Lompakolla äänestäminen

Viime päivät on kohistu enemmän tai vähemmän merkittävän julkaisun sisällöstä. Kyse on Björn Wahlroosin uusimmasta kirjasta Markkinat ja demokratia. Kirjassa Wahlroos kehottaa ihmisiä – jos vain mahdollista – äänestämään jaloillaan nykykehitystä vastaan. Tällä kehityksellä tarkoitetaan demokraattisesti tehtyjä kansalaisen elintasoa heikentäviä päätöksiä.

Wahlrooskin mainitsee ostopäätösten tekemisen yhtenä jaloilla äänestämisen muotona, mutta itse nimittäisin sitä mielummin lompakolla äänestämiseksi. Tämä on todennäköisesti kuluttajan tehokkain vaikutuskeino markkinoilla, ja äärimilleen vietynä se on sitä mitä täällä ylistetään, eli ulkomailta ostamista. Itse haen ulkomailta ostamisella uniikkeja tuotteita, edullisia hintoja ja kotimaan valikoimiin ja hintoihin vaikuttamista. Viimeisin tapahtuu hitaasti mutta varmasti, kunhan tarpeeksi moni liittyy rintamaan.

Ulkomailta ostamista ja kotimaisen yrittäjän hyljeksintää kritisoidaan välillä voimakkaasti, mutta loppujen lopuksi me pyrimme vain vaikuttamaan asioihin. Ehkä me olemmekin paljon isänmaallisempia kuin ne, jotka äänestävät jaloillaan lopullisesti, ja muuttavat kaikkine pääomineen ulkomaille.

Välinpitämätön yrittäjien ja päättäjien asenne markkinataloutta kohtaan saattaa silti ajaa meidätkin lopulta pois.

Lue myös nämä

2 Kommenttia

Lisää Kommentti
 1. Verkosta ja ulkomailta ostaminen kasvaa kovaa vauhtia. Juurikin tuo hinta on yksi sy miksi rahaa virtaa ulos maasta. Asiaa hiukan liipaten, niin Viron matkailu shoppailumielessä ei kanssa ole mitään nappikauppaa. Asiaa on uutisoitu Kauppalehdessä: http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=201204160377

  ”Suomalaisten ostointo Virossa ei näytä laantumisen merkkejä. Viime vuonna kulutus harppasi viidenneksen 462 miljoonaan euroon, mikä on kaikkien aikojen ennätys. Kasvutahdin myös odotetaan jatkuvan kovana.”

  462 miljoonaa on aikamoinen summa.

  ”Hintatietoisuuden lisääntyminen on tuonut Viron matkailuun ilmiön, jota suomalaisyrityksissä on pelätty: arkipäiväisten palveluiden ja tuotteiden kysyntää on alkanut siirtyä Viroon. Suomalaiset ostavatkin aiempaa enemmän muun muassa lääkkeitä ja muita apteekkituotteita ja elintarvikkeita. Myös parturi- ja kampaamokäyntien suosio kasvaa, koska nämä palvelut ovat Virossa Suomea halvempia.”

  Niin, nostetaan tuota ALV:a ja sitten ihmetellään miksi palveluita ja tuotteita haetaan ulkomailta.

  Siinä nähdään että kyllä ne kuluttajat osaavat lompakolla äänestää mikä ei ole huono asia.

 2. Ja ongelmana on myös muut kustannuksia nostavat maksut, kuten jatkuvasti nouseva polttoaineiden verotus. Kotimainen kustannusrakenne alkaa olemaan siinä pisteessä, että pienet korjausliikkeet ei enää riitä. Parempi vaan kaikkien totutella alati kasvavaan yksityistuontiin Virosta ja verkosta.

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020