Mutta mitä tapahtui verkkokauppauutisille?

Jos tällaisen sivuston pystyttää, on silloin tietysti seurattava aktiivisesti millaista uutisointia verkkokaupoista harrastetaan. Suurin osa tästä uutisoinnista onkin hyödyllistä niin kuluttajalla kuin kauppiaallekin, ja siksi keskustelupuolelle laitettiin heti alkuun pystyyn ketju, jossa näitä uutisia käsitellään. Ketju onkin saanut paljon lukijoita ja siihen on ollut ilo kirjoittaa alan tapahtumia.

Vuodet -09, -10, ja -11 tuntuivat olevan välillä tulvillaan uutisia, niin kotimaasta kuin ulkomailtakin. Valtamedioiden uutiset käsittelivät verkkokauppojen avajaisia, sulkemisia, menestystarinoita, epäonnistumisia ja verkkokaupan yleistä kehitystä. Verkkokaupan voimakas kasvu joka suhteessa toimi moottorina tuolle uutisoinnille ja ilahduttavan usein käsiteltiin kuluttajaa kinnostavia ulkomaisiakin ostomahdollisuuksia. Mutta 2012 tilanne on muuttunut täysin.

Tänä vuonna uutiset ovat käsitelleet lähinnä kotimaisten verkkokauppojen avajaisia, luottokortin käyttöä ja verkkokauppaindeksiä. Uutiset ulkomaisen verkkokaupan tapahtumista ja käyttömahdollisuuksista on kadonnut lähes tyystin. Lähinnä ulkomaan uutiset ovat olleet sisällöltään melko vähäpätöisiä varoituksia siitä kuinka ulkomaisissa verkkokaupoissa tai -palveluissa voi menettää rahansa. Kaupan Liiton verkkokauppatilaston käsittelyssä sentään ulkomainen kauppa käsiteltiin, mutta esimerkiksi ulkomaisten kauppojen ennen mainostettu hintaetu on nyt unohdettu uutisoinnissa täysin.

Mutta mikä on aiheuttanut tämän uutisoinnin suunnanmuutoksen? Kotimaisen verkkokaupan & kaupan asema ei ole ulkomaihin verrattuna kohentunut – pikemminkin päinvastoin. Ulkomailta saa edelleen lukuisat tuotteet halvemmalla ja jopa nopeammin kuin kotimaasta, eikä verkkokaupasta ostaminen ole yhtään sen vaikeampaa tai epäluotettavampaa kuin täällä. Nopea googlaus kertoo yleensä kaupasta sen mitä kuluttajan tarvitsee tietää. Koska verkko-ostamisen fundamentit eivät ole muuttuneet, onkin aika päästää pikku salaliittoteoreetikko irti.

Onko kyse kotimaisen kaupan tukemisesta itsesensuurin voimin vai onko tiedotusvälineille annettu mahtikäsky?

 

 

Lue myös nämä

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020