Verkkokauppaindeksi Q4 2014 (Vilkas Group)

Vilkas Group otti ilmeisesti opikseen kesän hidasteluista, sillä uusin verkkokauppaindeksi saatiin julki jo 5.1.2015. Indeksi kertoo verkkokauppabuumin vahvasta jatkumisesta, sillä tilausmäärissä nousua edellisvuoteen verrattuna oli mukavat 6,3 prosenttia. Lisäksi verkkokauppaindeksin mukaan kotimaisten verkkokauppojen myynti kasvoi edellisvuodesta n. 8%, joten Vilkas otsikoi indeksiä koskevan tiedotteensa ”Kotimainen verkkokauppa pärjää suhteellisen hyvin lamassakin”.

Kotimaisen verkkokaupan tilausmäärät kasvoivat 6,3 % vuonna 2014 verrattuna vuoteen 2013. Lisäksi neljä kertaa vuodessa laskettava verkkokauppaindeksi nousi ennätyslukemiin vuoden 2014 viimeisellä kvartaalilla, ja kasvoi 8 % vastoin kuluttajien ostovoiman voimakasta laskua. Myös joulu oli verkkokauppiaille ennätyksellisen hyvä. Jouluna kotimaisen verkkokaupan euromääräinen myynti oli 11 prosentin kasvussa, kun Kaupan liitto ennusti koko kaupan joulumyynnille 1,5 prosentin laskua.

Verkkokauppa kotimaassa kasvaa edelleen ja mukaan mahtuu niin menestyjiä kuin pettymyksiäkin. Kasvusta ja verkkokauppaindeksin lupaavista luvuista huolimatta pelkkä verkkokauppa tuskin pystyy nostamaan kotimaista kaupTilauksen keskiarvopaa ahdingosta. Fakta on, että pelkän verkkokaupan kasvu tässä taloustilanteessa ei kasvata kierrossa olevan rahan määrää, sillä ulkomaiset verkkokaupat nappaavat potista entistä suuremman osan. Tämä tulee selkeästi esiin, kun tarkastellaan verkkokauppaindeksin tilauksen keskiarvoa. Tämä tunnusluku kertoo hyvin kotimaisen kaupan tilanteesta.

Tilauksen keskiarvo laski lähes koko vuoden, kuten tapahtui jo 2013. Jatkuva keskiarvon lasku kertoo siitä, että vaikka asiakkaat ovat massoittain liikkeellä verkossa, niin kotimaasta tehtävät hankinnat keskittyvät edullisiin pikkuostoksiin. Kalliimmat hankinnat ja lahjat, kuten lelut, korut ja esimerkiksi kellot hankitaan ulkomaisista verkkokaupoista. Asiakkaiden siirtyminen ulkomaille näkyy luonnollisesti myös siinä, miten hitaasti verkkokauppa Suomessa kasvaa.

Eräs asia kotimaisen verkkokaupan suhteellisen hyvässä kasvussa on silti huolestuttavaa. Globaalin verkkokaupan on nimittäin ennustettu kasvavan vuonna 2014 jopa 22 % ja Euroopassakin 15 %, kun vastaava kasvuluku on Suomessa vain hieman yli 6 prosenttia.

Suomen matalaksi jääneestä kasvuluvusta voidaan tehdä useita tulkintoja.
– Verkkokauppa ei ole ollut kokonaan immuuni kotimaisen ostovoiman heikkenemiselle. Valtaosa kotimaisista verkkokaupoista myy palveluitaan ainoastaan Suomessa.

Kotimaisilla verkkokaupoilla ei muutamia poikkeuksia lukuunottamatta ole mahdollisuuksia kilpailla eurooppalaisten kanssa. Syitä tälle on helppo löytää. Kotimaiset kaupat ovat liian pieniä ja aivan liian kalliita pystyäkseen kilpailemaan eurooppalaisessa mittakaavassa ja lisäksi kotimainen tukkukauppa on liian harvan toimijan käsissä, joten sekin nostaa liikaa hintoja. Suuri ongelma kotimaiselle kaupalle on myös suomenkieli ja haluttomuus kääntää verkkokauppoja muille kielille. Mutta niinkuin sanottu, mukaan mahtuu menestyjiäkin. Kotimainen Varusteleka on kasvanut muutamassa vuodessa ”autotalli”-mittakaavasta seitsemän miljoonan euron bisnekseksi ja suunnittelee parhaillaan Ruotsin valloittamista (NYT-liite 12.01.15).

Varustelekaa on matkan aikana moitittu milloin mistäkin mauttomuudesta, mutta omaperäisyys ja musta huumori myyvät usein paljon paremmin, kuin äärimilleen viety poliittinen korrektius. Näillä keinoin pystytään kilpailemaan vakavasti myös ulkomaisten toimijoiden kanssa. Tämä tunnutaan tietävän myös Vilkkaassa ja sen aisaparissa Verkkoteollisuus ry:ssä.

Myös verkkokauppiaiden etua ajava Verkkoteollisuus ry on huolissaan kotimaisen verkkokaupankäynnin kasvusta suhteessa maailmalla tapahtuvaan verkkomyynnin kasvuun. Verkkokaupan on ennustettu vuonna 2014 kasvavan 3,5 kertaa nopeammin globaalisti ja Euroopassakin yli kaksi kertaa nopeammin kuin Suomessa.
– Verkkokaupassa kilpaillaan globaalissa raskaassa sarjassa, vaikka toimittaisiinkin vain kotimaassa. Verkkokauppabisnestä pitää tehdä kunnianhimoisella asenteella, riittävin panoksin ja valmiina ottamaan riskejä. Kokeilemaan on turha lähteä, vaan pitää pystyä tarjoamaan asiakkaille kilpailijoista erottuva asiakaskokemus.

Kotimaisen kaupan jättiläiset taas, jotka poliittisen korrektiuden nimissä ovat valmiita kumartamaan joka suuntaan, ovat täysin unohtaneet edellämainitut tekijät. Stockmannin tulos on pahasti kuralla ja pari päivää sitten se ilmoitti luopuvansa kodinkoneiden myynnistä ja antavansa homman Expert-ketjun hoidettavaksi. Samanlaista kunnianhimoa osoittaa S-ryhmä. Turun Sokos Wiklund supistuu rajusti ja mm. kodinelektroniikan kaupasta luovuttaneen täysin. Sama toimintojen karsiminen on edessä todennäköisesti myös Porin Sokoksessa ja ajanmittaan todennäköisesti muissakin Sokoksissa. En siis ollut viime heinäkuussa kovinkaan väärässä, kun arvelin pyyhkeen kehään heittämisen jäävän kotimaisen kaupan isojen tekijöiden ainoaksi näkyväksi kilpailukeinoksi. Ei siis mikään ihme, että kotimainen kauppa kituu ja kysyntä- sekä asiakaslähtöisesti toimivat ulkomaiset verkkokaupat kiittävät.

Vilkas Groupin ja verkkokauppaindeksin onni on se, että siinä on mukana suuri määrä pieniä ja sopeutumiskykyisiä kotimaisia verkkokauppoja. Jos indeksiin otettaisiin mukaan myös nämä kotimaisen kaupan järkäleet, voisi indeksin lukemat olla jotain ihan muuta.

Lue myös nämä

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020