Kesko, osta Hobby Hall

Päivän mielenkiintoisimpiin talousuutisiin kuuluu se, että Hobby Hall menee myyntiin. Suomalaisen posti- ja etämyynnin pioneerin myynti on kieltämättä yllättävä veto, sillä Hesarin mukaan kaupan liikevaihto on vuodessa kuitenkin ihan mukavat 100 miljoonaa euroa ja tulostakin on tullut. Stockmann on kuitenkin tullut siihen tulokseen, että konsernissa riittää yksi verkkokauppa ja se on jatkossa luonnollisesti stockmann.com

Stockmannin hallituksen puheenjohtaja Kaj-Gustaf Bergh kertoo Hobby Hallista ja sen myynnistä seuraavaasti:

Hobby Hall on erittäin hyvä yritys, johtava yrityksemme Suomessa etäkaupassa. Meille kahden verkkokaupan ylläpitäminen ei kuitenkaan ole kauhean mielekästä. On luontevaa, että satsaamme vaihtoehdoista stockmann.comiin

 

Hobby Hallin vuosittainen liikevaihto on noin sata miljoonaa euroa, ja sillä on yli puoli miljoonaa kanta-asiakasta Suomessa. Berghin luonnehdinnan mukaan Hobby Hallin tilanne on ollut hyvä, eikä ”se ole ollut rasitteeksi yhtiön taloudelle”.

 

Toiminnalle yritetään nyt löytää hyvä uusi omistaja.

Mutta kuka olisi Hobby Hallille sopiva ostaja? Kotimaasta on vaikea kuvitella mitään sopivampaa, kuin Kesko. Kesko on nimittäin pitkään kamppaillut rönsyilevän ja monimutkaisen konsernirakenteensa kanssa ja Hobby Hallin ostolla useampi ongelma saataisiinkin niputettua tunnetun kotimaisen brändin alle. Hobby Hallin ostolla Kesko voisi saavuttaa mm. seuraavat edut.

 • Anttilan tavaratalot voitaisiin lopulliseti ajaa alas ja anttila.comin toiminnat siirtää Hobby Hallin alle. Anttila on varmasti kärsinyt viimeaikojen uutisista, joten tällä tavalla koko ketju saataisiin vaivihkaa haudattua.
 • Citymarketin verkkokauppa voisi keskittyä pelkästään ruoan verkkokauppaan ja sen kehittämiseen, jos kaikki muu toiminta siirrettäisiin Hobby Halliin.
 • Musta Pörssi voitaisiin niin ikään haudata kuihtuvana brändinä ja siirtää samalla kodinkoneiden verkkokauppa Hobby Halliin.
 • Jos Hobby Hallin logistiikka antaa myöden, voisi kahden päällekkäisen rautakauppaketjun (K-Rauta Ja Rautia) ylläpitäminen lopettaa ja jälkimmäisen toiminnat keskittää verkkokauppaan.
 • Tarvittaessa esim. Citymarketteihin voisi rakentaa Hobby Hall shop-in shoppeja käyttötavarakauppaa varten.

Hobby Hall myy kuitenkin jo nyt kaikkien em. kauppojen tuotteita (rautakauppaa lukuunottamatta), joten maalaisjärjellä ajatellen tämä saattaisi olla varsin toimiva ratkaisu Keskolle. Valmis brändi, valmis logistiikka ja halpakaupankin maine on kadonnut jo aikaa sitten.

Lue myös nämä

2 Kommenttia

Lisää Kommentti
 1. Ihmettelen kyllä ratkaisua kun konsernissa on rahaa tuottava yksikkö ja päätös on myydä se pois. Myyntivoitolla sitten on tarkoitus kehittää oman brändin verkkokauppaa luultavasti.

  Mutuna heitän että Stocmannin johdossa istuu henkilöitä jotka vannovat kivijalan ja varsinkin Stockmann tavaratalojen nimeen. Ollaan yläluokan marketti ja sellaisena pysytään. Pistetään porukkaa pihoille mutta katteista ei luovuta. Luotetaan liiaksi siihen imagoon.

  Kesko on mahdollinen ostaja, mutta lähtevätkö sille tiellä. Veikkaisin vahvasti että ei, koska (oma)brändi. Verkkokaupan toimivuudesta huolimatta ollaan tyytyväisiä miten kauppa käy ”toimivassa” verkkokaupassa.

  Käykö tässä nyt niin, että Hobby Hall myydään ulkomaille koska suomessa ei taida kovin montaa ottajaa olla. Sen jäkeen kun Hobby Hall on mennyt ulkomaille, alkaa se itkuvirsi kun suomalaisten rahat valuvat ulkomaille.

  Toivottavasti Hobby Hall löytää kotimaisen ostajan jolla on intressejä kehittää ja luoda uusia palveluita verkossa tutun brändin alla.

  Mitä tulee tuohon LmnLL:n mainitsemaan Citymarketin shop-in-shop konseptiin, niin johan siellä on teeveeshopin tuotteet joten tuskin kilpailevaa otetaan tilalle. (Kummasti kyllä tuo teeveeshopin hylly on aina täynä tavaraa.) Joko ahkerasti täytetään tai sitten ei kauppa käy. :)

 2. 90-luvun lopun ja 2000-luvun alun kummallisin piirre joidenkin kotimaisisten konsernien strategioissa oli pienten, mutta kannattavien osien myynti tai lopettaminen. Syy oli yksinkertainen, tuotto oli liian pieni. Nyt yhä pidentyvässä taantumassa tuo liike vaikuttaa entistäkin vähä-älyisemmältä. Stocka saattaa nyt toimitusjohtajattomuustilassaan syyllistyä tähän samaan ja sitä tullaan todennäköisesti kiroamaan vielä pitkään jälkeenpäin.

  Kesko voisi nyt hyötyä tästä hätiköinnistä. Anttila ja Musta Pörssi ovat brändeinä ottaneet niin paljon viime aikoina turpaansa, että järkevämpää olisi ostaa tunnettu ja toimiva brändi ja siirtää toimintoja sen alle. Keskolla nimittäin ei ole tällä hetkellä yhtään houkuttelevaa verkkokauppa-brändiä. Ihan oikeasti, ei ole.

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020