Lääkkeet loppu?

Heti alkuun pieni täsmennys. Osta ulkomailta! kieltää säännöissään laittomista lääkkeistä, lääkeväärennöksistä ja niiden tilaamisesta keskustelun. Foorumilla on ainoastaan sallittua keskustella itsehoitolääkkeiden ja sellaisten reseptilääkkeiden hankinnasta, joihin tilaajalla on resepti. Tässä jutussa pureudutaan ensimmäiseksi mainittujen Englannista tilaamiseen.

Lääkkeiden tilaaminen ulkomailta on teknisesti ajatellen yhtä yksinkertaista kuin minkä tahansa muun tuotteen. Lääkkeiden tilaamisessa pitää kuitenkin muistaa muutama tärkeä asia. Lääkkeitä saa tilata vain ETA-maista ja maksimissaan kolmen kuukauden määrän kerralla. Eri maissa on myös lääkeaineissa erilaisia rajoituksia, joten tilattavasta lääkkeestä on syytä tehdä taustatutkimusta. Se, mikä täällä on reseptilääke, saattaakin muualla olla reseptivapaa. Englantilaisissa verkkoapteekeissa on ostettavissa ilman reseptiä mm. sellaisia särkylääkkeitä, joissa on parasetamolin ja ibuprofeiinin lisäksi kodeiinia. Suomessa kodeiini on reseptilääke, joten näiden maahantuonti ilman reseptiä on lääkerikos. Muissakin lääkkeissä on syytä olla tarkkana, ettei tahtomattaan tee kalliiksi tulevaa virhettä.

Verkkoapteekkien kuvaukset ja lääkkeiden tuoteselosteet kertovat tarkkaan, mitä lääke sisältää, mutta niiden tulkitseminen ei aina ole helppoa. Foorumin lääkkeitä netistä ja Chemist Direct ketjuissa puhutaan mm. hyvin edullisesta ipubrofeiinia sisältävästä särkylääkkeestä. Lääkkeen tuoteseloste on harmiton, mutta englanninkielisenä vaikeaselkoinen.

Ibuprofen 400mg, sodium starch glycollate, croscarmellose sodium, sucrose, E171, E127 and E211.

Tuoteselosteen aineosien tutkimiseen voi käyttää apuna mm. ekoodit.fi sivua, Eviran sivuja ja Fimean sivuilta löytyvää luetteloa englanninkielisistä nimistä. Myös englanninkielinen drugs.com sivu kertoo aineosien ominaisuudet hyvin tarkasti – tosin vain englanniksi.  Helpottavana Nyrkkisääntönä voinee kuitenkin pitää sitä, että jos lääke on nimeltään, vaikuttavalta aineeltaan ja sen määrältä identtinen kotimaassa myytävän kanssa, ei ongelmia ole odotettavissa. Ostaja voi myös käyttää kotimaisia verkkoapteekkeja apuna, kun hän selvittää onko lääke Suomessa resptilääke vai ei.

Hintataso brittiläisissä verkkoapteekeissa on käsittämättömän edullinen. Kotimaassa 30 kpl Ibumax särkylääke maksaa neljä euroa ja Briteistä vastaava tuotetta saa 84 tablettia n. viidellä eurolla. Allergialääkkeissä ero on niin ikään valtava. Briteistä saat vitosella(!) 90 tablettia Zyrteciä vastaavaa lääkettä. Myös muut tutut tuotteet kuten Panadolit, Voltarenit (=Voltarol Briteissä) etc. ovat huomattavasti kotimaisia edullisempia.Muutaman euron toimituiskuluista huolimatta maksimimääriä tilatessa säästö voi olla useita kymppejä.

Suomalaiset on tullin ja lehdistön toimesta peloteltu hysterian partaalle, kun puhutaan ulkomaisista apteekeista. Kaikki ulkomailta tilattavat lääkkeet eivät kuitenkaan ole väärennöksiä ja valtava määrä apteekkeja toimii kuten kotimaassakin. Mistä sitten tietää, onko apteekki luotettava? Brittiläisten apteekkien sivuilta pitää löytyä oheinen kuva, joka kertoo että apteekki on luotettava ja löytyy myös paikallisesta apteekkeja listaavasta tietokannasta.

Kotimaisen reseptilääkkeen tilaaminen on mahdollista jos hallussasi on lääkkeelle kotimainen resepti ja sitä myydään ilman reseptiä briteissä. Ennen tilaamista on kuitenkin syytä varmista, että vaikuttavien aineiden mg-määrät täsmäävät reseptin kanssa. Sellaisten lääkkeiden, jotka vaativat Briteissäkin reseptin, tilaaminen ei onnistu. Jos Tramadol-varastot ammottavat tyhjyyttään, on turha lähteä yrittämään tilausta näistä verkkoapteekeista. Muitakin rajoituksia saattaa tulla vastaan. Joissakin lääkkeissä on jo lähtömassa maksimitilausmäärät, joten lain sallimaa kolmen kuukauden määrää ei välttämättä yhdellä tilauskerralla saa täyteen. Esimerkiksi em. ipubrofeiinivalmisteessa maksimitilaus on kaksi pakettia, eli 168 tablettia. Joidenkin lääkkeiden kohdalla apteekit myös esittävät muutaman yksinkertaisen kysymyksen, joilla varmistetaan millä asialla tilaaja on.

Kuten tapana on, listaan tälläkin kertaa asiasta kiinnostuneille muutaman em. rekisteristä löytyvän englantilaisen apteekin. Syy, miksi listaan ja puhun nyt vain englantilaisista apteekeista on se, että niiden käyttö ja tulkinta on suomalaisille huomattavsti helpompaa, kuin esimerkiksi saksalaisten apteekkien.

Kunhan tekee taustatyöt huolellisesti, tutustuu tullin ohjeisiin, ei lähde tietoisesti rötöstelemään,  käyttää maalaisjärkeä ja tutustuu foorumin keskusteluihin ja ohjeisiin aiheesta, on tässä taas Osta ulkomailta! -tyyliin huomattavan vuotuisen säästön paikka.

Lue myös nämä

2 Kommenttia

Lisää Kommentti
  1. Mites tilataan, jos vaativat englannissa reseptiä?

  2. Kotimaisilla resepteillä se ei onnistu mitenkään. On kuitenkin olemassa erityinen EU-resepti, jolla tilaaminen saattaa onnistua. Tässä foorumin ketjussa on asiasta hieman puhetta:
    http://www.ostaulkomailta.com/viewtopic.php?p=8616#p8616

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020