Suvaitsevaisuus verkkokaupassa

Näyttää siltä, että verkkokauppoihin on marssimassa uutena asiakassegmenttinä suvaitsevaisto. Muista asiakkaista poiketen tämä ryhmä ei välttämättä ole tulossa ostoksille, vaan valvomaan tiukin ottein verkkokaupan sisältöä. Kotimainen media aistii tässä lööppiainesta ja on tähän mennessä ottanut esiin kaksi verkkokauppaa niissä myytävien tuotteiden vuoksi. Kyseessä on kaupat Varusteleka ja Prisma.

Varusteleka pääsi HS:n käsittelyyn, koska kauppa käyttää hihattomista t-paidoista niiden englannninkielisestä wife beater-lempinimestä käännettyä nimeä. Suomenkielinen käännös kyseiselle miesten asusteelle on ”vaimonhakkaajapaita.” Varusteleka ei kuitenkaan asian esille tuomisesta pahemmin hämmentynyt, vaan kertoi varsin suorasanaisesti mistä on kyse.

Yrittäjä Valtteri Lindholm, miksi myytte miesten aluspaitoja vaimonhakkaajapaitoina?

”On hauska vitsi käyttää kansanomaista nimeä, se on se syy. Itsehän olen ihminen, joka tykkää suututtaa ihmisiä. Kun tekee sen firman kautta, se on vielä hauskempaa. … Suostun häpeämään, jos tarpeeksi moni ihminen loukkaantuu.”

Ilmeisesti tarpeeksi moni ei ole loukkaantunut, koska paitaa myydään edelleen samlla nimellä niin miehille kuin naisillekin. Miksi ihmeessä Hesarin toimittaja ei paheksunut naisten ”wife beater”-paitaa? Ehkä se paljastaa jotain suvaitsevaisten ajatusmaailman tietoisesta(?) kapeudesta.

Varusteleka sai nyt elokuussa seuraa uuden karheasta Prisma-verkkokaupasta. Prisma pääsi alta aikayksikön ainakin Ylen ja Ilta-sanomien käsittelyyn. Syynä on verkkokaupan kirjaosastolla myynnissä oleva ”Erilainen – homoseksuaalisuuden itseterapia” kirja. Kirja ei mielipiteineen välttämättä ole tältä vuosisadalta, mutta se nauttii siitä huolimatta sananvapauden suojasta vaikka Ylen mukaan sosiaalisessa mediassa toisin ajatellaankin.

Prisma myy hyvin kyseenalaista kirjaa, joka lupaa, että homoseksuaalisuus on muutettavissa. Tutkimukset sanovat muuta, kommentoi verkkokaupasta kirjan bongannut Twitter-käyttäjä Nina J.

Prisma suhtautuu asiasta nousseseen kohuun sen vaatimalla tiukan asiallisella linjalla, eikä ole provokaatiosta moksiskaan.

S-Verkkopalvelut Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Brander perustelee kirjaa sillä, että verkkokaupassa on yli 50 000 kirjan valikoima.

– 50 000 kirjan valikoima Suomessa tarkoittaa käytännössä sitä, että siellä on myynnissä lähes kaikki kirjallisuus, mitä täällä ylipäätään on, hän sanoo.

Brander sanoo, että Prisman näkökulmasta kyseessä on kirjailijan mielipiteen vapaus.

Hänen mukaansa Prisma tekee päätökset valikoimasta itse. Hän muistuttaa, että kirja on myynnissä muissakin verkkokaupoissa.

Toivottavasti Prisma osoittaa samanlaista rohkeutta kuin Varusteleka ja viittaa kintaalla asiasta nousseelle kohulle. Tämä myrsky vesilasissa nimittäin on jo laantumassa, koska ylekin esittää uutisen jo muodossa: ”Kirja verkkokaupoissa: Homoseksuaalisuus on muutettavissa”, kun alkuperäinen muoto oli: ”Kirja Prisman verkkokaupassa: ”Homoseksuaalisuus on muutettavissa!””.

Sitten muutama täky suvaitsevaistolle. Maailman verkkokaupoissa myydään valtavat määrät mm. laitonta materiaalia laidasta laitaan. Kiinalaisista verkkokaupoista saat mm. ostaa ”itsepuolustukseen” sopivia pippurikaasuja, sähköpiiskoja, teleskooppipamppuja ja muuta mukavaa. Ebay on pullollaan samaa tavaraa ja erilaisia aseitakin on netistä saatavilla. Kirjallisuutta on tarjolla aiheesta kuin aiheesta ja elokuvien aiheita en edes viitsi mainita. Näiden tarjonta johtuu siitä, että joku on niistä kiinnostunut ja ostaa niitä. Kysynnän ja tarjonnan laki siis ohjaa verkkokauppojenkin toimintaa, ja jos sitä haluaa muuttaa on vaikutettava kysyntään. Asian voi esittää myös näin: ”oletko vilkaissut mitä niissä teinixin tilaamissa dx:n paketeissa on?”

Suvaitsevaisto ei ehkä macchiatoaan siemaillessa tule ajatelleeksi, että tällainen ”antaa kaikkien kukkien kukkia vaan” ajatusmaailman omaava normikansalainen näkee suvaitsevaisuudessa hyvin paljon inkvisition piirteitä. Mikä on tietysti hyvä, sillä se samalla sekä naurattaa että nostaa kapinahenkeä, ja pitää meidät siten edes hieman kauempana vuodesta 1984.

Niin kauan kuin kyse on laillisista tuotteista, toivon, että verkkokaupatkin osoittavat samaa asennetta ja antavat kaupoissaan kaikkien kukkien kukkia.

Lue myös nämä

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020