Tammikuussa tulee julki myös ikäviä verkkokauppauutisia. Yksi näistä on mm. MikroPc:n juttu maksuhäiriöiden kasvusta. Ainahan niitä on ollut, mutta nyt uutena maksuhäiriöiden lähteenä on alkanut esiintymään verkkokauppa.
231 000 kuluttajaa sai uusia maksuhäiriömerkintöjä vuonna 2011. Kovassa kasvussa olivat muun muassa maksamattomista verkko-ostoksista aiheutuneet velkomustuomiot. Suomen Asiakastiedon rekisterissä on jo 327 500 maksuhäiriöistä henkilöä eli noin 9 000 enemmän kuin vuosi sitten.
Kuluttajien uusista maksuvaikeuksista kertovat velkomustuomiot ovat lisääntyneet lähes viidenneksellä 281 000 merkintään. Nopeimmin kasvaa silti verkkokaupan tilauksista tulleiden tuomioiden määrä. Niitä Asiakastieto rekisteröi 20 000 kappaletta eli yli kaksi kertaa enemmän kuin edellisvuonna.
Jos tarkastellaan verkkokauppojen maksutapoja, saadaan seuraavat: a) ennakkomaksu, b) postiennakko c) luottokortti ja d) lasku. Koska maksuhäiriön hankinta kahdella ensimmäisellä tavalla (niin, että voidaan syyttää verkkokauppaa) on mahdotonta, jää jäljelle vain kaksi syytä. Luottokortti ja laskuun myynti.
Monet verkkokaupat toimittavat tuotteita myös laskulla, jolloin niiden pitäisi nykyistä varmemmin tunnistaa asiakkaansa ja varmistua heidän maksukyvystään.
Maksukyvystä kertoo jotain nykyinen järjestelmä, josta löytää tiedon aikaisemmista maksuhäiriöistä. Mutta jos tuolta ei mitään löydy, asiakkaan velkatilanne ei kauppiaalle avaudu ennenkuin maassamme otetaan käyttöön positiivinen luottorekisteri. Mutta koska tuota ei ole näkyvissä, voi vain kehottaa kauppiaita pidättäytymään laskulla myymisestä. Tämä palvelisi kaikkia osapuolia – kauppiasta, velkaantuvia ja meitä, jotka viimekädessä maksavat luottotappiot.
Ja vaikka syy onkin yleensä aina ostajassa, ei moderni elämäntyylikään selviä ilman nuhteita. Jenkeistähän kerrotaan, kuinka siellä on mahdotonta elää ilman luottokorttia, ja ne jotka eivät sellaista omista, kuuluvat käytännössä yhteiskunnan pohjasakkaan. Kun tutkii USA:n tilannetta tarkemmin, tämä on helppo uskoa. On myös helppo uskoa, tai pelätä, että sama velkavetoinen elämäntyyli on rantautunut lopullisesti tänne Suomeen. Ainakaan ilman muovia ei täällä enää tahdo pärjätä.
Liian helppo velaksi ostaminen aiheuttaa sitäkin, että verkkokauppoihin on helppo jäädä koukkuun. Eikä aikaisemmin käsitelty pikku maistissa shoppailukaan ole varmaankaan ilmiöön syytön, mutta tätä häikäilemättömästi hyödyntävien kauppiaiden etiikka voidaan sentään kyseenalaistaa. Näissä tapauksissa asiakkaan itsehillintä ja kontrolli on kuitenkin heikentynyt, ja lopputulos on sen mukaista. Se, että kontrollia ei ostajalta löydy kaupan perumiseen ennen kuin on myöhäistä on siinä mielessä outoa, että aikaa havahtumiseen kuitenkin on. Mutta ehkäpä mukana on tarkoitushakuista näyttämisen halua, tosiasioiden kieltämistä ja välinpitämättömyyttä shoppailun seurauksista.
Shoppailua ja sen ongelmia on pidetty perinteisesti(?) naisten ongelmana, mutta nyt tasa-arvo hivuttautuu tällekin alueelle.
Verkkokaupassa riski on vuodessa kasvanut erityisesti nuorilla miehillä.
Tämä selittynee sillä, että miesten lelut tunnetusti kallistuvat sitä mukaa kun ikävuosia kertyy ja jostain kumman syystä kaikki pitää saada nyt. NYT!
Himmatkaa vähän ja miettikää hetki ennenkuin vahvistatte sen tilauksen.