Tullin jatkotoimenpiteet alkoholitilauksissa #2

Uusia uutisia tullin toimenpiteistä on tullut esiin. Käsittelin tämän uutisen jo foorumin alkoholia Eu:n sisältä-ketjussa, mutta kopioin tuon kommenttini myös tänne blogiin.

Tulli on vihdoinkin tuonut julki, millaisilla toimenpiteillä se hyökkää ulkomaisia alkoholia myyviä verkkokauppoja vastaan. Ylen uutisissa tarkastaja Raitolahti kertoo, että suurimpia alkoholin verkkokauppoja lähestytään kirjeitse ja niiltä pyritään perimään maksamatta jääneet valmiste- ja arvonlisäverot.

Tulli aikoo lähettää perintäkirjeitä ulkomailla toimiville alkoholin nettikaupoille tämän kevään aikana. Tarkoituksena on laittaa kuriin netin alkoholikaupat, jotka myyvät suomalaisille asiakkaille alkoholituotteita suoraan kotiovelle toimitettuna, mutta ovat jättäneet alkoholiverot maksamatta.

Tällaisesta toiminnasta käytetään Tullissa termiä etämyynti, joka on alkoholilain mukaan kiellettyä, mutta siitä ei ole vielä ollut oikeuden päätöstä. Etämyynnissä verovelvollisia ovat alkoholia suoraan asiakkailleen toimittavat kauppiaat. Tulliylitarkastaja Seppo Raitolahden mukaan verovelvollisuutensa ovat hoitaneet vain harvat yritykset.

Tullin mukaan kaupoilta tullaan perimään maksamatta jääneitä veroja vuodesta 2013 asti, mutta se millä periaatteella ja mihin tietoon perustuen näitä veroja määrätään, jää epäselväksi.

Tarkoituksena on jälkiverottaa alkoholiverot maksamatta jättäneitä yrityksiä alkaen vuodesta 2013. Suurimmat yrityskohtaiset jälkiverot voivat olla viisinumeroisia summia vuodessa. Suurimmille myyjille on kertynyt kolmen vuoden aikana aika mojovat laskut, Raitolahti paljastaa.

Tullin laskelmien mukaan alkoholin verkkokaupan vuoksi on jäänyt maksamatta jopa kymmenen miljoonan euron verot vuodessa.

Kun tiedetään, että tulli on tähänkin mennessä tarkistanut vain pienen osan maahan saapuneista lähetyksistä, voidaan olettaa, että tulli yrittää periä maksamattomia veroja arvioihin perustuen. Tätä toimintamallia on kotimaassa harjoitettu jo pitkään ja vaihtelevalla menestyksellä, mutta jää nähtäväksi, miten suurten Eu-maiden verkkokaupat ja viranomaiset tulevat tähän suhtautumaan. Veikkaukseni on, että eivät kovinkaan suopeasti.

Alkoholia Suomeen toimittavien etämyyjien määrä on euroopassa valtava. Tulli puhuu yli kahdestasadasta verkkokaupasta, mutta asiaan perehtyneet tietävät, että niitä on paljon enemmän. Osa nästä kaupoista tulee saamaan muistutuksia myös verohallinnolta.

Tulli on löytänyt internetistä yli 200 verkkokauppaa, jotka toimittavat alkoholia EU-maissa. Suomeen näistä on alkoholia myynyt tulliylitarkastajan mukaan ainakin noin 100 yritystä.

– 50 suurinta verkkokauppaa kattaa noin 95 prosenttia Suomeen etämyydystä alkoholista, Raitolahti arvioi.

Tulliylitarkastaja muistuttaa, että alkoholiverojen lisäksi nettikaupoilta on voinut jäädä maksamatta myös kaukomyynnin arvonlisävero. Tämän veron kantamisesta vastaa kuitenkin Verohallinto.

– Me tietenkin kerromme Verohallinnolle keille olemme alkoholiveron osalta laskut lähettäneet.

Verohallinnosta kerrotaan, että kaukomyynnin arvonlisävero aiotaan periä niiltä myyjiltä, jotka eivät ole sitä maksaneet.

Uutisessa esitetään arvioita siitä, mikä on toimitusten tulevaisuus. Virolaisen Juomakauppa-nettiviinakauppaa pyörittävän European Merchant Limited -yrityksen toimitusjohtaja Leo Järvisen mukaan odotettavissa voi olla toimitusten loppumisia.

Ainakin suurimmat nettikaupat Euroopan maissa, kuten esimerkiksi Saksassa ja Englannissa, tulevat varmasti lopettamaan alkoholilähetykset Suomeen.

Netin alkoholikaupan täydelliseen näivettymiseen Suomessa Järvinen ei kuitenkaan usko.

– Kuluttajalla on oikeus ostaa alkoholia muista EU-maista ja tuoda ne omissa nimissään Suomeen. Tämä oikeus tulee pysymään, mutta toki siitä pitää maksaa verot, hän päättää.

Asiakkaan näkökulmasta toimenpiteet tarkoittavat, että tilaaminen on edelleen mahdollista, sillä tulli ei aio vieläkään ottaa käyttöön takavarikointeja ja mahdolliset verovelvoitteet etämyynnissä koskevat edelleen vain myyjää. Uutinen antaa myös mahdollisuuden spekuloinnille siitä, millainen päätös hovioikudelta tullaan Alkotaxi-asiassa saamaan. Tässä on oikeastaan kaksi vaihtoehtoa. Joko päätös tulee tekemään etämyynnin entistä hankalammaksi, tai sitten etämyynti nykymuodossaan tullaan sallimaan. Jos taas jälkimmäinen vaihtoehto toteutuu, se selittää tullin innokkuuden periä maksamattomia veroja, sillä etämyynnin salliva päätös saattaa tehdä perinnän tulevaisuudessa mahdottomaksi.

