Tullin parahdus #3

Se on taas parahduksen aika. Kesälomakausi lähestyy ja suomalaisten alkoholinkulutus tunnetusti nousee. Kesän juhlajuomat on perinteisesti hankittu pitkäripaisesta ja marketeista, mutta viime vuosina näiden rinnalle on syntynyt uusia hankintakanavia, kuten eurooppalaiset alkoholia myyvät verkkokaupat. Koska verkkokauppojen suosio on ollut kovassa nosteessa, niin tulli parahtaa tilaamisen ”vaaroista” taas kerran. Ehkä jopa hieman silmiinpistävän sopivasti tässä lomakauden alla.

Alkoholin tilaamiseen liittyvissä asioissa on tapahtunut viimeisten blogikirjoitusten jälkeen kovin vähän uutta. Merkittävin tapahtuma lienee se, että Lieferellon porsaanreikä, eli toimitukset amazon.de:n kautta ovat nyt loppuneet. Aiemmin julkaistu lista toimituksensa lopettaneista verkkokaupoista pitää edelleen melko hyvin paikkansa. Taitavalla googlettamisella tai hintaseurantojen avulla netistä löytyy jokaista lopettanutta kauppaa kohden vähintään yksi uusi. Kuluttajan tilanne ostospaikkojen suhteen on siis edelleen hyvä.

Tullin uusin tiedote noudattaa pitkälti samaa kaavaa, kuin viime joulukuussa julkaistu. Toimintaa tehostetaan ja tulliylitarkastaja Seppo Raitolahti varoittelee meitä tilaajia – ei oikeastaan yhtään millään. Tämänkertainen tiedote on sen otsikon mukaan suunnattu enemmänkin eurooppalaisille verkkokaupoille: Suomen tulli muistuttaa alkoholia myyviä keskieurooppalaisia verkkokauppoja veronmaksuvelvollisuudesta.

Suomen tulli tehostaa alkoholin verkkokaupan valvontaa ja verotusta. Alkoholin verkkokauppa on viime vuosina lisääntynyt huomattavasti, ja siitä aiheutuu veromenetyksiä Suomen valtiontaloudelle. Tullin havaintojen mukaan alkoholin verkkokaupassa yleisesti laiminlyödään säädettyjen verojen maksamista Suomeen. Tämä koskee sekä etämyyntiä että etäostoa.

Tilanteeseen puuttumiseksi Suomen tulli on viime vuoden aikana selvittänyt erityisesti alkoholin etämyynnin tilannetta. Tulli on lähettänyt muistutuskirjeen Suomen valmisteverolainsäädännöstä ja laiminlyödyistä velvoitteista joillekin keskieurooppalaisille yrityksille, jotka harjoittavat alkoholin verkkokauppaa Suomeen. Muistutuksen saaneet verkkokaupat sijaitsevat Saksassa ja Espanjassa. Asiasta on ilmoitettu myös näiden maiden toimivaltaisille viranomaisille.

Iberian ja Germanian suunnalla on siis tiedossa normaaliakin kuumottavampi kesä, jos se Suomen Tullista vain on kiinni. Tulli sanookin mm. Iltalehdessä käyneensä läpi 70 suomenkielistä alkoholin verkkokauppaa euroopassa.

Tulliylitarkastaja Seppo Raitolahden mukaan alkoholin nettikauppa Suomeen on kasvava ilmiö. Tulli on jäljittänyt jo 60-70 suomenkielistä nettiviinakauppaa.

– Vähintään puolet niistä on lähettänyt Suomeen. Viron lisäksi niitä on etenkin Keski-Euroopassa kuten Saksassa.

Tullilla on kuitenkin runsaasti sarkaa jäljellä, sillä sen on vielä käytävä läpi ainakin Saksan, Espanjan, Ranskan, Italian, Hollannin, Englannin, Tanskan, Tsekin, Belgian ja Portugalin muunkieliset verkkokaupat. Näitä on arviolta satoja.

Hallintoalaminen ei tässäkään tiedotteessa aivan ilman näpyä selviä, sillä joulukuiseen tapaan esiin nostetaan taas lähetysten takavarikkomahdollisuus.

Lisäksi Tullilla on oikeus tarvittaessa ottaa haltuun ja tietyn ajan kuluttua hävittää sellaiset verkkokaupan kautta tilatut alkoholilähetykset, joista säädettyjä veroja ei ole Suomessa asianmukaisesti maksettu. Tämän keinon käytön laajentamista harkitaan jatkossa.

Tulli ei varmasti halua viinikauppa.com tapauksen kaltaisia vahingonkorvauksia uudelleen maksettavaksi, joten tuskin takavarikkoja heti nähdään. Innokkuutta takavarikkoihin hillinnee myös EU-tuomioistuimessa parhaillaan käsiteltävä Alkotaxi-tapaus. Valmisteverolaki toki antaa tälläkin hetkellä mahdollisuuden takavarikkoihin ja sen lisäksi se antaa mahdollisuuden lähetysten tuhoamiseen puolen vuoden säilytyksen jälkeen. Perusteet mahdollisille takavarikoille ovat varsin hupaisat.

