Tieto lisää turvaa ja tuskaa

Maanantaina 3.8.2015 kotimaan tiedotusvälineisiin ilmestyi uutinen kotimaisten instanssien ja kaupan masinoimasta ”Tieto lisää turvaa” -kampanjasta. Kampanjan tarkoitus on valistaa verkkokauppojen asiakkaita mahdollisista riskeistä, mutta erityisesti tiedotusvälineissä sen kylkeen on lyöty vahva ulkomaisiin verkkokauppoihin kohdistuvan pelottelukampanjan leima.

Kampanja tietoiskuineen löytyy osoitteesta www.tietolisaaturvaa.fi ja sen taustalta löytyvät Evira, Fimea, Tukes, Tulli, Trafi, Stuk, Kilpailu- ja kuluttajavirasto sekä Kaupan liitto. Kampanja pitää sisällään paljon hyödyllistä tietoa mm. lääkkeiden tilaamisesta, verkkokauppojen luotettavuuden kartoittamisesta ja tuoteturvallisuudesta. Jostain kumman syystä kampanja on kuitenkin tiedotusvälineissä käännetty ulkomaisia verkkokauppoja vastaan josta esimerkkinä toimikoon Ylen uutinen ”Nettikaupassa helposti ansaan – kuluttajien kannattaa olla tarkkana mitä verkosta tilaa”.

Nettikauppa houkuttelee helppoudellaan ja hinnoilla yhä useampaa suomalaista. Houkuttelevat uutuudet saavat kuluttajat huomaamatta myös tilausansaan. Kuluttajat saattavat ottaa tavaroiden ulkomaisissa verkkokaupoissa turvallisuus- ja talousriskin, muistuttavat kauppaa valvovat viranomaiset.

Artikkelin sävy pehmenee loppua kohden, mutta raflaavalla otsikolla ja insertillä on mielipiteiden muokkauksessa yllättävän suuri vaikutus. Ainakin niihin, jotka eivät ole vielä ulkomaisiin verkkokauppoihin tutustuneet. Lisäksi artikkelin kirjoittaja ei selvästikään ole pahemmin tutustunut ulkomaisiin verkkokauppoihin ja niiden mekaniikkaan, sillä asiavirheitäkin löytyy.

EU:n alueella verkkokaupassa on kuluttajille turvattu vähimmäistaso, johon kuuluu muun muassa kahden viikon palautusoikeus. Tosin palautuksen saattaa usein joutua maksamaan itse.

Kuluttajien kannattaa viranomaisten mukaan kiinnittää huomiota myös tuotteiden turvallisuuteen. Ääritapauksessa kyse voi olla tuotteesta, joka on poistettu myynnistä hengenvaarallisena. Myös väärennökset ovat yleisiä. Viranomaisten mukaan moni ei tiedä, että ostaja on vastuussa EU:n ulkopuolelta ostetetun viallisen tai vaarallisen tuotteen vahingoista.

Verkkokaupassa kuluttajien on vaikea ymmärtää missä maassa verkkokauppa toimii. Jos tuote tulee esimerkiksi Kiinasta, tuotteen lopulliseen hintaan lisätään vielä vero Suomen tullissa. Lopullisista hinnoista ei yleensä kerrota kaupassa. EU:n sisällä tulli ei kerää veroja rajalla.

Eu:lla on olemassa oma kuluttajavirasto www.ecc.fi, joka on keskittynyt ratkomaan asiakkaiden ja verkkokauppojen ongelmia yli rajojen. Lisäksi varsin moni suuri Eu:n alueella toimiva verkkokauppa tarjoaa asiakkailleen ilmaiset palautukset jos virhe on kaupan toiminnassa tai tuotteessa. Tämä ei aina selviä ensivilkaisulla kaupan sivuilta, mutta asiakaspalvelun kanssa keskustelemalla asia usein selviää.

On totta, että verkossa on paljon myös ongelmia. Kiinalaisten verkkokauppojen ja eBay-kauppiaiden tuotteet eivät välttämättä ole määräysten mukaisia. Lisäksi erilaisten ilmaisnäytteiden tilaamiseen liittyvät ongelmat ovat edelleen olemassa, eikä palauttaminen ja takuuasiatkaan aina suju ilman vaivaa. Nämä ovat kuitenkin marginaalisia ongelmia ja kuten kampanjan omilla sivuilla sanotaan, niin netin avulla löytää helposti tietoa sekä kaupoista, että tuotteista.

Toimittajalle myös tiedoksi, että Eu:n sisälläkin joutuu maksamaan verot jos tuote tilataan Eu:n veroalueen ulkopuolelta.

Kampanjan ja siihen liittyvien uutisten julkaisuajankohta on kieltämättä mielenkiintoinen. Päivän Helsingin Sanomista saamme lukea siitä, miten kauppa on synkentänyt näkymiään entisestään ja kasvu-uraa odotetaan vasta vuonna 2017. Artikkelista saamme myös ehkä ensimmäistä kertaa lukea sen totuuden, jonka Osta ulkomailta! on tiennyt jo pitkään.

Vähittäiskaupan aloista parhaiten menestyvät nyt optiikka- ja urheiluliikkeet sekä edullisista hinnoistaan tunnetut vähittäiskaupat. Eniten vaikeuksia on niillä, jotka kilpailevat ulkomaisen verkkokaupan kanssa.

Edellisen lisäksi Kaupan liitto ja TNS Gallup julkaisee syksyn aikana tammi-kesäkuussa tehdyn verkkokauppakyselyn tulokset ja kampanjan sävystä voi päätellä, että nämä tulokset tiedetään jo ja että ne eivät kotimaiselle kaupalle hyvää lupaa.

Vaikka nyt suunniteltu yhteiskuntasopimus toteutuisikin, niin ostovoimamme tulee rämpimään vielä pitkään. Kuluttajien on kuitenkin tehtävä pakollisia hankintoja ja tähän ulkomaiset verkkokaupat antavat houkuttelevan mahdollisuuden. Asiakkaalta näiden luotettavien ulkomaisten kauppojen löytäminen ja käyttö vaatii aluksi hieman vaivaa, mutta lopussa tuo vaiva palkitaan. Lähes kaikki sivustollamme esiintyvät ulkomaiset kaupat ovat asiakkaiden löytämiä ja testaamia ja ne noudattavat viiden kohdan mantraa: turvallisuus, helppous, nopeus, valikoima ja edullisuus.

Tässä kaupungissa ei ole sheriffiä, sanoo kampanjan otsikko. Sheriffiä ei ehkä ole, mutta asiakkaita auttavat ja kaupan tuskaa lisäävät kodinturvajoukot löytyvät. Nämä kodinturvajoukot tutkivat ja julkaisevat ahkerasti tietoa luotettavista ulkomaisista verkkokaupoista. Tämän joukon eturivissä kuluttajien avulla marssii Osta ulkomailta!

Lue myös nämä

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020