HTPC Projekti

Tuli tuossa aiheelliseksi miettiä uuden digiboksin hankintaa ja samalla sitten syntyi idea, että miksi ostaa digiboxi kun voi rakentaa itselleen viihdekoneen jossa olisi huomattavasti enemmän toimintoja kuin pelkästään digiboksissa. HTPC, eli kotiteatteri-tietokone (Home Theatre Personal Computer) oli siis oiva valinta. Tämän valinnan tehtyäni ja koneen ostettuani hoksasin ettei tässä säätäminen ja tekeminen aivan heti lopu. :)

 

Tietokoneita kasaillut viimeksi kymmeniä vuosia sitten joten eri kauppojen komponentti valikoimaa katsoessa meni sormi suuhun. Tekniikka ottanut aimo harppauksen eteenpäin. Vaikkakin koneiden kanssa sählään päivittäin niin oli tuo hardware puoli aivan hakusessa. Mistä lähteä liikkeelle, mitkä osat sopivat keskenään yhteen, missä komponenteissa on hyvä hinta – laatu suhde jne. Tuollaisia kysymyksiä pyöri päässä. Ei siinä sitten auttanut muu kuin alkaa kyselemään foorumeilla miten homma etenee.

 

Kiireistä johtuen hautautui tämäkin projekti unholaan, kunnes Osta ulkomailta! foorumin ylläpitäjä LmnLL laittoi linkkiä turkulaisen tietokoneliike BPC Solution sivuille. Sieltä löytyi poistomyynnistä Digivirittimiä vailla oleva kone AMD Athlon II X2 250 MediaPC, Antec Micro Fusion 350 kotelolla. Hintaa komeudella oli 325 €, eli varsin edullinen paketti. Ei siinä kauaa mietitty kun tilaus lähti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antec Micro Fusion 350 kotelo. Etupaneelista löytyy seuraavat liitäntäportit: 1 x E-SATA, 2 x USB, äänilähtö sekä Mic-liitäntä.

 

Takapaneelissa tavallisesta PC:stäkin tutut liitännät. HDMI-liitintä ei ole joten kuvan joutuu ottamaan DVI-liittimestä ja äänet vahvistimelle äänen ulostulosta.

Sisuskaluina löytyi seuraavanlaisia komponentteja:

AMD Athlon II X2 250 tuplaydinprosessori (3GHz), Asus M2A74-AM emolevy, integroitu ääni- ja verkkokortti, 2Gt muistia, 320Gt kiintolevy SATAII, integroitu näytönohjain jossa DVI/VGA, 22x DVD+-R/RW DL asema.

 

Koska kone on siis kotiteatterikäytössä on kovalevyn nopea toiminta tarpeellinen. Varsinkin jos konetta käynnistetään eikä vain herätetä lepotilasta. Käyttöjärjestelmälle ja tietyille softille tuli hommattua OCZ SATA II 2.5″ 60 GB SSD levy. Nopeutta ainakin pitäisi riittää. Hintaa levyllä oli 129 €. Tämän hetkistä hintaa en viitsi edes katsoa kun tietää että noiden SSD levyjen hinnat tulevat rytinällä alas.

 

Kokoonpanosta puuttui vielä kaukosäädin (paketin mukana kyllä tuli, mutta oli ihan perus kake), näppäimistö sekä hiiri. Kaukosäätimeksi päätyi Logitech Harmony 555, näppäimistöksi Logitech K340 ja hiireksi Logitech Anywhere MX.

Logitechin tuotteissa on se hyvä puoli, että ne toimivat Logitech® Unifying receiver teknologialla. Eli yhteen USB-porttiin liitettävällä vastaanottimella voi käyttää kuutta eri laitetta. Näin ollen jää USB-portteja vapaaksi. Näppäimistö olisi voinut olla pienempää mallia. Jos vastaanvanlainen ilman numeerista näppäinosaa olisi ollut niin se olisi ollut mieluisampi. Olisi vienyt vähemmän tilaa olohuoneen pöydältä. Hiireksi siis tuo Anywhere MX, sillä sitä voi käyttää lasipöydällä ilman hiirimattoa. Olohuoneen pöytä on läpikuultavaa mustaa lasia ja vahvuudeltaan n. 5 mm ja hyvin toimii hiiri ilman mattoa. Kaukosäädin löytyi kaverilta hyvinkin huokeaan hintaan.

 

Pitäähän tietty kotiteatterikoneen olla yhteydessä internettiin. WLAN-verkkoon kone pitää yhteyttä TP-Link TL-WN821N USB-tikulla. Yhteydet tuolla kyllä pelaa kunhan vain signaalia saadaan. Tikku on kiinni koneen takapaneelissa ja saa kyllä huomata kuinka herkkä tuo on. Liitin tikun viereiseen paikkaan tulostimen USB-johdon. Noni, sitten katosi yhteydet. Kone pois päältä ja järjestämään liitännät uuteen uskoon. Tällä kertaa WLAN-tikku ylös, tulostin ja ulkoinen kovo alimmaisiin portteihin ja taas toimii yhteydet. Harmillisen tarkka on tuo tikku. Asiaa voisi helpottaa jos siihen saisi lisäantennin mutta tuohon malliin sitä ei saa. Signaali on kyllä hyvä jokapuolella asuntoa, mutta tiedä sitten onko tuolla TV-tason välissä sitten huonompaa kuuluvuutta. Signaalin voimakkuudeksi kyllä sanotaan Good mutta suuria muutoksia ei tarvi tulla niin loppuu selaimen lataaminen.

 

Mitä siis vielä puuttuu. No digiviritin jotta televisio-ohjelmien katselu onnistuu. Eilen tein kaupat vähän käytetystä Technotrend C-1500 DVB-C digivirittimestä CI-moduulilla. Hintaa tuolle kertyi 50 € + postit, eli varsin käypä hinta. Nyt vain odotellaan postipakettia saapuvaksi.

 

HTPC-koneella pyörii tällä hetkellä Windows XP Professional. Television katseluun asennetaan paljonkin kehuttu DVBViewer ohjelma. Muita koneella olevia ohjelmia ovat mm. WinAmp, VLC, Serato Scratch Live sekä Audio Recorder for free.

Klikkaa kuvaa nähdäksesi isompana.

 

Paljonko tämä hupi on tähän mennessä maksanut? Tarkkaa kirjaa en ole pitänyt mutta tässä jotain hintoja:

Valmis HTPC-runko: 325,00 €
Näppäimistö: 36,00 €
Hiiri: 60,00 €
SDD-levy: 129,00 €
WLAN-sovitin: 20,00 €
Digiviritin: 50,00 €
Kahvia: Paljon
Yhteensä: 620,00 € + kahvit

Hinnat ovat joissain kohden suunnilleen kun enää ei tarkkaa summaa muista. Noihinkin hintoihin voidaan sitten lisätä erillisiä postimaksuja. Kokonaiskustannukset liikkuvat jossain 650 – 700 euron välimaastossa kun vielä otetaan huomioon DVI – HDMI + muut kaapelit ja roippeet.

 

Ihan ongelmitta ei tämä projekti ole mennyt. Enemmän tietoa hankinnoista ja kokeiluista voi lukea foorumin puolelta. HTPC projekti-ketjussa löytyy tietoa asian tiimoilta.

 

 

Lue myös nämä

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020