TULLIN AVAAMA

Tullin avaamaKeltainen teippi, jossa lukee ”tullin avaama”, on asia johon erityisesti EU:n ulkopuolelta tavaraa tilaava todennäköisesti joskus törmää. Jos olet tilauksesi kanssa laillisilla asioilla, niin teippi on tilausprosessissa vain pieni kuriositeetti johon ei tarvitse sen vakavammin suhtautua. Tulli tekee työtään ja aina joskus avaa uteliaisuuttaan jonkun kiinnostavan paketin ja tarvittaessa pyytää siitä tulliselvityksen. Viime aikoina tulli on kuitenkin ryhtynyt kuluttamaan teippivarastojaan oikein urakalla ja kohteena ovat olleet erityisesti EU:n sisältä tulevat lähetykset. Lähetykset, joissa on alkoholia.

Eu:n sisältä tulevien pakettien tutkimisessa ja avaamisessa ei ole mitään ihmeellistä, mutta se, että se kohdistuu hyvin suppeaan tavarantoimittajien ryhmään ja laillisiin tilauksiin, herättää kysymyksiä. Marraskuun aikana tulli vaikuttaa ottaneen silmätikukseen saksalaisen lieferello.de verkkokaupan, jossa myydään elintarvikkeiden lisäksi hyvin edullista alkoholia. Lieferellon valikoimiin ja toimintaan en puutu tällä kertaa sen enempää, mutta tämä verkkokauppa järjestää tilausten kuljetukset suomeen DHL:n avulla, joten kyseessä on laillinen alkoholin etäkauppa. Muistin virkistämiseksi kerrataan taas, että etäkaupassa verovelvollinen on kauppa, eli etämyyjä, mikä kerrotaan selkeästi tullin sivuillakin.

Etämyynti

Etämyynnissä verovelvollinen on etämyyjä. Etämyynnillä tarkoitetaan myyntiä, jossa yksityishenkilö on ostanut toisesta jäsenvaltiosta kulutukseen luovutettuja valmisteveron alaisia tuotteita, jotka etämyyjä tai joku tämän puolesta suoraan tai välillisesti lähettää tai kuljettaa Suomeen.

Kuljetus katsotaan myyjän järjestämäksi esimerkiksi silloin, kun myyjä ohjaa Internet-sivuillaan tilauksen yhteydessä asiakkaita käyttämään tiettyjä kuljetusliikkeitä tai jotenkin muuten osallistuu kuljetusta koskeviin järjestelyihin.

Tullin ohjeet eivät aina ole sieltä selkeimmästä päästä, mutta alkoholin etämyynnissä ohjeet ovat yhteneväiset, sillä valmisteveroa koskeva ohje ”Valmisteveronalaisten tuotteiden satunnainen maahantuonti” sanoo samat sanat.

Yksityishenkilön hankinnat

Jos yksityishenkilö hankkii toisesta jäsenvaltiosta omaan käyttöönsä valmisteveronalaisia tuotteita, jotka toinen yksityishenkilö tai ammattimainen elinkeinonharjoittaja kuljettaa Suomeen, eikä kyse ole matkustajatuonnista tai etämyynnistä, on yksityishenkilön maksettava vastaanotetuista tuotteista valmistevero Suomeen.

Tämän ohjeen lihavoitu kohta vapauttaa tilaajan verovelvollisuudesta, aivan kuten tekee ”Ostaisinko internet-kaupasta” ohjekin.

Ostajan verovastuu

Yksityishenkilö on velvollinen suorittamaan valmisteveron Suomeen, jos hän ostaa valmisteveronalaisia tuotteita toisesta jäsenvaltiosta ja itse järjestää niiden kuljetuksen Suomeen toisen yksityishenkilön tai kuljetusliikkeen välityksellä ilman, että myyjä mitenkään osallistuu kuljetusjärjestelyihin.

Tulli tosin väistelee ohjeissaan vastuuta toiminnastaan viittaamalla Valviran ohjeeseen ”Alkoholijuomien tilaaminen ja maahantuonti” vuodelta 2010. Tämä ohje ei ole direktiivien mukainen tai ajantasalla, eikä erityisesti noudata EU-tuomioistuimen antamaa ns. Rosengren -tuomiota.

