Pari sanaa ruoan hintasodasta

 

Ruoan kivijalkamyynti ei varsgraphic-crashinaisesti kuulu sivustomme ydinaiheisiin, mutta koska sekin on sidoksissa verkkokauppaan, niin lausutaan siitä pari sanaa. Viikon kuuma puheenaihe on ruoan hintasota, jonka Lidl aloitti ja johon S-ryhmä on nyt suurien otsikoiden saattelemana lähtenyt mukaan.

Kotimaisen kaupan asenteista tai halukkuudesta hintakilpailuun kertoo se, miten ällikällä lyötyjä mm. tiedotusvälineissä tästä suunnan muutoksesta on oltu. Ällikällä lyötyjä on myös kuluttajat, sillä eihän tällaista kukaan tosissaan odottanut. Ruoan hintahan ei ole Suomessa juurikaan laskenut, lukuunottamatta muutaman vuoden takaista alv:n laskua. Kesko sentään toimii normaalisti, eli kiukuttelee ja selittelee asioita parhain päin, vaikka hintakorivertailut antavat sille kylmää kyytiä tässä kisassa.

Hinnanalennus on tukalassa tilanteessa oleville kaupoille pakkorako ja ostovoimansa kanssa tuskaileville kuluttajille tervetullut kädenojennus. Aika näyttää mihin kuluttajat säästyvät rahansa käyttävät. Jotkut saattavat ostaa kotimaasta enemmän tavaroita tai palveluja, mutta osa saattaa käyttää rahat myös ulkomaisiin verkkokauppoihin. Koska erikoistavarakaupassa ei olla kovin suuria hinnanpudotuksia vielä nähty, jatkunee ulkomaisten verkkokauppojen imu siellä voimakkaana.

Ulkomaisten verkkokauppojen imu ja nyt elintarvikepuolella laskevat hinnat saattavat tietysti herättää unestaan deflaatiopeikon. Deflaatio tuo voimistuessaan lisää murheita kaupalle ja taloudelle ja esimerkiksi konkurssien ja toiminnan tehostamisten kautta se saattaa avata ovet suurille ulkomaisille toimijoille. Tällaisia toimijoita, joille alemmat hinnat eivät ole ongelma, löytyy mielinmäärin sekä verkosta että kivijalasta. Hyvinä esimerkkeinä voidaan mainita saksalaiset kodintekniikan jättiläinen Mediamarkt ja päivittäistavarakaupan jättiläinen Aldi.

Deflaatiotakin suurempi riski ostovoimalle ja talouskasvulle on kuitenkin vanha tuttu, eli hallitus. Jos ruoan hinta lähtee voimakkaaseen laskuun, se tietää vähemmän veroeuroja koneistolle. Muutamat virkamiehet ovatkin jo ilmaisseet tyytymättömyytensä nykykäytäntöön ja puhuvat voimakkaastikin ruoan alv:n noston puolesta. Nämä puheet saattavatkin ensi hallituskaudella käydä toteen jos ale jatkuu rajuna.

Kotimaisille ruoan verkkokaupoille tämä hintakisa on varmasti myrkkyä. Sen pienet volyymit tuskin mahdollistavat vastaavaa alea verkossa. Ulkomaisten ruokaa myyvien verkkokauppojen houkuttelevuus varmasti vähenee tämän hintasodan ansiosta, mutta kuten sanottu, erikoiskaupan ei.

Vaikka meille kuluttajille nyt virkamieskunnan tahdon vastaisesti tarjotaankin hieman mannaa, niin tätä ostovoiman paranemista ei hallituksen kannata torpedoida veroja nostamalla. Ulkomaiset verkkokaupat ovat edelleen lähempänä, kuin uskottekaan.

Lue myös nämä

1 Kommentti

Lisää Kommentti
  1. http://www.iltasanomat.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000001210585.html

    ”TILASTOKESKUKSEN mukaan elintarvikkeiden hinta on noussut 41 prosenttia vuodesta 1995. Myös kuluttajahinnat ovat nousseet noin 37 prosentilla. ”

    Että silleen täällä Suomessa!

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020