Pins bonus- & kanta-asiakaskortti rantautui Suomeen keväällä korvaamaan Tradeka-konsernin vanhan Ykkösbonus-kortin. Pinssejä saa kortilla kerättyä huomattavasti useammasta paikasta, kuin mihin ykkösbonuksen ja muiden perinteisten ketjusidonnaisten bonuskorttien kanssa ollaan totuttu. Pins-kortin sanotaan myös olevan kansainvälisin kotimaan markkinoilla oleva kanta-asiakaskortti, mikä tarkoittaa, että sillä saa kerättyä pinssejä yli 400:ssä verkkokaupassa koti- ja ulkomailla. Kotimaassa on myös mukana valtava määrä perinteisiä päivittäis- ja erikoistavarakauppoja sekä kaikki Restel Oy:n ravintolat ja hotellit.
Pinssejä kertyy ja niitä käytetään eri tavalla, kuin mihin esimerkiksi Ykkösbonuksen kanssa totuttiin. Nyt näitä Pinssejä kertyy tilille heti ensimmäisestä ostoksesta alkaen ja niitä voi käyttää ostosten maksamiseen kaupoissa, palveluissa tai Pins-järjestelmän omassa verkkokaupassa. Pinssien kertymä ei kuitenkaan ole alkuunkaan yksinkertainen asia, eikä niiden arvo maksuvälineenä ole yhtään sen selkeämpi, sillä nämä molemmat vaihtelevat suuresti kauppojen välillä. Esipuhe.fi-sivu on tutkinut, miten Pins-järjestelmä toimii ja että onko siinä mitään järkeä?
Kerättyjä pinssejä voi käyttää ostosten maksamiseen Siwoissa ja Valintataloissa. Pinsseillä voi myös lunastaa palkintoja PINS-kaupasta. Hommaa mutkistaa kuitenkin se, että jokaisesta liikkeestä saa eri määrän pinssejä käytettyyn euroon nähden. Vielä monimutkaisemman systeemistä tekee pinssin arvon määrittäminen, se kun on eri käytettävästä kumppanista riippuen. Siwoissa ja Valintataloissa 1000 pinssin nimellisarvo on noin 6 euroa, eli 500 pinssiä on 3 euroa ja yksi pinssi on 0,006 euroa.
Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Jos asiakas osti ennen Suomen Lähikaupan ruokakaupoista 5000 eurolla vuodessa, sai hän takaisin 125 euron edestä etuseteleitä. Etuseteleitä pystyi käyttämään suoraan ostosten maksamiseen ja niitä pystyi myös vaihtamaan rahaksi kassalla. Sama asiakas saa nyt samalla rahamäärällä samoista liikkeistä 10 000 pinssiä. Kymmenentuhannen pinssin rahallinen arvo ostosten maksamiseen käytettynä on noin 60 euroa. Leikkaus entiseen on siis yli 50 %, rahassa vähennys on yli 60 euroa vähemmän kuin ennen.
Kaikki bonuskortit ja -järjestelmät perustuvat jonkintasoiseen huijaukseen, eikä Pins tee poikkeusta. Tämänkin kortin tehtävä on vain sitouttaa ja koukuttaa asiakkaat käyttämään tiettyjä yrityksiä ja palveluita uudelleen ja uudelleen. Toki, ahkera kortin vinguttaja saattaa Pinsseillään jotain haluamaansa saavuttaakin, mutta satunnaiskäyttäjä tuskin koskaan. Pins-järjestelmässä on siis mukana yli 400 verkkokauppaa ja tuohon joukkoon mahtuu paljon tuttuja kauppoja. Mutta kannattaako tätä korttia tempaista koneen ääressä esiin, kun seikkailee verkkokauppojen ihmeellisessä maailmassa? Vastaus on helppo. Jos olet intohimoinen Pinssien kerääjä, niin miksei, mutta jos arvostat verkkokauppojen käytön helppoutta ja nopeutta, niin sitten ei.
Pins-verkkokaupassa on kaksi osaa. Toisesta voi ostaa tuotteita keräämillään pinsseillä ja toinen on portaali mainostettuihin 400:ään verkkokauppaan. Kun pinssejä tarjoaviin verkkokauppoihin menee portaalin kautta, saa Pins jokaisesta ostoksesta jonkin komission, mutta tämä ei näytä vaikuttavan verkkokauppojen hintoihin. Tähän portaaliin pääseminen on kuitenkin oma tarinansa. Jos pelkkä Pins-järjestelmään rekisteröityminen ja kortin aktivointi on ollut joillekin tuskaa, niin todella tuskainen on tie tähän portaaliin. Ensin mennään www.pins.fi sivuille ja kirjaudutaan omalle tilille. Tämän jälkeen avautuvan sivun oikeasta alakulmasta löytyy linkki ”näe kaikki kumppanit”, josta päästään eteenpäin seuraalle sivulle. Täältä siirrytään eteenpäin yläpalkin ”verkkokaupat” linkistä, mutta valitettavasti emme ole vieläkään perillä. Seuraavalta sivulta siirrytään ”Osta nyt” linkin kautta viimeinkin varsinaiseen portaaliin. Kannattaa lisäksi varautua siihen, että viimeisen linkin jälkeen joutuu satunnaisesti kirjautumaan palveluun uudestaan. Näin hankala saavutettavuus karkoittaa väistämättä osan asiakkaista pois. Voin vain kuvitella, kuinka moni seniori-ikäinen on jättänyt Pins-leikin sikseen, sivuston täysin käsittämättömän logiikan vuoksi.
Portaalin käyttöliittymäkin jättää paljon toivomisen varaa. Kauppojen luokittelu on suhteellisen selkeä, mutta niiden lajitteluun olisi voinut ottaa mukaan vaikka ostoksesta kertyvän pinssien määrän. Lisäksi seuraavalle sivulle navigointi onnistuu vain palaamalla takaisin sivun yläosaan, eikä käyttäjälle tarjota mahdollisuutta valita montako kauppaa kerralla näytetään. Kokemus portaalista ja Pins-kauppojen saavutettavuus on siis melko syvältä, mutta syvältä on myös sivuston informatiivisuus. Mukana olevissa verkkokaupoissa näyttää olevan myös sellaisia, jotka toimivat EU:n veroalueen ulkopuolella. Tämä tarkoittaa, että osaamaton tilaaja voi joutua maksamaan tilauksetaan rajalla alv:t ja tullit, joista ei varmaankaan kerry Pinssejä. Näistä asioista ei mainita sanallakaan edes kauppojen kuvauksissa.
Verkkokauppojen ystävän näkökulmasta Pinssien keräämistä helpottaisi se, että menipä verkkokauppoihin millä tavalla tahansa, niin checkout-vaiheessa kauppa kysyisi Pins-kortin numeroa. Tällä hetkellä vain kotimainen verkkokauppa.com tekee tietääkseni näin. Se, että yksikään ulkomainen kauppa ei vaivaudu muokkamaan käyttöliittymäänsä tämän etukortin mukaan, tai edes mainostamaan korttia sivuillaan, kertoo valitettavasti jotain järjestelmästä itsestään. Pins nykymuodossaan toimii varmasti kaupan ja ravintoloiden kassalla oikein mainiosti, mutta verkossa se on vaikeasti käytettävä rampa ankka jossa on vielä paljon parannettavaa.