasvun lisäksi myös yritysasiakkaat, jotka ovat siirtyneet vuoden aikana vauhdilla verkkoon. Voimakkaasti kasvanut B2B verkkokauppa näkyy myös verkkokauppaindeksin luvuissa. Tämä kasvattaa etenkin verkon keskimääräistä tilauksen arvoa, joka kasvoi nyt peräti 16,25% ja on nyt verkkokaupoilla keskimäärin 120€.

Vilkas Group on kasvava yritys ja on ymmärrettävää, että tämä tuo mukanaan myös b2b-kauppoja Vilkkaan alustojen käyttäjiksi. Näiden yrityksille tuotteitaan myyvien verkkokauppojen mukaan ottaminen indeksiin on kuitenkin arveluttavaa.

Vähittäiskauppa, eli b2c, hallitsee verkkoa ja sen kauppaa. Aiemmin voimakkaasti vain kuluttajien käyttäytymistä peilanneen Indeksin kasvun yhtäkkinen perustelu b2b-kaupalla kuuluu sarjaan tilastoharha. Kaupan Liitto ja TNS gallup ovat syyllistyneet omassa verkkokauppaindeksissään samantyyppiseen tilastoharhaan, koska siinä ei selkeästi erotella kotimaisia kauppoja ulkomaisista. Nämä tilastoharhat antavat kaupan tilasta epäluotettavan kuvan joka aiheuttaa vain kysymyksiä.

Vilkas Groupin kannattaa mahdollisimman nopeasti erotella indeksissään b2c- ja b2b-kauppa, sillä nykymuodossaan indeksi on harhaanjohtava. Fakta on, että kaikki indeksit nousevat, kun mukaan otetaan useammilla sadoilla tuhansilla tai jopa miljoonilla euroilla myyviä tukkureita.

Mitä se sitten enää kertoo vähittäiskaupasta, onkin eri asia.

 

Lue myös nämä

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020