Tavaroiden vapaan liikkuvuuden periaate ei estä jäsenvaltioita rajoittamasta omilla toimenpiteillään periaatteen toteutumista, jos julkinen moraali sekä yleinen järjestys tai turvallisuus sitä edellyttää.

Puolen vuoden säilytysaika on muuten todella lyhyt. Ei ehkä Pirkka-olutta lipittävän lainsäätäjän tai tullimiehen mielestä, mutta säilytystä varten tilattujen arvoviinien ystävä saattaa olla asiasta toista mieltä. Tämäkin on tullin huomioonotettava, jos takavarikkoihin lähdetään. Todennäköisemmin puhe takavarikoista on jälleen kerran vain pelotteluksi verhottua sanahelinää, joulukuun tapaan.

Ihan puhtoisin jauhoin tästä hommasta eivät kyllä selviä kaikki tilaajatkaan. Pienimuotoista alkoholin tilaamista ulkomailta on harrastettu jo vuosia, mutta nyt kun asia on tullut yleisempään tietoon, ovat suurkuluttajat astuneet kuvioihin. Villeimmät tarinat kertovat eurolavallisista oluttilauksista, keskustelupalstoilla kehuskellaan hääjuomien ja kolmen vuoden kirkkaiden kertatilauksella ja suurista kimppatilauksista puhutaan tuon tuosta. On itsestään selvää, että tällaiset suuret viina-, viini- ja olutkuormat ovat kiinnittäneet tullin huomion aivan eri tavalla, kuin jonkun viininystävän satunnainen parinkymmenen pullon tilaus. Suurimpien ja edullisimpien tavarantoimittajien pelistä putoaminen johtunee siis asiakkaiden silkasta ahneudesta, eikä paljon puhutuista hajonneista lähetyksistä.

Tullin parahtelu on kieltämättä tuottanut hieman tulostakin. Netin keskusteluissa pienten alkoholimäärien tilaajat ovat suurtilaajien vuoksi alkaneet pitää verkkokauppoja omana tietonaan. Allekirjoittanutkin tulee jatkossa noudattamaan tätä linjaa foorumin keskusteluissa. Tämä ei tietenkään tarkoita, etteivätkö lukijat saisi kertoa harkintansa mukaan tietojaan eteenpäin. Kyse ei siis ole sensuurista, vaan laadukkaiden ja edullisten verkkokauppojen toiminnan suojelemisesta ahneilta asiakkailta ja tietysti tullilta itseltään.

Viimeisin Tullin parahdus kertoo lähinnä siitä, että viimeistä sivua ei ole tässä asiassa vielä käännetty. Edellä mainitussa Iltalehden artikkelissa tulli lupaa tiedottaa lähipäivinä uusista toimistaan verkkokauppoja vastaan.

Kilpajuoksu siis jatkukoon.

Haluamme tietää
Oletko huolestunut tullin takavarikoista?

Lue myös nämä

2 Kommenttia

Lisää Kommentti
  1. Tullin pelotteluviestit ovat ilmeisesti saavuttaneet joitakin saksalaisia nettikauppoja ja supermarketteja.Eivät kai jatkossa halua lähettää Suomeen mitään, kuten moni muukin on jo kieltäytynyt toimittamasta tänne takapajulaan. Eilen en saanut enää tilattua viiniä allyouneedfresh.de -verkkokaupasta, joilla ihan kohtalainen viinivalikoima. Tuli viesti, että ovat pahoillaan ja poistavat alkoholit tilauslistalta ja toimittavat mielellään muut tavarat. Surullisena jouduin kumppanilleni kertomaan, että me suomalaiset olemme toisen luokan EU-kansalaisia.(siis tässä tapauksessa vailla EU-kansalaisen perusoikeutta tavaran ostamiseen vapaasti
    -vrt. DDR-Neuvostoliitto,Pohjois-Korea jne.))Milloinkahan alkavat pelotella virvoitusjuomien valmisteverolla ja tuotteiden
    takavarikoilla? Tilamme muuten kaikki puhdistusaineet, kosmetiikan, kuivamuonan,säilykkeet yms. ja jopa talous/WCpaperit tästä edullisesta suuresta supermarktista. Jatkan kyllä nettiostamistani vapaasti-en alistu pelon uhkalle.

  2. Joitakin kauppoja on tosiaan pudonnut ”pelistä” pois tullin toimien vuoksi. Tai tämä ainakin on todennäköisin syy. Näitä kauppoja on listattu täällä: http://www.ostaulkomailta.com/blog/lieferello-saa-seuraa/#comment-217

    Lista todennäköisesti tulee kasvamaan ja on totta, että kunhan tilausmäärät makeisissa, limsoissa ja muissa valmisteveron alaisissa tuotteissa kasvavat liian suuriksi, niin niihinkin puututaan. Kuluttajan onneksi tulli joutuu käsittelemään yhden verkkokaupan kerrallaan, kun taas kuluttajalla on kymmeniä, ellei jopa satoja eri vaihtoehtoja käytettävänä.

    Jos viinien tilaaminen ulkomailta kiinnostaa, niin kannattaa tutustua foorumin keskusteluun aiheesta: http://www.ostaulkomailta.com/viewtopic.php?f=57&t=54

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020