Asiakas on verkossa, mutta kauppa se vaan pyristelee

Alkuvuoden aikana tiedotusvälineet olivat joko epätavallisen hiljaa tai negatiivisia ulkomaista verkkokauppaa koskevissa uutisissa, mutta nyt on kelkka taas käännetty. Merkille pantavaa viime aikojen uutisissa ovat olleet epätavallisen realistiset kommentit siitä, miten heikko kotimaisen kaupan kilpailukyky on ulkomaisia verkkokauppoja vastaan.

Suorinta puhetta tilanteesta on tullut kaupan liitolta, joka alan etujärjestönä on tietysti erinomaisen hyvin selvillä siitä missä mennään. Viimeisimmät kommentit tilanteesta antoi liiton lakimies Jaana Kurjenoja Taloussanomissa, eikä kaupan tilanne kovin erinomainen tunnu olevan.

Vähittäiskauppa on talouden taantuman vuoksi vaikeuksissa, kun kuluttajien ostovoima heikkenee. Suomalaiseen vähittäiskauppaan vaikuttaa samaan aikaan myös toinen, hankalampi trendi: ulkomainen verkkokauppa kasvaa kohisten Suomessa.

Kasvu on todellakin rajua, viime vuonna sitä kertyi reippaat 15% mikä tarkoittaa, että ulkomaisiin verkkokauppoihin kulutettiin vähintään 1,5 miljardia euroa. Todellinen summa on sitkeän tilastoharhan vuoksi todennäköisesti huomattavasti suurempi, ehkä noin kaksi miljardia euroa. Tuo rahamäärä muuten vastaa suurinpiirtein kaikkien Turun Citymarkettien yhteenlaskettua liikevaihtoa, eli ihan pikkusummasta ei nyt olla huolissaan.

Kolmen Citymarketin teoreettinenkaan pyyhkäisy maailmankartalta ei ole ihan pikkujuttu, mutta kauppakuolemien riski on kuitenkin olemassa.

Mikä sitten on suomalaisen kaupan tulevaisuus verkosta tulevan ulkomaisen kilpailun puristuksessa? Lisääntyvätkö kauppakuolemat ja kaupan alan työttömyys, tuleeko tavarataloista verkkokaupan noutopisteitä?

Kaupan liiton pääekonomistin Jaana Kurjenojan mukaan kauppa elää murrosaikaa.

– Kukaan ei voi tietää, miten tässä käy, hän sanoo

Kuluttaja tietää miten tässä käy. Verotus eri muodoissaan kiristyy  ja ostovoima lähivuosina jatkaa heikkenemistään. Kun yhtälöön lisätään enemmän tai vähemmän hiljalleen nousevat hinnat, ei laatu- ja hintatietoiselle asiakkaalle jää muuta vaihtoehtoa kuin etsiä edullisempia kanavia hankinnoilleen.

Kauppiaita ei varmaankaan ilahduta tieto siitä, että päivittäistavaroiden lisäksi kulutustavarat ja osa elintarvikkeista on tilattavissa ulkomailta. Jos ostoskorista tiputetaan hevi-, liha-, kala- ja muiden tuoreosastojen tuotteet pois, onkin kori lähes täysin ostettavissa ulkomailta. Rahtikulut tosin pitävät vielä huolen siitä, että esimerkiksi sinkkutalouden ei viikottain kannata verkkoon mennä, mutta kuukausittain kylläkin. Mutta isompien talouksien ja kimppatilauksien virittelijöiden kannattaakin tutkia ulkomainen tarjonta tarkkaan. Saksalaiset verkkokaupat www.gourmondo.de, www.lebensmittel.de ja www.edeka-lebensmittel.de tarjoavat paljon tuttuja tuotteita kotiovelle kannettuna. Ja kaiken muun hyvän lisäksi toiminta on keskustelujen mukaan varsin mallikelpoista.

Vaikka Kaupan liitto mielellään syyttääkin tilanteesta vain hallitusta ja sen tekemiä veropäätöksiä, on kaupalla kuitenkin myös peiliin katsomisen paikka. Hintaeroja ei nimittäin voi puolustella vain alv-prosenttien ja tulotasojen erolla, vaan hinnoittelupolitiikassakin on tarkastelemisen paikka. Pienemmillä katteilla ja isommilla volyymeillä kauppa saattaisi saada tuon pari miljardia takaisin kotimaahan. Kyse on nimittäin kärjistettynä siitä, että haluaako kauppa myydä tulevaisuudessa vain edellä mainittuja tuoretuotteita?

Lue myös nämä

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020