Kaupan liitto, Asiakkuusmarkkinointiliitto ja TNS Gallup julkaisivat tänään ensimmäistä vuosipuoliskoa koskevan verkkokauppatilaston. Viime vuonna tähän samaan aikaan saimme lukea pelkkiä kasvulukuja, mutta nyt suunta on muuttunut. Tutkimusta koskeva tiedote onkin otsikoitu taloustilanteeseen sopivasti: ”Taantuma näkyy etenkin palveluiden verkkokaupassa”. Kuten gallupin otsikostakin voi päätellä, niin taantuma ja kulutuksen hidastuminen on nyt siis siirtynyt myös verkkoon.
Edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna pudotus on suhteellisen merkittävä 4,9 prosenttia, eli n. 200 miljoonaa euroa. Tilaston mukaan näyttääkin siltä, että suomalaiset säästävät verkossakin melkein kaikesta mahdollisesta. Verkkokaupassa suurin säästö osuu kuitenkin kärkipaikkaa vuodesta toiseen pitäneeseen ryhmään, palveluihin.
Verkkokauppatilaston mukaan suomalaiset ostivat tavaroita, palveluja ja sisältöjä verkosta tämän vuoden alkupuoliskolla yhteensä 4,9 miljardilla eurolla. Se on lähes 4 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Lasku johtui siitä, että palveluja ostettiin nyt verkosta aiempaa vähemmän. Verkkokaupan suurimpaan ryhmään, matkailupalveluihin, käytettiin rahaa 9 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.
Matkailu, kuten koko mara-ala on todella suhdanneherkkä, joten ei ole ihme, että tässä ryhmässä tapahtuu pudotusta. Kaikkien palvelujen pudotus ei kuitenkaan johtune taloustilanteesta, vaan esimerkiksi rahoituspalvelujen pudotus johtuu todennäköisesti pikavippeihin liittyvästä sääntöjen tiukkenemisesta.
Myös rahoituspalvelujen verkkokauppa supistui viime vuodesta peräti 60 prosenttia. Kun rahoituspalvelut vielä viime vuonna olivat 5 prosenttia koko verkkokaupasta, nyt niiden osuus on enää 2 prosenttia.
Joillakin on kuitenkin edelleen ylimääräistä fyffeä taskunpohjalla, sillä rahapeleihin tärvättiin netin avulla entistä suurempi summa, 11 prosenttia koko verkkokaupan arvosta.
Osta ulkomailta! sivustoa kiinnostava tavarakauppa näyttää osittain verkossakin hiipuvan, vaikka esimerkiksi elektroniikan, lemmikkieläintarvikkeiden ja rautakaupan osuus on ollut nyt tutkitulla vuosipuoliskolla nousussa.
”Vähittäiskaupan kasvu verkossa kertoo ennen kaikkea kuluttajien siirtymisestä kanavasta toiseen. Osa kasvusta on valunut myös ulkomaisiin verkkokauppoihin. Esimerkiksi rautakauppa verkossa kasvoi, kun digitaalinen ostaminen on yleistynyt, mutta tämä ei ole kasvattanut koko rautakaupan liikevaihtoa”, Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja kertoo.
Sen sijaan esimerkiksi elektroniikkaa kuluttajat ovat jo tottuneet ostamaan verkosta. Elektroniikan verkkokauppa kasvoikin maltilliset kaksi prosenttia viime vuodesta. Reippaaseen kasvuun puolestaan ylsi lemmikki- ja eläintarvikkeiden verkkokauppa, jossa on ryhdytty panostamaan monikanavaisuuteen.
Joulukauppa tullee taas nostamaan lukemia koko vuoden osalta, mutta jos verrataan 2013/H1 lukemia tämän vuotisiin, niin huomionarvoisia nousijoita löytyy. Kaikki kasvussa olevat tuoteryhmät (moottoriajoneuvot sis. mm. autotarvikkeet ja -varaosat +1%, pukeutuminen +1% ja muut tuoteryhmät +9%) ,ovat sellaisia, joissa ostot todennäköisesti suuntautuvat yhä enenevässä määrin edullisiin verkkokauppoihin ulkomaille.. Tämän vuoden tilastossa ei tuoteryhmiä osuuksineen ole yksilöity niin tarkkaan kuin vuosi sitten, mutta foorumia lukevat tietävät, että kaikissa em. tuoteryhmissä hankinnat saa tehtyä huomattavasti edullisemmin ulkomailta.
Ulkomailta ostaminen, tai siihen liityvät luvut sivuutetaan tässäkin julkaisussa lähes täysin, lukuunottamatta Jaana Kurjenojan em. kommmenttia. Elintarvikekaupan kasvuluvuissa mainitaan sentään alkoholin tilaaminen ulkomailta.
Elintarvikkeiden verkko-ostokset ovat kahdessa vuodessa kasvaneet yli 60 prosenttia. Osittain huimaan kasvuun vaikuttavat alkoholin verkko-ostokset ja -tilaukset, joita tehdään myös ulkomailta.
Kokonaiskuvaa ulkomailta tilaamisesta emme tämänkään tutkimuksen pohjalta saa, joten vanha tuttu tilastoharha jatkaa sitkeästi olemassaoloaan. Jossain ne tiedot silti lymyävät, sillä tämä tukimus on kuitenkin EU:lle toimitettava virallinen tilasto kotimaan verkkokaupasta ja asiakaskäyttäytymisestä. Ehkäpä nekin lukemat vielä joskus saadaan julki.