Lapset, verkkokaupat ja Visa Electron

Ihan ensimmäiseksi. Vanhemmat, vastuu on teidän. Ei kortinmyöntäjän, pankin tai verkkokaupan, vaan teidän.

Kyse on Helsingin Sanomien kirjoituksesta, jossa ihmeteltiin miten alaikäinen saa ostettua Visa  Electronillaan k-18 pelejä netistä. Asiaan otetaan moderni lähestymistapa, eli syyllistä haetaan pankista ja verkkokaupasta, mutta ei suinkaan sieltä mistä se löytyy.

13-vuotias poika osti nettikaupasta alle 18-vuotiailta kielletyn pelin Danske Bankin Visa Electron -kortilla. Miten tämä on mahdollista, viestintäassistentti Irja Kukkola?
”Visa Electronia voi käyttää tilin saldorajaan asti ostoksiin kaupoissa, joissa on Verified by Visa -toiminto. Kortti voidaan myöntää 10-vuotiaalle ja sitä vanhemmalle, jos saadaan molempien vanhempien hyväksyntä.”

Miksi ihmeessä kortteja myönnetään lapsille, jos niitä voi käyttää nettiostoksiin?
”Kortin käyttöehdoissa ja ohjeissa mainitaan tästä. On vanhempien vastuulla, miten lapset käyttävät korttia.”

Jos vanhemmat viikkorahan sijaan antavat 13-vuotiaalle lapselleen paljon vaikeammin valvottavan ja monipuolisemman maksuvälineen, on oltava valmis myös kantamaan seuraukset. Lapsen kyky erottaa oikea väärästä on rajallinen ja johtaa vaikka tämän kaltaisiin tapauksiin. Lapsi ei myöskään ymmärrä välttämättä miksi peli on k-18, sillä sen demo on kuitenkin ollut todennäköisesti kenen vaan ladattavissa tai peliä on pelattu kaverin luona. Keskusteluun pitäisi ottaa tenavan kanssa niin kortin käyttö, kuin ikärajatkin.

Mitä taas tulee kortin verkkokäyttöön, niin se on käsittääkseni poikkeuksetta verkkopankissa poistettavissa oleva ominaisuus. Toinen tapa rajoittaa kortin käyttöä, on se, että päivittäinen verkkokäyttöraja laitetaan niin pieneksi, että mitään isompaa ei sieltä pääse ostamaan. Kun tietää, mitä kaikkea verkkokaupat maailmalla tarjoavat, niin 13-vuotiaan kohdalla ottaisin kaikki keinot käyttöön. Eipä tarvitse ainakaan tullille selvitellä piltin tilauksia, kun luukusta alkaa tipahdella laserpointtereita.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto hieman yllättäen sanoo, että vastuu on verkkokaupalla, mutta myöntää samalla että ostajan iän aukoton varmistaminen on nykytekniikalla mahdotonta.

Kuka on vastuussa tässä tapauksessa, Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Katri Väänänen?
”K-18-materiaalin tarjoaminen alaikäisille on lailla kielletty. Myyjä on vastuussa, jos vain rastittamalla kysytään ikä. Sopimus ei tällöin ole sitova eli sen voi purkaa. Nettikauppojen ongelmana on, että sellaisia varmenteita, joilla voitaisiin varmistaa ostajan ikä, ei ole käytössä.”

Asian ratkaisuksi voisi siis ajatella kaikkien osapuolien panosta. Vanhempien olisi harkittava tarkkaan onko kortin hankkiminen 13-vuotiaalle välttämätöntä, pankit voisivat tehdä verkkomaksamisesta erikseen päälle kytkettävän palvelun ja verkkokauppojen pitää kehittää keinoja asiakkaan iän varmistamiseen. Tosin vaikka kaikki em. seikat laitettaisiin kuntoon, niin se 13-vuotias pelaisi silti sitä k-18 peliä. Konsteja löytyy ja lapset sen tietää. Ja osaa.

Lue myös nämä

3 Kommenttia

Lisää Kommentti
 1. Tuohan on yksi ratkaisu se, että pankit oletusarvoisesti ei kytke Verified by Visa ominaisuutta Visa Electron korttiin. Ainakin OP:n asiakkailla tuo estää verkko-ostosten tekemisen. Toinen on että määritellään päivittäisten verkko-ostosten summaksi 0 € joten ei kauppaa voi tehdä.

  Tekniikka on valmiina, nyt vain pankin päässä pitäisi olla hereillä minkälaisia maksupalveluja minkäkin ikäisille tarjotaan.

 2. Alle 15-vuotiaan kanssa ei ymmärtääkseni saa _Suomen_ lain mukaan saa käydä velkakauppaa ilman vanhemman lupaa, eli siinä mielessä voi ajatella, että vastuu tosiaan on myyjän, koska hänen pitäisi asia tarkasta. Käytännössä tietenkin tämä on hyvin vaikeaa.

  Ennen kaikkea ei pidä jättää maksuvälineitä ”auki”, niin että pentu pystyy niitä suoraan käyttämään. Lisäksi säännöt ja seuraukset pitää selkeästi sopia. Lapsen kanssa täytyy myös käyttää yhdessä uusia sovelluksia, sekä tsekata ne myös itse huolella läpi, jotta tietää vaaranpaikat.

  Ja todella sitten vielä varmuudeksi edellisen kommentoihan esittämät toimenpiteet. :)

 3. Hyvä huomio tuo ikäraja-asia, mutta Visa Electronhan ei Visa-nimestään huolimatta ole luottokortti. Maksukortti taitaa olla oikea termi.
  Ja kun suurin osa netistä tilatuista peleistä tullee ulkomaiilta, niin silloin ei esim. huoltaja voi meidän lainsäädäntöömmekään enää vedota.

  Pelisäännöt selväksi, kuten sanoit. Sillä pääsee jo pitkälle.

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020