Mikään edellä oleva ohje ei kiellä tullia avaamasta paketteja jos tullimies niin haluaa. Suurin osa tilaajistakin tietää tämän ja suhtautuu avaamisiin lähinnä huumorilla, mutta joillakin huumori on ollut vähissä, sillä tulli on lisännyt lieferellon paketteihin lomakkeet valmisteveron maksua varten. Erikoiseksi lomakkeiden lisäämisen tekee se, että siinä ei ole ollut mitään logiikkaa, vaan  ilmeisesti ne laitetaan paketteihin täysin satunnaisesti. Aiemmassa kirjoituksessani kerroin, että tulli laittaa lomakkeita paketteihin esimiesohjeistuksen vuoksi. Voi siis olla, että jossain tullipiirissä tällainen ohje on annettu ja koska mm. DHL:n paketeilla on useita eri reittejä maahan, niin vain osaan päätyy tämä turhake.

Lähetysten avaaminen ja lomakkeiden lisääminen haiskahtaa pelottelulta, mutta sen lisäksi tulli on aloittanut härskin kampanjan lehdistön avulla. Tullin ylitarkastaja Seppo Raitolahti on käsitellyt alkoholin nettitilaamista ainakin Uudessa Suomessa, Ylen uutisissa ja Ilta-sanomissa. Kaikissa artikkeleissa viesti on sisällöltään sama, tilaaja syyllistyy alkoholia tilatessaan rikokseen ja alkoholia myyvät verkkokaupat ovat pääntöisesti huijareita. Koska tätä disinformaatiota levitetään näinkin innokkaasti ja artikkeleissa ei juurikaan kerrota laillisen tilaamisen edellytyksistä, ei kyseessä voi olla mikään muu kuin pelottelukampanjan vaihe kaksi. Yllättävää on se, että toimittajat eivät ole vaivautuneet tekemään artikkeleissaan mitään taustatyötä, vaan kirjoittavat asiat juuri niin kuin Raitolahti haluaa.

Pelottelun teho jäänee kuitenkin vähäiseksi. Alkoholin tilaamista googlettavat ajautuvat pääsääntöisesti tällaisille kuluttajan ja tilaajan näkökulmasta asiaa käsitteleville sivustoille ja tietysti tullin omille sivuille. Oikein syvällisesti asiaa tutkiva saattaa jopa löytää EU:n sivuilta direktiivin, joka kertoo etämyynnin verovastuista paljon selkeämmin, kuin yksikään kotimaisen virkamiehen tekemä ohje.

Jos on kyse yhdestä EU-maasta toiseen tapahtuvasta etämyynnistä, on myyjän tai hänen asiamiehensä maksettava valmistevero siinä EU-maassa, jonne tavarat on määrä lähettää.

Direktiivin mukaankin asia on yksiselitteinen. Vastuu on etämyynnissä aina myyjällä ja kotimaisen virkamiehen on valvottava sitä, että myyjä hoitaa velvollisuutensa. Kotimaisen virkamiehen tehtävä ei ole pelotella kotimaansa asukkaita henkilökohtaisten mielipiteidensä perusteella.

Tulli voisi miettiä etämyynnin suhteen strategiansa uusiksi, sillä nykyinen linja aiheuttaa lähinnä pientä nykimistä suupieliin. Ja vaikka ylitarkastaja ehkä toisin haluaisikin, niin etämyyntitapauksissa tullin lähetyksiin lisäämät lomakkeet joutavat pesän sytykkeeksi. Ja säästyisi siinä samalla tuota teippiäkin.

Haluamme tietää
Oletko tilannut alkoholia ulkomailta?

Lue myös nämä

1 Kommentti

Lisää Kommentti
  1. Viimeisin tekemäni viinitilaus pääsi myös tullin tarkastamaksi. Paketissa oli tuo mainittu tiedote valmisteveron maksuun liittyvistä velvollisuuksista ja tietysti nuo teipit.

    Foorumin puolella voi tutustua tähän tapaukseen: http://www.ostaulkomailta.com/viewtopic.php?f=57&t=54&p=12265#p12189

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020