Vilkas Group on julkaissut uusimman verkkokauppaindeksinsä ja vuoden kolmannella kvartaalilla kotimainen verkkokauppa näyttää taas lähteneen kasvuun. Indeksissä oli vuoden toisella neljänneksellä mielenkiintoinen notkahdus, jonka todellisia syitä voidaan vain arvailla. Huono veikkaus ei varmaankaan ole kotimaisen talouden hyvin epävarmat näkymät, jotka ainakin vielä runtelevat kauppaa kovalla kädellä. Tässä epävarmuuden valossa, joka kaupan edustajien mukaan jatkuu edelleen, on indeksin 14,13% kasvu edellisvuoden samaan ajanjaksoon nähden todella kova.
Verkkokauppaindeksi palasi nopeasti takaisin kasvu-uralleen ja kasvoi +14,13% vuoden 2013 kolmannella neljänneksellä verrattuna vuoden 2012 vastaavaan ajankohtaan.
”Vuoden toisen kvartaalin aikana tapahtunut indeksin yllättävä käänne laskuun (-0,06%) oli poikkeuksellinen kotimaisen verkkokaupan kehityksen kahdeksan seurantavuoden aikana. Lasku jäi onneksi yhden kvartaalin pituiseksi ja kotimainen verkkokauppa on jälleen palannut kasvu-uralle”, kertoo huojentunut Markku Korkiakoski verkkokauppapalveluita tarjoavasta Vilkas Groupista.
Tämän vuoden toisen kvartaalin aikana tapahtunut nopea käänne huonompaan selittyy kuluttajien yhtäkkisestä kulutuskäyttäytymisen heikkenemisestä, jonka taustalla on ollut epävarmuus työpaikasta ja omasta taloudesta. Nyt kuluttajien luottamus näyttää palautuneen normaalille tasolle ja samalla myös verkkokaupankäynnin kehitys palasi normaaliin kasvu-uraan.
Kuluttajien luottamus on kaukana normaalista, sitä tosiseikkaa ei voi muuttaa toiseksi tällaisella indeksillä. Vilkas groupin indeksin heikkoja puolia on myös se, että se kerätään ainostaan Vilkkaan asiakkaiden verkkokaupoista. Tällainen otanta on toki suuntaa-antava, mutta koska se perustuu pitkälti erikoiskauppoihin, niin kasvu indeksissä saattaa johtua esimerkiksi siitä, että näiden kauppojen sesonki osuu kesäkauteen. Vilkkaan indeksi saisi paljon lisää uskottavuutta, jos siihen saataisiin mukaan muutama kotimainen suuri verkkotavaratalo. Lisäksi indeksin läpinäkyvyyden vuoksi Vilkas voisikin harkita kaikkien asiakkaidensa listausta sivuillaan.
Koti- sekä erityisesti ulkomaisen verkkokaupan kasvu on silti totisinta totta, siitä kertoo kotimaisen kaupan poru ja mm. tämän sivuston kävijämäärien kasvu. Osta ulkomailta! – sivuston kävijämäärät kasvoivat heinä-syyskussa yli 25% edellisvuoteen verrattuna. Tämäkin antaa hyvää osviittaa siitä, mitä verkkokauppaa kotimaiset kuluttajat tällä hetkellä pääasiassa suosivat. Myös Vilkas Groupin toimitusjohtaja Markku Korkiakoski ottaa kommenteissaan huomioon ulkomaisten verkkokauppojen kuluttajille tuomat mahdollisuudet.
Kuluttajien horjuvan luottamuksen lisäksi kaupan alaa rassaa kansainvälistynet verkkokauppa, joka kasvattaa panostuksiaan kiihtyvällä tahdilla myös Suomessa. Suosituimpien verkkokauppojen joukossa ei suomalaiset juhli. Kärkipaikat on jaettu pääasiassa ulkomaisten toimijoiden kesken.
Kärkipaikkojen petaus ulkomaisille kilpailijoille on ollut meneillään jo kymmenisen vuotta. Kotimainen kauppa on kustannus-, hinnoittelupolitiikkansa ja internetin mekanismien ymmärtämättömyyden myötä tarjonnut markkinamme hopeavadilla ulkomaisille toimijoille. Kaupan alaa on riivannut ja riivaa edelleen kummallinen besserwisserismi siitä, mitä me kuluttajat verkosta haluamme tai ymmärrämme. Kaupan liitto ja TNS gallup on jo vuosia ollut sitä mieltä, että kuluttaja ei tiedä mistä maasta hän ostokset tekee ja nyt samaa väittää myös Korkiakoski.
Kuluttajat eivät eroa ulkomaisen ja kotimaisen verkkokaupan välillä huomaa nyt, eikä tulevaisuudessakaan, eikä tarvitsekkaan. Tämän mahdollisuuden kun nyt myös suomalaiset verkkokauppiaat ymmärtäisivät. Kuluttajat ovat nimittäin samanlaisia ympäri maailman.
Kuluttajat ymmärtävät ja erottavat varsin hyvin erot kauppojen ja maiden välillä. Kaupan kannalta tietysti valitettavasti. Kotimaisen kaupan kompastuskivet, eli hintataso, nopeus ja helppous ovat ne tekijät, jonka vuoksi ulkomaiset verkkokaupat nyt Suomessa jyräävät. Samat tekijät estävät myös kotimaisen kaupan realistisen toimintakyvyn ulkomailla. Lisäksi kotimaiset markkinat eivät tällä hetkellä pysty tarjoamaan mitään sellaista, mitä ei ulkomailta jo saisi. Kotimainen kauppa ei voi lähteä ulkomaille, tai verkkoon yleensäkään vain sen vuoksi, että ”siellä pitää olla”. Verkkoon mennään sen vuoksi että ”siellä pitää olla jotain tarjottavaa”.
”Kaupan ala on vihdoinkin tunnistanut mahdollisuudet kasvattaa kaupankäyntiä ja ottaa haltuun uusia markkina-alueita, helposti yli rajojen, verkkokaupan avulla. Menestyksen avain kaupan alalla voikin löytyä yllättäen kansainvälistymisestä, sillä suomalaiset kauppiaat tunnetaan luotettavuudestaan ympäri maailman, esimerkiksi naapurissa Ruotsissa ja Venäjällä” pohtii Korkiakoski.
Venäjä on tällä hetkellä ainoa realistinen markkina-alue kotimaisille laajentumishaluisille verkkokaupoille, mutta kotimaisen yrittäjän kannattaa muistaa se, että venäläinenkään kuluttaja ei ole tyhmä. Kaupan on turha lähteä rahastamaan pikavoittoja Venäjältä, sillä sielläkin kuluttaja osaa käyttää nettiä ja mm. sen hintavertailuja hyväkseen. Voisinkin todeta, että kotimainen verkkokauppa on saavuttanut globaalin kilpailukyvyn sillä hetkellä, kun ensimmäinen yrittäjä löytyy eurooppalaisista hintavertailuista. Siinäpä sitä on kaupalle pientä projektia.