Verkkokauppa ja etukäteismaksu? Mielummin ei.

Otsikko kertoo oikeastaan koko käsiteltävän asian ytimen, eli kannattaako verkkokaupassa maksuvaihtoehtona tarjottavan ennakko- eli etukäteismaksun käyttö. Koti- ja ulkomainen verkkokauppa on täynnä varoittavia esimerkkejä verkkokaupoista, jotka ovat maksun suorittamisesta huolimatta jättäneet tuotteet toimittamatta. Joskus on kyse puhtaasti vahingoista, joskus huijausmielessä toimivista verkkokaupoista ja joskus taas taloudellisiin vaikeuksiin ajautuneista verkkokaupoista. Kaikki pahempi, sillä toisin kuin luottokorttimaksuissa, niin pankissa tehtävissä tilisiirroissa eli etukäteismaksuissa rahojen takaisin saaminen kotimaassa tai rajojen yli on käytännössä hyvin vaikeaa.

Ongelma on edelleen ajankohtainen, joten siitä varoitellaan verkossa liikkuvia kuluttajia aivan liian harvoin. Yksi parhaimpia asiaa käsitteleviä artikkeleita löytyy kuluttajaviraston sivuilta, tosin vain kotimaisen kaupan näkökulmasta.

Verkossa syntyy ja kaatuu pieniä verkkokauppoja toistuvasti. Kuluttaja ottaa riskin, kun hän maksaa ostoksensa etukäteen. Jos yritys lopettaa toimintansa, rahat jäävät usein sille tielleen.Asiakas voi turvata saatavansa luottokortilla maksaessaan, mutta kaikki eivät luottokorttia saa. Kohtuuhintaisen jälkikäteismaksamisen pitäisi olla mahdollista kaikille asiakkaille luottokelpoisuudesta huolimatta.Lain mukaan kuluttajakaupassa pääsääntö on suoritusten samanaikaisuuden periaate. Ostos maksetaan, kun se saadaan haltuun. Ennakkomaksamista pidetäänkin siksi lainvastaisena kohtuuttomana sopimusehtona, jos maksun vaatimiselle etukäteen ei ole perusteltua syytä. Verkkokaupassa sellaista harvemmin on.

Kuluttajavirasto varoittaa ihan aiheellisesti siitä, että tämä ongelma vaivaa myös kotimaisia verkkokauppoja. Verkkokauppabuumi Suomessa on tällä hetkellä kova, ”hyviä” ajatuksia putkahtaa yrittäjien päihin ja verkkokaupan perustaminen on pääsääntöisesti helppoa. Nämä tekijät, eli verkkokaupan helppous, kasvattavat huomattavasti yrittäjien riskiä siihen, että yrityksen elinkaari jääkin lyhyemmäksi, kuin suunniteltiin. Joten vaikka verkkokaupoille löytyy tilausta ja oma kotimainen ”etujärjestö” palveluineen, niin nekään eivät riskiä automaattisesti poista.

Verkkoteollisuus ry:llä on Luotettavaa toimintaa -laatumerkki suomalaisille verkkokauppiaille. Se näyttää asiakkaille, että yritys toimii luotettavasti ja asianmukaisesti. Jotta yritys voi saada ja pitää merkin, sen on noudatettava sääntöjä, jotka Verkkoteollisuus on laatinut Kuluttajaviraston ja kuluttajariitalautakunnan kanssa. Laatumerkin sääntöjen mukaan yrityksen pitää tarjota ennakkomaksamisen lisäksi mahdollisuuksia jälkikäteismaksamiseen. Näistä ei saa periä huomattavia lisäkuluja.

Artikkelissa huomiota herättää kohta ”Laatumerkin sääntöjen mukaan yrityksen pitää tarjota ennakkomaksamisen lisäksi mahdollisuuksia jälkikäteismaksamiseen”. Laatumerkki ei siis edellytä, että ennakkomaksaminen poissuljetaan tai siihen käytetään jotain pankkisiirtoa luotettavampaa maksunvälittäjää. Syytä olisi, sillä kokemus on osoittanut, että mikään laatumerkki, sertifikaatti, yrityksen arvo tai muu kaunopuheisuus ei merkitse yhtään mitään siinä kohtaa kun kassa alkaa tyhjenemään. Silloin alkaa eloonjäämiskamppailu, jossa valitettavan monella yrittäjällä tarkoitus pyhittää keinot ja asiakkaalla sekä hänen rahoillaan pyyhitään lattiaa.

Jos ongelmia esiintyy kotimaisen verkkokaupan kanssa, niin kuluttajavirasto palveluineen ja viimekädessä poliisi ovat ainoat ongelmanratkaisuun tarjolla olevat vaihtoehdot.

Jos yritys ei toimi vastuullisesti, eikä vastaa valvojan selvityspyyntöihin, kuluttajaa voidaan varoittaa viraston verkkosivuilla ja antaa toimintaohjeita kuluttajille. Yksittäisten riita-asioiden sovittelua hoitavat puolestaan kuluttajaoikeusneuvojat.

Ulkomaisen kaupan kanssa voi yrittää ratkaisua esim. Howard verkkokauppa-apurin avulla, tai poliisin kanssa. Näiden instanssien kanssa kannattaa varautua todella pitkiin ratkaisuaikoihin ja siihen, että ratkaisua ei välttämättä koskaan saada aikaiseksi.

Mutta kaksi asiaa tässä maailmassa yrittää pelastaa verkko-ostajan näiltä ongelmilta. Toinen on oikean maksutavan valitseminen ja toinen sosiaalisen median seuraaminen. Canada Goose -episodin jälkeen facebookin some-asema totuuden torvena on saanut pienen kolauksen, joten ihan kaikkea siellä kerrottua tai mainostettua ei kannata uskoa. Osta Ulkomailta! -sivusto ja -foorumi taas pyrkivät siihen että verkkokauppojen hyvät ominaisuudet, heikkoudet tai toimintaa koskevat väärät informaatiot tuodaan julki ja tarvittaessa korjataan. Tällaisten yhteisöjen voiman tietää myös kuluttajavirasto, vaikkei tätä sivustoa artikkelissa erikseen mainitsekaan.

Kuluttajat reagoivat yleensä nopeasti, jos he ovat maksaneet tuotteen eivätkä saa sitä. Tieto kulkee sekä kuluttajaviranomaisille että netin lukuisilla keskustelupalstoilla. Kuluttaja-asiamies valvoo yritysten markkinoinnin ja sopimusehtojen lainmukaisuutta ja puuttuu epäkohtiin kirjallisesti ohjeistamalla tai neuvotteluteitse.

Jos ihmettelet, miksi puhe siirtyi etukäteismaksusta keskustelupalstoihin, niin se johtuu siitä, että ongelmatapauksissa niiden voimaa, kokemuksia ja asiantuntemusta kannattaa käyttää hyödyksi. Me emme voi ratkaista mitään taloudellisia ongelmia tai muita tekijöitä, jotka alunperin johtivat etukäteismaksun käyttöön. Me voimme vain kehottaa asiakkaita pidättäytymästä näistä maksutavoista vaikka Visa Electronin avulla. Paremmin me voimme yrittää auttaa ongelman ratkaisussa. Kuten voivat kaikki aiemminkin tällaisia ongelmia kohdanneet – nimittäin kertomalla opettavaiset tarinansa Osta Ulkomailta!- foorumille.

Lue myös nämä

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020