Kivijalka rapistuu

Tänä vuonna kodinkonesektori on ollut tiuhaan otsikoissa. Valitettavasti linja on jatkanut edellisvuosien kaltaisena, eli kyse on konkursseista, liikkeiden sulkemisista ja kilpailun heikkenemisestä. Viimeisin uhri alalla on konkurssiin ajautunut Ruotsin puolella toimiva Expert.

Kodinkonemyynti on niitä sektoreita jotka ovat siitymässä voimakkaasti verkkoon. Kotimaassa verkossa operoi Expert, Musta Pörssi, Verkkokauppa, Markantalo, Gigantti ja lukuisia pienempiä verkkokauppoja. Näistä Markantalo toimii ainoastaan verkossa, kun taas kaikilta muilta löytyy myymälöitä ympäri Suomen. Markantalon säilymistä omana brändinään voidaan pitää hieman yllättävänä, sillä sehän kuuluu samaan DSG international plc konserniin kuin Gigantti. Ilmeisesti kauppa onnistui luomaan niin vahvan tunnettuuden, että se kannattelee vielä verkkokauppaakin omana brändinään.

Myymäläketjua pienemmin resurssein pyörivä verkkokauppa on jokaisen kauppiaan märkä uni, mutta jos jokin asia tulee pitämään kodinkonemyymälät hengissä, niin se on logistiikka. Suurten koneiden kuljettaminen keskusvarastoilta maan laidoille maksaa, ja silloin asiakas mielummin hakee tuotteen itse, tai järjestää lyhyemmälle matkalle kuljetuksen. Toinen merkittävä tekijä on laitteiden ja ominaisuuksien tutkiminen ennen ostopäätöstä. Jälkimmäistä voi harrastaa toki netissäkin, mutta mitä arvokkaampi hankinta, sitä mielummin siihen tutustuu kunnolla. Mikään ei silti ole niin kekseliäs kuin kauppamies, joten tulevaisuus tuo varmasti tullessaan ratkaisun siihen, miten myyntinäyttely ja verkkokauppa yhdistetään.

Jotain silti tämäkin kodinkonealan kehitys kivijalan tilanteesta kertoo. Jos alalla menisi todella hyvin ei edellä mainittuja tapahtumia nähtäisi. Johtuuko kaikki kilpailun kiristymisestä vai esimerkiksi ulkomaisen verkkokaupan suosion kasvusta, sitä emme vielä tiedä. Se kuitenkin on varmaa, että mitä pienemmäksi alalla toimivien ketjujen ja yritysten määrä laskee, sitä heikommin ala kilpailee. Tämä taas houkuttelee yrityksiä ottamaan katteista kaiken irti, mikä taas ajaa meitä kuluttajia tutkimaan ulkomaista tarjontaa. Ja hups, noidankehä onkin valmis. Tuo kehä pyörii kunnes tulee joku joka aloittaa todenteolla kilpailun ulkomaisten yritysten kanssa. Tämä uskalikko on myös se, joka myynnin volyymien avulla kerää kermat päältä voittajan elkein.

Vielä toistaiseksi kodinkonemarkkinat ovat säästyneet sellaiselta ulkomaiselta kilpailijalta, joka pystyy tarjoamaan kuljetuksetkin naurettavan pieneen hintaan, mutta eiköhän sellainen ”markkinahäirikkö” vielä kuvioihin saada. Sama vaara taitaa silti vaania suurta osaa erikoiskaupasta, ja se miten pitkälle kivijalan annetaan rapautua riippuu sekä meistä kuluttajista, että kauppiaista.

Iso kysymys onkin, että mihin kivijalkaa tulevaisuudessa tarvitaan?

Lue myös nämä

4 Kommenttia

Lisää Kommentti
 1. Markantalo tosiaan toimii Gigantin ”alla”. Mitään sen kummempaa hintakilpailua ei ole. Hinnan eroja voi kalliimmissa laitteissa olla useitakin kymppejä suuntaan tai toiseen, eli Markantalon verkkokauppa ei siis ole Gigantin halpakauppa. Markantalon brändi taitaa olla voimakas kun kerran sitä rinnalla pidetään. Tai sitten vain kuluttajat eivät tiedä että kyseessä on ”yksi ja sama firma”.

