Rengassota jatkuu osa 2

Se on kuulkaa arvon kanssa-autoilijat niin, että ulkomaiset (ja nyt ilmeisesti myös kotimaiset) kesä- ja talvirenkaita edullisesti myyvät verkkokaupat myyvätkin sutta ja sekundaa. Ainakin jos kotimaisia tiedotusvälineitä, rengasvalmistajia ja -kauppiaita on uskominen.

Tämä uusi taistelu rengasmarkkinoiden johtopaikasta johtunee osittain epätavallisen lämpimästä syksystä, joka on aiheuttanut asiakaskadon rengasliikkeissä. Rengasliikkeiden tuskaa tuskin vähentää pelkästään verkossa operoivien koti- ja ulkomaisten kauppiaiden edullisempi hinoittelupolitiikka. Tämä edullisuus tuntuu erityisesti vaivaavan Nokian renkaita ja sen omistamaa Vianor-ketjua. Tämä ei renkaiden hintoja seuraavalle ole mikään yllätys, sillä sekä itse tuote ja ko. kauppa komeilevat useimmiten hintahaitarin yläpäässä.

Tällä kertaa taistelussa peräännytään pari askelta taaksepäin ja otetaan vanhat väitteet käyttöön. Verkkokaupasta ostettavat renkaat ovat a) vääriin olosuhteisiin suunniteltuja, b) vanhoja ja c) todennäköisesti viallisia ja d) takuukaan ei verkkokaupoissa pelaa. Tuoteväärennöskorttia ei sentään vetäisty esiin, mutta sekin päivä varmasti vielä nähdään.

Verkkokaupasta ei yleensä selviä, mihin markkinaan renkaat on alun perin suunniteltu. Voikin käydä niin, että tilaa vahingossa Keski-Euroopan leutoon talveen tarkoitetut talvirenkaat, jotka eivät sovellukaan Suomen vaihteleviin talvi-olosuhteisiin lainkaan. Vikaostoksen huomaa turhan usein vasta ojan pohjalla, sanoo Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri.

Vanhassa ei ole parempi vara

Verkkokaupasta ostettu rengas saattaa olla jo turhan iäkäs. Ja sitähän ei näe ennen kuin rengas pölähtää portaalle. Renkaan ikääntyessä rengas menettää ominaisuuksiaan ja vanhan talvirenkaan pitotaso saattaa yllättää liukkaalla kelillä kuljettajan, Morri toteaa.

Renkaiden käyttöikäsuositus on kuusi vuotta, jos renkaat ovat olleet aktiivisessa ajossa. Yli kymmenen vuotta vanhan renkaan kumiseos on jo niin kovettunut, että ne eivät ole pitotasonsa takia enää käyttökelpoiset.

Myös takuun kanssa saattaa tulla ongelmia. Vaikka viallinen rengas hyvitettäisiinkin, voi olla hankala määritellä sen alkuperäistä hankintahintaa – ainakin, jos hyvitystä haetaan liikkeestä, jossa samanlaisen renkaan hinta on eri kuin verkkokaupasta hankitun.

Kohta a), eli se, että ulkomailta voi tilata vääriin olosuhteisiin tarkoitetut renkaat, on mahdollinen. Tällöin vika valitettavasti on tilaajassa, eikä verkkokaupassa. Renkaiden valmistajien sivuilla on tarkkaan kerrottu, mikä rengas on mihinkin tarkoitettu. Vääriin olosuhteisiin valmistetulla renkaalla tarkoitetaan keski-eurooppalaisten kitkarenkaiden kuvion ja kumiseoksen  sopimattomuutta pohjoismaiden olosuhteisiin. Tämän virheen pystyy helposti välttämään pienellä pohjatyöllä. Tutkimalla nettikeskusteluja, valmistajien ja kotimaisten verkkokauppojen sivuja ja tutustumalla mm. nopeusluokkien merkitykseen.

Kohdan b) vanhoja renkaita tuskin myydään enää edes siinä hikisimmässä nyrkkipajassa, sillä asiakkaiden tietous asiasta on parantunut huomattavasti. Mitä taas tulee ulkomaisiin verkkokauppoihin, niin ne ovat niin suuria yrityksiä ja kilpailevat niin suurilla markkinoilla, että ne eivät voi myydä epäkuranttia tavaraa. Nettikeskustelut ja -arviot ovat nykyisin globaaleja informaatiolähteitä, jotka jokaisen tosissaan yrittävän kauppiaan on otettava tosissaan.

Kohdan c) vialliset renkaat ovatkin kimurantimpi juttu ja periaatteesa valmistajan päänsärky. Kauppiaan syyttäminen viallisesta renkaasta on turhaa, sillä vauriota ei verkkokaupassa mitenkään näe ulospäin. Tässä onkin yksi harvoista kivijalkakaupan eduista. Siellä viallinen rengas havaitaan pääsääntöisesti jo asennusvaiheessa. Onneksi vialliset renkaat ovat harvinaisia ja pääsääntöisesti ulkomaiset rengaskauppiaat suhtautuvat tällaisiin vikoihin asiallisesti ja rengas vaihdetaan veloituksetta ehjään. Jos verkkokauppiaat eivät hoitaisi tässä tonttiaan, olisi netti täynnä valituksia asiasta. Valitusten määrä on kuitenkin minimaalinen, joten myös kohta d) voidaan asettaa kyseenalaiseksi.

TIedotusvälineet nielaisivat tälläkin kertaa niille asetetun syötin pureskelematta ja useammassakin mediassa on toitotettu verkkokaupan riskejä. Uusi Suomi otsikoi uutisen asiallisesti, Top Gear käyttää astetta rankempaa otsikointia ja pölöimmän otsikon palkinto menee tällä kertaa laatujulkaisu Hymylle.

Keskustelufoorumimme ketju renkaiden hankinnasta ulkomailta on yksi suosituimpia ketjujamme. Lukukertoja on pitkälti yli satatuhatta. Tämä kertoo, että kotimaisella rengaskaupalla ei pitkässä juoksussa ole mitään muuta mahdollisuutta, kuin tarkastella hintojaan kriittisesti ja lähteä hintakilpailuun mukaan. Renkaat ovat kuitenkin kertaeränä hintava hankinta, minkä vuoksi ulkomailta tilaamisen suosio ei varmastikaan tule laskemaan.

Haluamme tietää
Mistä ostat autonrenkaat?

Lue myös nämä

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020