Heikon euron heikkouksia

Euron arvo on viime kuukausina laskenut kuin lehmän häntä, eikä joidenkin ekonomistien ennustama pariteetti dollarin kanssa ole välttämättä kaukana. Kymmenien prosenttien lasku on huonon kilpailukyvyn kanssa painiville euromaille tervetullut kilpailukykyä nostava tekijä, mutta euroalueen ulkopuolelta verkko-ostoksia tekevälle suomalaiselle tilanne ei ole yhtä miellyttävä. Heikko valuutta tarkoittaa korkeampia kustannuksia ja huonompaa vastinetta rahalle, eli entisestään heikkenevää ostovoimaa.

EurUsdPäivän kurssin mukaan yhdellä eurolla saa n. 1.14 dollaria tai 0.74 puntaa. Vielä puoli vuotta sitten valuuttakurssit olivat $1.35  ja £0.80. Tämä pudotus tarkoittaa, että euroalueen asiakas maksaa veroalueen ja valuuttaliiton ulkopuolisista ostoistaan tällä hetkellä noin 15 prosenttia enemmän, kuin viime kesänä. Kotimaisille verkkokaupoille tämä kustannusten muutos ei kuitenkaan tuo suurta helpotusta, sillä ulkomaisten verkkokauppojen hintaylivertaisuus kestää tämänkin kurssimuutoksen. Oma roolinsa kotimaa vs. ulkomaat hintavertailussa on myös euroalueen deflaatiossa. Koko euroalueella tapahtuva hintojen lasku parantaa ulkomaisten verkkokauppojen asemaa tässäkin tilanteessa.

Heikko euro kuitenkin kurittaa meitä, jotka olemme tottuneet tekemään ostoksia Englannista, Usasta ja Aasiasta. Englantilaiset verkkokaupat käyttävät valuuttana pääsääntöisesti puntaa ja usalaiset sekä aasialaiset dollaria. Osa kaupoista konvertoi hinnat itse euromääräisiksi, mikä tietysti helpottaa verkkokaupan käyttöä, mutta verkkokauppasoftan suorittaman konvertoinnin kanssa kannattaa olla tarkkana. Euron heikkenemisen merkittävin kiusa lieneekin se, että kolmansista maista tehtävien tilausten 22 euron tuontiraja hinautuu muutoksen myötä vaivihkaa alemmas. Jos tullin ja verkkokaupan käyttämien valuuttakurssien välillä on ristiriitaa, saattaa tulli puuttua lähetyksen kulkuun. Erityisesti aasialaisten verkkokauppojen tapa merkitä pakettiin tilauksen arvo taaloina maksuun käytetystä valuutasta huolimatta voi aiheuttaa ylimääräistä vaivaa.

Paras tapa suojautua heikkenevän euron seurauksilta on tehdä hintavertailut entistäkin tarkemmin, ketjuttaa tilaukset tarvittaessa tarpeeksi pieniin osiin, suorittaa maksut euroissa esimerkiksi Paypalia käyttäen ja tarvittaessa tutustua etukäteen tullin valuuttakursseihin.

Lue myös nämä

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020