Osavuosikatsaus

Keskikesän ajaksi verkko-ostokset laitettiin luonnollisesti jäihin, sillä lomalla on muutakin tekemistä kuin väijyä maailmalta saapuvia paketteja. Sen sijaan harvat elokuun sadepäivät tuli uhrattua siihen, että laskeskelin kuinka monta euroa ensimmäisellä vuosipuoliskolla valutin Suomesta ulos ja kuinka paljon verotuloja valtio samalla menetti.

Tämän vuoden ostoksiin on uhrattu jo euro jos toinenkin ja autotarvikkeet odotetusti pitävät kärkipaikkaa. Kokonaissumma ei pahemmin edellisvuosista poikkea, vaan se mikä on kulutettu autoon on jostain muusta ryhmästä pois. Noususuhdanteinen kokonaissumma silti on, sillä kotimaan verotus ja ostovoiman kehitys eivät edelleenkään pahemmin kotimaan ostoksille houkuttele. Katsotaan vähän miltä osari tarkemmin näyttää.

Eri tuoteryhmien kesken ostot jakautuvat seuraavsti:

  • Autotarvikkeet 1226€
  • Tietotekniikka 236€
  • Vaatteet ja kosmetiikka 155€

Yhteensä rahaa on siis kulunut n. 1617 euroa, mikä tarkoittaa n. 370 euron menetystä valtiolle. Hetkinen, eipä tarkoitakaan, sillä kotimaan menetetyt eurot ja alvit pitää laskea tietysti kotimaan hinnoista. Kotimaan könttäsumman muodostamiseen olen käyttänyt verkon edullisimpia verkkokauppoja, joten summaa voinee pitää suuntaa-antavana esimerkkinä siitä missä mennään. Näihin ostoksiin olisi uponnut noin 2500 euroa, mikä tarkoittaa että 575 euroa valtion rahoja on kadonnut ulkomaille. Loppuvuonna vauhtini verkko-ostoksilla hieman rauhoittuu, mutta jokunen satanen sinne vielä uppoaa. Arvioisinkin, että  kulutan 2012 ulkomaille n. 2000 euroa, eli alvia katoaa kokonaisuudessaan n.  700-800 euroa.

Yksittäinen alle tonnin luku on tietysti ”no big deal”, mutta jos otetaan mukaan spekulatiivinen matematiikka, voidaan ehkä hahmottaa kuinka paljon veroeuroja todellisuudessa vuosittain katoaa. Spekulointi perustuu siihen, että Kaupan Liiton tekemän kyselyn mukaan 45% suomalaisista on siirtämässä ostot ulkomaille. Koska meillä ei ole selkeää kuvaa siitä kuinka moni Suomalainen verkosta ostaa, otan arvion siitä, että verkkokauppaan kotimaassa käytetään vuosittain n. 10 miljardia. Toisin sanoen, jos Suomalaiset kuluttavatkin todellisuudessa viisi miljardia ulkomaille, katoaa alvia maasta n.1,15 miljardia.

Valtiovaltakin tämän asian tietää, ja pyristelee parhaansa mukaan kehitystä vastaan. Ensimmäinen askel on alv-rajan puolittaminen eu:n veroalueen ulkopuolelta tilatessa. Enempää ei vielä ole nähty, mutta varmasti tullaan näkemään. Sitä odotellessa voi vain todeta, että ehkä rahojen kantaminen ulkomaille ei ole hirveän ”muodikasta”, mutta minusta se on kivaa!

Lue myös nämä

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020