10 000 000 000 rikki

Tällä kertaa ei (ikävä kyllä) puhuta sivuston kävijämääristä, vaan viime vuoden verkkokaupan arvosta. TNS gallupin ja kaupan liiton vuotuinen tutkimus & raportti kertoo, että odotettu kymmenen miljardin euron rajapyykki ylittyi Suomessa vuonna 2011.

Tähän lukuun sisältyy kaikki verkko-ostot mitä me olemme tehneet palveluista erilaisiin päivittäistavaroihin, niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Lukuun sisältyy muutamia yllätyksiäkin, kuten se, että elintarvikkeiden kauppa verkossa kasvoi 80 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Tämä selittyy osittain tarjonnan voimakkaalla kasvulla, mutta osittain se kertoo myös siitä, että ainakin osa kuluttajista on valmiita siirtämään ruokaostot verkkoon.

”Elintarvikkeiden verkkokaupan hurjaan kasvuun löytyy selitys sekä kotimaisen tarjonnan laajenemisesta että varsinkin ulkomaisten tilausten rajusta noususta. Tähän lienee syynä etenkin viinien verkkokaupan suosion kasvu. Elintarvikkeiden verkkokauppa on kuitenkin vielä hyvin pientä, joten kasvuluvutkin näyttävät sen takia suurilta”, TNS Gallupin Digital-yksikön johtaja Ville Wikström sanoo.

Muissakin tuoteryhmissä on raportin mukaan havaittavissa vastavaa tarjonnan lisääntymisen aiheuttamaa kasvua.

Entäs se ulkomaankauppa? Edellisvuoteen verrattuna ulkomaiset verkkokaupat kasvattivat osuuttaan rajut 15 prosenttia ja kokonaissummasta osuus on 13 prosenttia, eli n. 1,3 mrd euroa. Kun tuijotetaan tiukasti vähittäistavarakauppaa, niin ulkomaiden osuus nousee entisestään, ollen 18 prosenttia. Rapsakat lukemat, sanoisin.

Mitä ulkomaisista verkkokaupoista sitten ostetaan? Viime vuoden hittituotteet olivat pitkälti samoja kuin vuonna 2010, mutta uutena ja merkittävänä tuoteryhmänä mukaan on tullut lääkkeet. Tämä ei ole ihme, sillä kun suorittaa hintavertailua kotimaisten ja ulkomaisten apteekkien välillä voi huomata, että ero on todella merkittävä. Lääkekaupassa on toki omat kiemuransa, mutta oikein toimiessa tiedossa on pelkkää voittoa harmien sijaan. Toinen, samoista syistä nouseva ryhmä, on autovaraosat ja -tarvikkeet. Nämä tuoteryhmät ovat myös suosittuja aiheita keskustelufoorumilla.

Kotimaista verkkokauppaa on viime vuonna tukenut huomattavasti suurten kauppaketjujen liittyminen verkkokauppiaisiin, mutta miltä näyttää sen tulevaisuus? Kotimaisen kaupan ongelma verkossa on materiaalin kapeus. Tämä aiheuttaa sen, että ulkomaisten verkkokauppojen kanssa hintakilpailuun kykeneviä verkkokauppoja ei montaa tule syntymään. Uskoisinkin, että esimerkiksi K- ja S-ryhmien ensisijainen missio verkossa tulee olemaan sama kuin kivijalkapuolellakin, eli pienten kilpailijoiden nujertaminen. Vasta kotimarkkinoiden hallinnan jälkeen tullaan ehkä näkemään todellista kilpailua ulkomaisten verkkokauppojen kanssa.

Kauppa on kuitenkin havahtunut siihen, että kuluttajille verkosta ja ulkomailta ostaminen on helppoa, ja tarvittaessa tiedon, avun ja neuvot löytää nopeasti. Siksi kaupanala onkin aloittanut voimakkaan lobbauksen ja rummutuksen suunniteltuja alv:n korotuksia vastaan. Pelkona on, että kuluttajien tietoisuus siitä, että ruoho aidan toisella puolella on todellakin vihreämpää, lisääntyy ja romuttaa kotimaisen kaupan toimintaperusteita.

Tutkimuksen yhteydessä kysyttiin lähes 3 000:lta yli 15-vuotiaalta suomalaiselta arvonlisäverotuksen vaikutuksista verkko-ostoksiin. Kyselyn mukaan 45 prosenttia aikoo siirtää todennäköisesti tai mahdollisesti kulutustaan ulkomaisiin verkkokauppoihin, jos suunniteltu arvonlisäveron korotus siirtyy Suomessa hintoihin. Kolmasosa sanoo, ettei hintatasolla ole vaikutusta ostomaan valintaan.

Jos arvonlisäveroa nostetaan, etenkin paljon verkkokauppoja käyttävät miehet ja alle 50-vuotiaat uhkaavat karata ulkomaisten verkkokauppojen asiakkaiksi.

”Ennen kuin veronkorotuksiin lähdetään, hallituksen olisi ensiarvoisen tärkeää selvittää, millaisia vaikutuksia sillä on kotimaisen kaupan tulevaisuuteen”, Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala muistuttaa.

Juhani Pekkala puhuu asiaa, mutta kaupan tulevaisuus on myöskin riippuvainen sen yleisestä kilpailukyvystä ulkomaisten toimijoiden kanssa. Yhden prosenttiyksikön korotus alvissa, tai se euromääräinen ero mikä kahden maan eri alveista muodostuu, ei ole usein ainakaan allekirjoittaneelle kynnyskysymys. Kysymys on enemmänkin huomattavasti edullisemmista hinnoista, suurista valikoimista ja nopeista toimituksista.

Kaupan kannalta mielenkiintoista on, että kaltaisiani asiakkaita verkossa liikkuu jo miljoonittain, eikä meidän kelkkamme käänny ennenkuin kauppa Suomessa on aidosti kilpailukykyinen ulkomaisten verkkokauppojen kanssa.

Mutta riittääkö tuo 1,3 miljardiakaan siihen, että kaupanala todella haluaa muuttua?

Lue myös nämä

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020