Se, mikä tulevaisuudessa on varmaa, on se, että alkoholia ulkomailta ostavien ja tullin välinen kissa ja hiiri leikki jatkuu.

Lue myös nämä

7 Kommenttia

Lisää Kommentti
  1. Ketä tämä kirjoitus palvelee? Ihme hämmentäjä. Miksi tälläistä sontaa kirjoitat?? Oletko kenties Alkossa töissä, ja pelkäät nyt oman työpaikkasi puolesta. Tätä tullin piilopropakandaa on jo yllin kyllin julkaistu. Toistelet mediassa jo aiemmin julkaistuja yksipuolisia tulkintoja päätöksestä.

  2. Hei vaan, Juha.

    Kirjoitukseni on neutraali kannanotto siihen, mitä tullin venkoilu asian ympärillä saattaa tulevaisuudessa aiheuttaa. Se, että spekulaationi toistaa jo mainittuja asioita johtunee siitä, että meistä kukaan ei voi varmasti sanoa miten virkamieskunta tulee alkoholin tilaamiseen tulevaisuudessa suhtautumaan. Se ainakin on varmaa, kuten sanoin, että meidän tilaajien ja tullin välinen kissa ja hiiri leikki jatkuu ja, että edellä mainitut tullin toimenpiteet tulevat vaikuttamaan joihinkin toimituksiin.

    Kannattaa lukea aiempia kirjoituksiani aiheesta ja tutustua myös keskustelufoorumin ketjuun alkoholin tilaamisesta. Niistä nimittäin käy selkeästi ilmi, että olen erittäin voimakkaasti ulkomailta tilaamisen kannalla. Niin alkoholi-, kuin muissakin asioissa.

    Ja ei, en ole Alkossa töissä, joten alkoholimonopolin romuttuminen ei uhkaa minua mitenkään. :)

  3. Mikäs nyt siis mahtaa olla tilanne?
    Vieläkö viinaa saa tilattua vai onko homma topattu? Ja mistä?

    Asia kiinnostaa, harmi kun en ole tajunnut tilata jo ajat sitten.
    Nyt jo myöhäistä?

    Yksi syy lopettaa työnteko tämäkin, lakata rahoittamasta valtion ääliöitä holhoojia, jotka hankaloittaa tavan duunarin elämää…
    -alettava kai ponupannun tekoon…-siitä tulikin mieleen kun työkaveri väitti tulleen lailliseksi EU:n myötä itelleen keitellä,,miten lie onko kellään tietoa siitä..?

  4. Tilanne Jukka on se, että juna ei ole vielä mennyt. ;) Tuo tullin valitsema tie tulee olemaan pitkä ja kivinen ja oma veikkaukseni on, että mennee kuukausia ennenkuin kaupat reagoivat suomalaisen virkakoneiston yhteydenottoihin. Ja voi olla, että osa ei reagoi mitenkään.

    Tilaaminen on siis edelleen mahdollista, mutta tarjonnan runsaus riippuu siitä, mitä olet tilaamassa. Viinin ystäville tarjontaa on yllin kyllin, mutta oluissa ja väkevissä tarjonta on hieman pienempi. Foorumin keskusteluja kannattaa lukea tästä eteenpäin: http://www.ostaulkomailta.com/viewtopic.php?f=57&t=54&start=90 ja täällä blogista löytyy kauppalista mm. täältä: http://www.ostaulkomailta.com/blog/alkoholia-verkkokaupasta-toimiva-konsepti/

    Mitä taas pontikankeittoon tulee, niin kyllä se on edelleen laitonta. Viiniä ja olutta saa kotioloissa sen sijaan tehdä mielin määrin.

  5. Kiitos nopeasta vastauksesta.

    Viiniä, olutta varsinkin, väkevää värillä.
    Alkostore24:ssa en onnistunut rahtihommaa ymmärtämään.
    Ja gourmondossa ei versandkosten-osastolla ollut suomen lippua..😕

    Mistä noita nyt sitten saisi järkevään hintaan tänne…😑

  6. Alkostore24:sta ei kannata käyttää, sillä se toimii etäosto-periaatteella. Tämä tarkoittaa sitä, että tullin silmissä sinä olet verovelvollinen, koska valitset kuljetuksen/kuriirin.

    Gourmondo ja Lieferello ovat jo aikaa sitten lopettaneet toimitukset Suomeen, mutta vaihtoehtoja Saksassa riittää. Lisäksi suurin osa Keski-Euroopan verkkokaupoista käyttää automaattisesti jotain tiettyä kuriiria jolloin verovelvollisuus on heillä.

    Kannattaa rekisteröityä tuonne foorumille ja kysellä näistä asioista siellä, sillä silloin kysymykset saavat enemmän näkyvyyttä ja todennäköisesti myös vastauksia tulee enemmän. ;)

  7. Jukalle tiedoksi että edelleen saa alkoholia tilattua Suomeen. Toissa viikolla viimeksi tuli tilattua ja pakettikin tuli muutamassa päivässä kotiin(tai oikeasttaan postikonttoriin). Virosta tosin ei kannata tilata koska siellä hinnat ovat käsittömän korkeat. Ilmeisesti suomalaiset mieltävät viron edelleen edulliseksi ostospaikaksi(eivtä ole muualla käyneet). Mutta keskieuroopassa on useita kaupppoja joista tuotteita voi tilata edullisesti, kuljetuskustannuksetkin ovat yleensä muutama euro/pullo. Riippuu hieman tilatusta määrästä, esim. 12 pulloa 24,95€.

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020