Voi pyhä Alexander sentään

Toinen käsi antaa, toinen ottaa. Tämä sanonta pääsee kuin tilauksesta oikeuksiinsa, kun Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri antaakin yllättäen kuluttajille Helsingin Sanomissa ohjeen: Stubb patistaa käyttämään ulkomaisia verkkokauppoja.

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin (kok) mukaan Euroopan digitaalisia sisämarkkinoita tulisi vahvistaa muun muassa suosimalla EU-maissa toimivia verkkokauppoja. Verkkokauppa kasvaa monissa EU-maissa, mutta arvioiden mukaan vain kymmenen prosenttia kaupankäynnistä on maiden rajat ylittävää, ministeri huomauttaa ”Hiljainen signaali” -trendiraportissa.

Niin, en tiedä onko tässä nyt kyse siitä, että Stubb ei ole tutustunut siihen, kuinka paljon suomalainen kuluttaja nykyisin käyttää EU:n alueella olevia verkkokauppoja, vai siitä, että tietyn tulotason omaavan ihmisen ei enää tarvitse miettiä mistä ostokset edullisimmin saa. Sovitaan niin, että kyse on ensimmäisestä, vaikka se seuraavan lainauksen valossa vaikeaa onkin.

”Kotimaisten vaihtoehtojen ohella kuluttajan olisi voitava kääntyä myös muiden EU-maissa toimivien verkkokauppojen puoleen edullisempien hintojen, paremman laadun ja laajemman tuotevalikoiman toivossa”, Stubb kirjoittaa.

Ottia tuota Alexander, meillähän on jo vapaakauppa-alue, sopimukset vapaasta tavaroiden ja palvelujen liikkumisesta sekä yhteinen valuutta helpottamassa kuluttajan tuskaa. Ei se ole enää mikään ”olisi voitava” -tilanne, vaan tilanne on se, että me suomalaiset ostamme ulkomaisista verkkokaupoista vuosittain noin 1,5-2 miljardilla eurolla tuotteita ja palveluita. Laitetaan tähän vielä Kaupan Liiton teettämän verkkokauppatilaston (2012) kuva asiaa selventämään.

Verkkokauppatilasto

Stubbin maailmankuvaan kuuluu hyvin voimakkaasti liittovaltiokehityksen ajaminen ja siksi hän tässä ”ohjeessaankin” murehtii verkkokauppiaan vaikeaa taivalta Eu:ssa.

Hänen mukaansa markkinat ovat EU:n sisällä tätä nykyä pirstaleiset, mikä ei houkuttele yrittäjiä eikä kuluttajia. Etenkin byrokratia vaikeuttaa yrittämistä. ”Digitaalisen alan yrittäjät joutuvat yhä hankkimaan lupia ja selvittelemään lainsäädäntöä joka EU-maassa erikseen”, Stubb moittii.

Aiheellista avautumista, sillä kuluttajan hommia tämä byrokratia vasta vaikeuttaakin. Kenenköhän byrokraatin idea sekin oli, että EU:ssa, mutta sen veroalueen ulkopuolella olevien alueiden tuontirajoja mentiin rukkaamaan ja tavaroiden vapaalla liikkumisella pyyhittiin p***että. Tätä Stubb voisikin kysyä kavereiltaan seuraavassa valtioneuvoston istunnossa.

Kohta katkeaa myös verisuoni päästä. Nimittäin joka kerta, kun joku isompi tai pienempi pomo avaa suunsa verkkokaupasta ja sen tilasta kotimaassa, putkahtaa ilmoille tämä vakiosammakko.

Suomella on Stubbin mukaan hyvät mahdollisuudet selvitä digitaalisen talouden kansainvälisestä kilpailusta voittajana, vaikka esimerkiksi puhelinten valmistaminen on siirtynyt halvemman tuotannon maihin.

Sellaiseen sisäiseen devalvaatioon ei tässä maassa koskaan ryhdytä, että kotimainen verkkokauppa pystyisi tavarakaupassa ulkomaisten kanssa kilpailemaan.

Olin vielä loppuun kirjoittaa, että edelliseen kirjoitukseeni liittyen enää ei päästä sanomaan, että ainakaan hallitustasolta verkkokauppaa ulkomailta jotenkin mustamaalattaisiin. Mutta enpä tiedä, sillä tämänkin Hesarin artikkelin  otsikko on päivän aikana muuttunut muodosta ”Stubb patistaa käyttämään ulkomaisia verkkokauppoja” muotoon ”Stubb haluaa helpottaa verkko-ostamista EU:ssa”.

Mielenkiintoista.

Lue myös nämä

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020