Alkoholia verkkokaupasta = toimiva konsepti

Viinit

Viinit rivissä.

Viskigaten varjossa on ollut helppo siemailla, nautiskella, hymyillä ja myhäillä. Saksalaiseen gourmondo.de verkkokauppaan tehty tilaus saapui kuin tilattuna juhlistamaan kotimaisten virkamiesten ahdasmielisyyttä. Ja mitä herkkuja tuolta teutonien maasta tänne pohjolan Albaniaan saapuikaan? Hieman alle sadalla eurolla kotiin kannettiin Großes Weißbier Set ja Deutsches Bier Paket (yht 20 pulloa erilaisia oluita), Kaiken Malbec punaviini, Kiefer Über Grenzen gehen punaviini bib (3l), Feudo Arancio Grillo Sicilia DOC valkoviini ja Niepoort Tawny Portviini. Tilaus tuli loistavasti pakattuna ja niin sanotusti sukkana sisään. Kaikki puheet tullin puuttumisista tällaisiin alkoholitilauksiin osittautuivat ainakin tällä kertaa turhaksi pelotteluksi ja varoitteluksi. Tällaisen tilauksen arvo Alkosta hankittuna olisi ollut useita kymppejä tai ehkä jopa yli satasen kalliimpi.

Prosessina alkoholin tilaaminen on juuri niin yksinkertainen tapahtuma, kuin netin lukuisat tarinat antavat ymmärtää. Gourmondo.de verkkokaupan saksankieliset sivut ovat suhteellisen selkeät ja verkkokaupalla on myös englanninkieliset sivut, joten jos saksa ei taivu, voi tilauksen tehdä helpommin niiden avulla. Gourmondon valikoimiin kuuluu alkoholin lisäksi runsaasti elintarvikkeita, virvokkeita ja säilykkeitä, mutta ymmärrettävästi tuoretuotteita ei Suomeen toimiteta. Alkoholia ja muita tuotteita sen sijaan toimitetaan 25 euron toimituskuluilla (yli 150 euron tilukset 20 euroa) DHL:n ja Itellan toimesta. Toimitus on DHL:n Premium Weltpaket-muotoa, mikä tarkoittaa kotiinkantoa. Tosin Itella tekee vain yhden toimitusyrityksen, jonka jälkeen paketit joutuu hakemaan itse omasta postitoimipaikastaan. Toimituksen onnistumiseksi on syytä huolehtia, että vastaanottajan puhelinnumero on varmasti annettu yhteystietoihin tilausta tehdessä. Toimitukset tapahtuvat suhteellisen nopeasti, oman tilaukseni saapumiseen meni hieman alle viikko. Myös maksutapoja tässä verkkokaupassa on runsaasti ja tarpeeksi, sillä kaikki merkittävät luottokortit (Visa & MC) ja Paypal hyväksytään. Ostaminen on siis kaikenkaikkiaan tehty hyvin helpoksi.

Pakkaus

Jokainen pullo kauniisti omassa lokerossaan.

Alkoholin ulkomailta ostamisesta on ollut hyvin paljon puhetta netissä. Yksi suurimpia kysymyksiä on se, että kenen vastuulla on mahdollisten valmisteverojen maksaminen. Tällaisessa verkkokaupassa, kuten gourmondo, verovelvollinen on myyjä. Tämä johtuu siitä, että myyjä hoitaa toimituksen, eli me ostajat valitsemme kaupan tarjoaman rahtivaihtoehdon. Tästä huolimatta tulli on aika-ajoin availlut tällaisia lähetyksiä ja liittänyt mukaan lomakkeet valmisteveron maksua varten. Tämä perustuu Reittausblogissa olleen tiedon mukaan esimiesohjeeseen, mutta direktiivit ja laki eivät ole tällaisen toiminnan takana. Reittausblogissa oli tähän liittyen erittäin hyvä kirjoitus perusteluineen ja lainaankin sen tähän asiaa selventämään.

Alkoholin nettiostaminen herättää jatkuvaa hämmennystä. Asiaa ei auta yksittäiset asiaa selittävät kirjoittelijat, jotka iloisesti sotkevat erilaisia tulkintoja vuosien varrelta. Asiaa haittaa myös eräät, pääsääntöisesti Virossa toimivat, yritykset, jotka pyrkivät luomaan tulkintaa joka tukee heidän liiketoimintaansa. Tulli on hämmennyksen aiheuttajana myös aktiivinen osapuoli. Tulli muutti verkkosivujaan ja ”ohjeistustaan” 22.82014 siten, että viittaavat Valviran tulkintoihin alkoholin nettiostamisesta. Näiden ohjeiden mukaan kansalaisten on pakko järjestää kuljetus itse, jotta joutuvat myös valmisteveroista vastuuseen. Lehdistö taas toistaa Tullin, STM:n ja Ehyt ry:n näkemyksiä.

 

Seuraavassa faktaa ja taustatietoja:

 

1. Alkoholin etämyynti Suomeen on sallittu. Etämyynnissä myyjä järjesteää kuljetuksen, eli maksat tuotteet ja kuljetuksen myyjälle. Eli siis tyypillinen verkkokaupan ostoprosessi kuljetuksineen. Etämyynti monopolisoidussa maassa on testattu EU-tuomioistuimessa ns. Rosengren-tapauksessa (EU-tuomioistuimen päätös C-170/04), jonka mukaan alkoholin etämyynti on sallittua ja asiaa tulee tarkastella Sopimuksen Euroopan Unionin 34 Artiklan mukaan (SEUT 34) joka koskee tavaroiden vapaata liikkuvuutta.

