Näkemiin 2014

Yksi vuosi Ostaulkomailta.comin historiassa on taas päättymässä ja tämäkin vuosi oli verkkokauppojen asiakkaan näkökulmasta hyvin mielenkiintoinen. Verkkokauppa on ollut tänäkin vuonna kovassa nosteessa ja heikkenevä ostovoima ajaa meitä suomalaisia enenevässä määrin edullisiin ulkomaisiin verkkokauppoihin.

Kotimainen kauppa on parhaansa mukaan yrittänyt vastata ulkomaiseen kilpailuun, mutta vain osa on tässä onnistunut. Kotimaisen kaupan ongelmat eivät ole esimerkiksi verkkokauppojen ulkoasuissa tai käyttöliittymissä, vaan parannettavaa löytyy mm. toimitusajoista, -tavoista ja erityisesti kustannustasosta. Haluttomuus hintakilpailuun on näkynyt myös kaupan alan puhemiesten ja vaikuttajien kommenteissa. Kauppa on lähinnä puhunut vain monikanavaisuudesta, vaikka ongelmat ovat  nimenomaan hinnoissa.

2014 toi mukanaan runsaasti uusia trendejä verkkokauppaan ja yhä useampi tuote tilataan nyt netistä. Ruoan verkkokauppaa on kotimaassa kehitetty voimakkaasti, mutta euromääräiset myynnit ovat edelleen pieniä. Kehitystyö on kuitenkin ollut onnistunutta, sillä kasvuprosentit ovat ruokakaupassa olleet todella kovia. Valitettavasti ruoan verkkokauppa ei kata vielä koko maata ja se taas johtuu logistiikan ongelmista ja suurista kustannuksista. Kaupan on syytä saada nämä kustannukset nopeasti siedettävälle tasolle, sillä ulkomaisista ruoan verkkokaupoista saa helposti tilattua osan elintarvikkeista ja päivittäistavaroista.

Autotarvikkeiden, -varaosien ja autonrenkaiden verkosta ostajat ovat jo vuosia tietäneet, että Keski-Euroopasta saa em. tarvikkeet edullisemmin. Yllättäen piskuinen veljeskansamme Viro on jyräämässä alleen tunnettuja suuria eurooppalaisia varaosaliikkeitä ja rengaskauppoja. Viron yrittäjäystävällisempi talouselämä, lievempi verotus ja edullinen hintataso saattaa viedä lopullisesti leivän kotimaisten autotarvikealan yrittäjien suusta. Asiakasta tämä ei pahemmin hämmästytä, sillä hintaero kotimaiseen tarjontaan saattaa olla 50% edullisempi. Muun hyvän lisäksi näiden Virolaisten verkkokauppojen toiminta, toimitukset ja tarvikkeiden laatu saa netissä lähes poikkeuksetta pelkkää kiitosta.

Ulkomailta tilattavista tuotteista erityisesti alkoholi on ollut loppuvuodesta tapetilla. Korkean verotuksen runtelema alkoholin myynti kotimaassa on laskussa, mutta ulkomaisista verkkokaupoista tilatun alkoholin määrät ovat hurjassa kasvussa. Kasvua selittää asian käsittely eri medioissa, ulkomaisten kauppojen valikoimat ja erityisesti hullun halvat hinnat. Tilausmäärien kasvu on herättänyt myös Tullin, joka on keskittynyt lähinnä pelotteluun sekä tehovalvonnalla ja veroseuraamuksilla uhkailuun. Pääosa tehdyistä tilauksista on kuitenkin ns. etämyyntiä, jolloin verovastuu on myyjällä. Tästä huolimatta Tulli uhkailee kuluttajia ja tämä tullee ennen pitkää johtamaan siihen, että vastuut selvitetään Eu:n oikeusasteissa. Tullin kaikkea verkkokauppaa koskevan toiminnan piti niinikään vuonna 2014 tehostua, mutta allekirjoittaneen omakohtaiset kokemukset kertovat, että tänäkin vuonna Tulli vuosi kuin seula ja tehovalvonnat ovat vain tahroja paperilla.

2015 tullee olemaan taloudellisesti yhtä masentava vuosi, kuin 2014. Yt-neuvotteluille ei näy loppua ja lomautukset ja  irtisanomiset todennäköisesti jatkuvat. Heikko taloustilanne, inflaatio  ja huono ostovoima ajavat kotimaista kauppaa entistä ahtaammalle. Ulkomaiset verkkokaupat houkuttelevat rahoistaan tarkkoja ja uteliaita kuluttajia entistä enemmän asiakkaikseen. Ulkomaisten kauppojen herättämä kiinnostus on jo tänä vuonna näkynyt erittäin voimakkaana kävijämäärien kasvuna Osta ulkomailta! sivustolla. Vuonna 2014 kävijämäärät rikkoivat kirkkaasti 200 000 kävijän rajan, mikä kertoo siitä, että blogi ja keskustelufoorumi ovat onnistuneet taas kerran tehtävässään.

Missiomme vuodelle 2015 on sama kuin ennenkin. Tavoitteemme on edelleen kartoittaa mahdollisimman monipuolisesti ja asiakaslähtöisesti luotettavia, edullisia ja asiakasystävällisiä ulkomaisia verkkokauppoja ja teidän avullanne jakaa niistä mahdollisimman paljon kokemuksia. Olipa hankintalistallasi sitten autonrenkaat tai vaikka urheiluasut, niin Osta ulkomailta! sivulta löydät varmasti kiinnostavan ja edullisen verkkokaupan.

Toivotan kaikille sivuston käyttäjille ja lukijoille synkistä näkymistä huolimatta oikein hyvää ja menestyksekästä uutta vuotta 2015! Pitäkää huolta ostovoimastanne!

Lue myös nämä

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020