Aito Thaimaa

Vielä yksi blogikirjoitus pitää matkasta kirjoittaa, ennenkuin tapahtumat painuvat unholaan. Piraattituotteet on käsitelty ja nyt tarkastellaan vähän Thaimaan aitoja tuotteita tarjoavia kauppoja ja kauppakeskuksia, eli Central Festivalia Phuketissa ja Jungceylonia Patong Beachillä.

Central Festival on valtavan kokoinen kompleksi. Kerroksia on viisi ja neliöitä 120000. Toisen päädyn kauppakeskuksesta täyttää kellarista kattoon Central-tavaratalo ja muu osa jakaantuu erilaisten kauppojen ja ravintoloiden kesken. Kauppojen joukossa oli paljon tuttujen merkkien myymälöitä ja pari sellaistakin, joita en odottanut täällä näkeväni. Lacoste, Levi´s, Dorothy Perkins, Boots, Guess, Apple, Yves Rocher, Zara ja Hush Puppies – myymälät ainakin löytyi käytäviltä. Kuvia tästä paikasta en tullut ottaneeksi, mutta halukkaat löytävät googlella helposti lisää tietoa ja kuvia.

Lomaviikkomme osui Kiinalaisen uudenvuoden ajalle, ja siksi lähes joka myymälässä olikin alennusmyynnit meneillään. Kiinalaisten kasvava ostovoima on huomattu täälläkin ja siksi heitä houkutellaankin asiakkaiksi erilaisilla kampanjoilla. Parhaat löydöt tehtiinkin tavaratalosta, josta matkaan tarttui Guessin naisten käsilaukku ja Guy Larochen nahkainen korttikotelo/lompakko. Korttikotelolle oli lätkäisty hinnaksi muikeat 780 bathia joka tekee noin 19 euroa. Guessin laukut oli tarjouksessa ja ostettu kappale lähti mukaan hintaan 45 euroa. Suomessa taitaa mennä hetki ennenkuin ko. tuotemerkkejä tuohon hintaan löytää. Tässä kohtaa joku luonnollisesti älähtää, että nuo ovat piraatituotteita. No eivät ole. Central Festival ostoskeskuksessa aidot myydään myymälöissä ja ostoskekuksen käytävien kojuista voi ostaa feikit. Mielenkiintoinen kuvio eikö? Kosmetiikkatuotteet tuntuu olevan myös edullista. Rohdoskaupasta löytyi naamaan läiskittäviä tarralappuja joilla annetaan mustapäille kyytiä. Asiantuntijan mukaan näissä paketeissa oli lappuja kaksi kertaa niin paljon kuin kotimaisissa puoleen hintaan. Piilarineste maksoi alle puolet kotimaan tasosta ja Gillette Mach3:sen terät 6 euroa (4 pack). Fusionin teriä en nähnyt missään, joten sitä ei ilmeisesti paikalliset tunne.

Jotain samanhintaista kuin täällä Thaimaastakin löytyy. Aurinkolasit, farkut ja kellot esimerkiksi liikkuvat pitkälti samoissa hinnoissa kuin Suomessa, mutta tarjouksissa tilannne muuttuu nopeasti. Viihde-elektroniikka ja tietokoneet ovat edullisia. iPad2 16gb 3g/wlan olisi lähtenyt mukaan 480 euron hintaan. Vieläkin vähän hiertää, etten ostanut sitä. Jotkut matkapuhelimet taas ovat aivan samoissa hinnoissa kuin täällä, joten kun tuolla hintoja tutkii, kannattaa vertailua suorittaa ennenkuin uskottelee itselleen, että nyt on halpaa. Prepaid-liittymä netillä helpottaa hommaa kummasti. Jos ja kun lähdette käymään täällä, varatkaa koko päivä aikaa. Se kuluu tuolla helposti.

Jungceylon-kauppakeskus Patong Beachillä on paria pykälää pienempi ja muistuttaa kokonsa puolesta enemmän kotimaisia kauppakeskuksia. Paikka on tosin hieman sokkeloinen, mutta hahmottuu aika nopeasti. Täällä keskusta hallitsee Robinson-tavaratalo ja pikkuliikkeet on ripoteltu ympäriinsä keskusta. Apple, Big C, Boots, Crocs, Nike, IT-Island ja monia muita kauppoja löytyy täältäkin. Erikoisuutena voisi mainita kolmannen kerroksen Gadget- ja matkapuhelinkauppiaat, jotka myyvät aivan surutta väärennettyjä tuotteita aitojen rinnalla. Tarkkana kannattaa siis olla. Piraattikojuja näytti olevan myös muualla käytävillä. Lisäksi tässä keskuksessa on Outlet-tori, josta voi tehdä todella edullisia ostoksia. Omat ostokset tehtiin tällä kertaa Robinsonin vaate- ja kodintarvikeosastolla.

Thaimaan hintataso on siis meikäläisittäin pääsääntöisesti naurettava. Maan alv on vain 7 prosenttia ja se näkyy myös infrastruktuurissa. Eikä pidä unohtaa, että maa on kaikesta edellä kerrotusta huolimatta edelleen kehitysmaa. Onneksi kaikki viittaa siihen, että paikallistenkin elintsao nousee pikkuhiljaa. Tämä tietysti kostautuu tulevaisuudessa ei niin edullisilla hinnoilla, mutta se tuskin vaikuttaa paikallisten ystävällisyyteen ja rantojen viihtyvyyteen.

Vuoden päästä tarkistetaan tilanne uudelleen.

 

Lue myös nämä

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020