  Tässä kanssa odotellaan mitä tapahtumaksi Konebox verkkokaupalle. Konebox sulautui jokin aika sitten Musta Pörssi ketjuun ja kovasti povattiin hintojen nousua Musta Pörssin tasolle. Vielä näin ei ole ja myymälätkin ovat pysyneet Konebox nimen alaisuudessa.

  S- ja K-ryhmät ovat kanssa kovaa vauhtia viemässä suuria markettejaan (Prisma ja Citymarket) verkkoon. Pystyvätkö nämä kaksi sitten kuinka hyvin kilpailemaan muiden verkkokauppojen kanssa jää nähtäväksi. Kuluttajat käyvät marketeissa muutenkin, joten odotellaan lähteekö verkkokaupat hintakilpailuun fyysisten markettien kanssa. Toki se pesukone voi olla vaivattomampi ostaa verkosta mikäli hinta / toimituskulut kohtaavat kuluttajan haluaman tason.

 2. Suomalaisten outoihin piirteisiin kuuluu mm. vaatteiden osto hirmumarketeista. Jos kodinkoneiden ostaminen niistä on yhtä yleistä, niin se tietysti lisää omalta osaltaan kodinkonemyymälöiden ahdinkoa.

  Koneboxin sulauttamisellehan oli joku aikataulu, eikä se vielä liene ummessa.

 3. Vaatteiden shoppailuun saattaa vaikuttaa se, että kangasta pitää päästä hypistelemään miltä tuntuu ja peilaamaan peiin eteen miltä näyttää ennen kuin ostopäätöksen tekee. Lisäksi markettien ale- ja uutuusräkit on sijoitettu niin että varmasti sattuu silmiin ja siinä sitten tehdään näitä heräteostoksia.

  Suurin osa kuitenkin taitaa kokea tuon vaatteiden ostamisen varmimmaksi paikanpäältä jotta voi sovittaa. Onko se sitten merkkivaatette / viimeistä muotia, siihen en ota kantaa. Kodinkoneita tuskin ostellaan yhtä voimalla marketeista. Enemmänkin ovat sitten tilattu x-määrä ja myydään kanta-asiakashinonnoilla pois. Ei niinkään pidetä sen kummallisempaa valikoimaa. Poislukien televisiot. Niitä on isot seinät täynä. Myös tietokoneita alkaa olemaan peruskoneista tehokkaampaan myllyyn. Näiden kohdalla en ole hintaverteilua tehnyt, mutta usein kyllä näkee ihmisen marketissa joka poistuu joko pöytäkone tai läppäri kainalossa kotia kohden.

  Tässä päästään taas tähän etukortti-keskusteluun. Välillä nuo korttiedut ovat lyömättömiä tuolla kulutuselektroniikan puolella. Hinnat ovat sellaisia että jopa minä olen liian laiska alkaakseni kilpailuttamaan. Mukaan tarttuu joskus tarpeellista ja joskus tarpeetonta. Halvalla kun sai. :D

  Koneboxin sulautumiselle on tosiaan tuo aikataulu annettu ja mitään lopullista tietoa ei kuluttajile ole annettu. Mikäli Konebox brändätään uudestaan tuotevalikoiman ja hinnoittelun kohdalta Musta Pörssin tasolle niin taitaa osa kuluttajista kaikota sieltä. Katselemme mitä tällä rintamalla tapahtumaksi.

 4. Nyt ei ollut vaateasiassa kyse marketit vs. verkkokaupat taistelusta, vaan kotimaisesta erityispiirteestä, jossa vaatteita ostetaan runsaasti marketeista muiden ostosten ohella. Siinä valossa en pitäisi omituisena, että markettien osuus kodinkoneissa olisi kasvussa. Kodinkone kun ei aina kuitenkaan ole se pesukone, vaan useamminkin jotain kainaloon sopivaa.

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020