Alkoholin tilaaminen ulkomailta loppumassa?

kiellettyUutta alkoholilakia on valmisteltu enimmäkseen kaikessa hiljaisuudessa, mutta hartaasti. Nyt esitys vuonna 2017 voimaan astuvasta alkoholilaista on lähtemässä lausuntokierrokselle ja esiin on tullut todella huolestuttavia tietoja.

Uudesta laista esiin tullut tieto selittää sitä miksi esimerkiksi Tulli ja erityisesti sen äänitorvi tarkastaja Raitolahti ovat olleet alkuvuoden tiedotteiden julkaisun jälkeen hipi hiljaa asiasta. Helsingin Hovioikeuskaan ei ole saanut aikaiseksi päätöstä Alkotaxi-tapauksesta ja ainoa oikeuden päätös jossa siihen viitataan on Vaasan Hovioikeuden päätös viinikerhoa koskevassa asiassa. Tässä päätöksessä vastaaja vapautettiin syytteistä, sillä HO:n mielestä  käräjäoikeuden antama tuomio ei ollut EU-lakien mukainen. Tämän yllättävänkin tuomion perusteluina käytettiin mm. EU-tuomioistuimen päätöstä asiassa C-198/14, Visnapuu.

Nyt, lausuntokierroksen alla, valmisteilla olevasta laista on siis tullut esiin tarkempia tietoja ja ulkomailta alkoholia tilaaville on tiedossa kylmää kyytiä; Ulkomailta tilaaminen aiotaan kieltää kokonaan, kertoo mm. MTV.

Nykyiset alkoholijuomien ulkomaiseen verkkokauppaan eli rajat ylittävään etämyyntiin liittyvät säännökset ovat olleet epäselvät. Uudessa alkoholilaissa tilannetta selkiytettäisiin siten, että rajat ylittävä etämyynti olisi selvästi kielletty. Käytännössä kielto tarkoittaisi sitä, että ulkomailla sijaitseva myyjä ei saisi myydä Suomessa oleville kuluttajille alkoholijuomia.

On ihme, jos tätä lain kohtaa ei tulla tulevaisuudessa punnitsemaan EU-oikeudessa. Tavaran vapaa liikkuvuus on EU:lle erityisen tärkeä asia, mutta siitä huolimatta alkoholiasioissa kansallisissa päätöksissä voidaan mm. kansanterveydellisistä syistä poiketa vapaan liikkuvuuden periaatteesta. Mutta kuten kaikki jo varmaan arvaavatkin, tässä ei ole kyse kansalaisten terveydestä, vaan rahasta.

Sosiaali- ja terveysministeriö on työpajassaan pohtinut parhaita ratkaisuja uuteen alkoholilakiin ja STM:n sivuilla asian todellinen laita sanotaan hyvin suoraan.

Työpajassa esiin nousivat muun muassa Alkon monopoli, normien purku, alkoholijuomien hinta, myynnin vapauttaminen sekä mainonnan sääntely. Matkustajatuontiin ja verkkokauppaan ulkomailta kiinnitettiin huomiota. Näitä rajoittamalla olisi mahdollista saada verotuloja Suomeen.

Tekisi mieli parahtaa, että Kepu pettää aina, mutta kylmä tosiasia on se, että kun puhutaan verotuloista, niin mikä tahansa hallituspuolue seisoisi tämän päätöksen takana.

Tulevaa lakia ruuvattaneen vielä pariin otteeseen, mutta allekirjoittaneella on ikävä aavistus, että alkoholin verkkokauppa nykymuodossaan loppuu. Tätä impivaaralaisempaa ja protektionistisempaa ratkaisua ei viinien ystäville voi tarjota, sillä Alko ei mitenkään pysty toimittamaan sellaisia viinejä, mitä me olemme euroopasta saaneet nyt tilata. Tai jos pystyy, niin hinta on niin järjetön, että niiden tilaamisessa ei ole järkeä. Ainoa toivo on, että Viron rannoille perustetaan pari laadukasta viinikauppaa palvelemaan matkustajatuontia, joka tämän päätöksen vuoksi noussee entisestään.

Koska laki astuu voimaan vasta ensi vuonna ja todennäköisesti sen loppupuolella, niin vielä ehtii tilamaan kellarin täytettä. Tulli ei suurista puheistaan huolimatta ole saanut tänä vuonna tietääkseni yhtäkään viinejä, viinoja tai oluita toimittavaa kauppaa pois pelistä, joten vanha lista potentiaalisista kaupoista on syytä julkaista uudelleen.

http://www.beernavigator.com/
http://www.bier-deluxe.de/
http://www.bierkompass.de
http://www.saveur-biere.com/en/
http://www.brewdog.com/shop
http://shop.belgianshop.com/
http://www.mein-biershop.de/index.php
http://www.landbierparadies.com
http://www.biershop-bayern.de/
http://www.belgianbeerfactory.com  
https://fanshop.weihenstephaner.de/index.php
http://shop.mikkeller.dk/
http://www.biershop-braugasthoefe.de/
http://shop.beerplanet.eu/
http://www.huisvandegeuze.be
http://www.mybrewerytap.com/
http://belgiuminabox.com/shop/
http://www.bieresgourmet.be/catalog/
http://www.alesbymail.co.uk
http://www.whiskysite.nl/nl/
http://www.1awhisky.de/
https://www.thewhiskybarrel.co.uk/
https://www.thewhiskyexchange.com
https://www.masterofmalt.com/
http://www.wein-handel.at/
http://baltic-sea-spirit.com/
http://www.gourmeo24.com/
http://www.vinos.de
http://www.shiraz-und-co.de
http://www.urban-drinks.de/
http://www.vinilunardelli.com/
http://www.rindchen.de
http://www.deblancoatinto.com
http://www.bullmet.com

Hakukoneita kauppoihin:

http://www.wein.cc
http://www.ladenzeile.de/
http://www.weinpower.de

Eli ei muuta, kuin täydet lastit tulemaan.

PS. Lista kaupoista ei ole läheskään täydellinen, joten jos tiedätte jotain mainitsemisen arvoisia kauppoja, niin kommentointi on auki. ;)

Lue myös nämä

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020