Kaupan liitto vastaa Stubbille

Kaupan liittokin noteerasi Alexander Stubbin verkkokauppa-kommentit  ja reaktio ei ollut mitenkään ilahtunut. Erityistä ärtyneisyyttä liiton puheenjohtajassa Juhani Pekkalassa aiheutti tälläkin sivustolla käsitelty kommentti: ”Kotimaisten vaihtoehtojen ohella kuluttajan olisi voitava kääntyä myös muiden EU-maissa toimivien verkkokauppojen puoleen edullisempien hintojen, paremman laadun ja laajemman tuotevalikoiman toivossa”.

Kun kotimainen kauppa kommentoi mahdollisuuksiaan globaaleilla markkinoilla on kommentit yleensä utopistisen korkealentoisia ja turhaa posititiivisuutta tulvillaan. Pekkalan napakka kommentointi Stubbille onkin poikkeuksellista, sillä harvoin on kuultu näin suoraa puhetta kotimaisen kaupan kilpailumahdollisuuksista ulkomaisia verkkokauppoja vastaan.

Kun Stubb kirjoittaa kotimaisista vaihtoehdoista haluan ymmärtää, että hän tarkoittaa jokaisen EU-kansalaisen omaa kotimaata ja mahdollisuutta käyttää ulkomaisia verkkokauppoja. Silti, kun suomalainen ministeri kirjoittaa näin, tulee pohtineeksi, että mitähän Stubb oikein ajattelee. Ajatteleeko hän, että nimenomaan suomalaisten olisi parempi ostaa ulkomaisista verkkokaupoista kuin Suomesta?

Taustaksi, että suomalaisten ostokset ulkomaisista verkkokaupoista kasvavat  kymmenen prosentin vauhtia, kun ostokset kotimaisista kaupoista viiden prosentin vauhtia. Eräillä aloilla on jo nähty, että kotimaassa on pakko laittaa kauppoja kiinni, koska ulkomaiselle kilpailulle ei ole pärjätty. Stubbin ei tarvitse olla huolissaan: suomalaiset kuluttajat toimivat jo niin kuin hän toivoo.

Oman edun tavoittelu on yksi maailmaa pyörittävistä tekijöistä. Oman edun tavoittelu ajaa kauppaa ja kauppiaita eteenpäin voiton tavoittelussa, mutta globaalit markkinat ovat antaneet myös meille kuluttajille mahdollisuuden oman edun tavoitteluun, ulkomaiset verkkokaupat. Me kyllä tiedämme sen, että ulkomaisista verkkokaupoista ostaminen on kotimaan markkinoille vahingollista, mutta kun niistä ihan oikeasti on parempi ostaa. Jos ei olisi, niin ei sen arvokaan kasvaisi tuota kymmenen-kahdenkymmenen prosentin vuosivauhtia.

Mitä taas tulee verkkokauppojen sulkemiseen kotimaassa, niin siitä on turha syyttää ainoastaan ulkomaisia kilpailijoita. Kapuloita pienten osaavien erikoiskauppojen rattaisiin heittää toki valtiovaltakin, mutta myös logistiikka-ala  ja erityisesti suuret keskusliikkeet, jotka jyräävät surutta pienet  kilpailijat edeltään. Mutta koska omille räksyttäminen Pekkalan asemassa ei käy, niin haukku kohdistuu hallitukseen.

Suomen nykyinen hallitus on pitänyt meteliä kovasti viennin puolesta ja ollut huolissaan siitä, että vienti ei vedä. Se tarkoittaa sitä, että hallitus on huolissaan siitä, että muiden maiden kuluttajat eivät kuluta ja osta. Sen sijaan suomalaisista kotimarkkinoista ei olla niin huolissaan. Ostovoima on jo lähtenyt meillä laskuun.

Pekkala on siinä oikeassa, että kotimaan näkymät eivät todellakaan ole ruusuiset. Hinnat ja heikkenevä ostovoima vetävät meitä kuluttajia kovaa vauhtia edullisimmille ulkomaan apajille. Lisäksi hallituksen visiot aiheuttavat kuluttajissakin vilunväreitä. Valtiovarainministeriön ”esitys” yhdestä arvonlisäverokannastakin todennäköisesti vain pahentaisi tilannetta, sillä se tarkoittaisi voimakasta ruoan hinnan nousua. Nousua,  jota kahden prosentin ale yleisessä verokannassa ei pystyisi mitenkään kompensoimaan.

Vaan eipä ole Stubbin erityisavustajan Lauri Tieralan ”Impivaarassa ei vaurastu”-vastinekaan Pekkalan Blogiin miellyttävää luettavaa. Puhdasta retoriikkaa, joka tihkuu besserwisserismiä Kaupan liittoa kohtaan. Antaisinkin ihka aidon Impivaaran pennin Pekkalalle, jos saisin tietää hänen ajatuksensa joko tuosta vastineesta tai siitä, että ministeri ei itse vaivaudu kotimaisen kaupan etujärjestölle vastaamaan.

Lue myös nämä

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020