 

2. Valmisteverovelvollisuus etämyynnissä on myyjällä. Tämä on todettu yksiselitteisesti Valmisteverolaissa (79 § Etämyynti): ”Etämyyjä on verovelvollinen.” Yleensä keskusteluissa väitetään, että ostaja on myös vastuussa veroista, mutta tässä sotketaan ennen Rosengren-päätöstä ollut aikaa, jolloin etämyynti katsottiin kielletyksi ja ostajan piti järjestää kuljetus. Valmisteverolaki löytyy täältä: http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2010/20100182

 

3. Valviran ohjeistus on vanhentunut ja ohjeistaa yksityishenkilöistä järjestämään kuljetuksen itse (= ostaja on verovelvollinen). Valvira ei ole päivittänyt 17.3.2010 päivittämäänsä ohjetta maahantuonnista, mikä on kansalaisten harhaanjohtamista mikäli etämyyntimahdollisuutta ei tunnusteta. Yksityishenkilön maahantuontia koskeva ohje ”Alkoholijuomien tilaaminen ja maahantuonti” löytyy täältä: http://www.valvira.fi/files/tiedostot/a/l/Alkoholijuomien%20nettikauppa_ohje.pdf

 

4. Tulli välttelee ja jopa harhaanjohtavasti alkoholin etäostamisen neuvontaa. Kun Tullin verkkosivuja selailee etusivulta lähtien, päätyy väistämättä seuraavalle sivulle: http://www.tulli.fi/fi/yksityisille/matkailijat_muuttajat/alkoholi_tupakka/alkoholin_tilaaminen_netista.jsp Tämä sivu on päivitetty 22.8.2014 siten, että Tulli viittaa Valviran virheelliseen ohjeistukseen. Etämyyntiin ei enää viitata, vaan väitetään tilaajan joutuvan noudattamaan ”tuontiedellytyksiä”, jotka ovat kohdassa 3. esitetyssä ohjeessa. Tulli ei ole kuitenkaan poistanut kesäkuussa 2014 päivittämäänsä asiakasohjetta ”Ostaisinko Internet-kaupasta – ohje tavaraa tilaavalle yksityishenkilölle”, jossa kerrotaan etämyynti varsin selkeästi:
http://www.tulli.fi/fi/suomen_tulli/julkaisut_ja_esitteet/asiakasohjeet/ostaminen_ulkomailta/index.jsp
http://www.tulli.fi/fi/suomen_tulli/julkaisut_ja_esitteet/asiakasohjeet/ostaminen_ulkomailta/tiedostot/019_yksityish.pdf

 

Internetin keskustelupalstoilla on esiintynyt myös tapauksissa, joissa EU-maista etäostetuissa alkoholilähetyksissä on ollut lisättynä Tullin valmisteveropaperit. Eräs tilaaja oli jättänyt paperit huomioimatta ja Tulli oli soittanut perään. Selvitettyään kyseessä olleen etämyynti, Tulli oli perääntynyt. Tullin virkailija oli kertonut kuitenkin, että joutuvat lisäämään papereita johtuen esimiesohjeistuksesta. Mikäli yksityinen yritys toimisi näin olisi kyseessä petoksen yritys ja siitä joutuisi vastuuseen oikeudessa. Maan tapa vai onko hallintoalamaiset toisen luokan kansalaisia?

 

Alkoholituotteiden nettiostaminen on laillista, eikä Tulli voi puuttua tilauksiin rikkomatta EU-sopimusta. Valmisteverovelvollisuutta ei voi lain mukaan etämyyntitapauksissa vyöryttää ostajalle.

Tuon tekstin perusteella olemme siis laillisilla asioilla juomia tilatessamme. Tämän ensimmäisen oman kokemuksen perusteella edullisten juomien tilaaminen suoraan kotiovelle on suorastaan lastenleikkiä.

Aiemmassa kirjoituksessa Kuningas alkoholi ja verkkokaupat, luettelin lukuisia viinin myyntiin keskittyneitä verkkokauppoja, mutta tällä kertaa listaan hyviä vaihtoehtoja oluen etsijöille. Muistakaa aina tarkastaa millaiset kaupan toimitusehdot ja -kustannukset ovat, sillä niissä tuntuu olevan suuri kirjo.

Prosit!

http://www.beernavigator.com/
http://www.bier-deluxe.de/
http://www.drankgigant.nl/ 
http://www.gourmondo.de/
http://www.bierkompass.de
http://www.saveur-biere.com/en/
http://www.brewdog.com/shop 
http://www.bierzwerg.de
http://shop.belgianshop.com/ 
http://www.mein-biershop.de/index.php
http://www.landbierparadies.com
http://www.biershop-bayern.de/
http://www.belgianbeerfactory.com 
https://fanshop.weihenstephaner.de/index.php
http://shop.mikkeller.dk/
http://www.lieferello.de/
http://www.biershop-braugasthoefe.de/
http://shop.beerplanet.eu/
http://www.huisvandegeuze.be
http://www.mybrewerytap.com/
http://belgiuminabox.com/shop/
http://www.bieresgourmet.be/catalog/
http://shop.schlenkerla.de/Schlenkerla-S…-Mailorder 
http://bierkoning.nl/
http://www.alesbymail.co.uk

 

Lue myös nämä

2 Kommenttia

Lisää Kommentti
  1. Kolme tilausta gourmondosta eikä Itella ole soittanut kertaakaan.Kerrostaloasujan kannataa lisätä mahdollinen ovikoodi osoiteriville.

  2. Päädyin tänne uteliaisuuttani, kun googlasin Gourmondon. Itellalla työskennelleenä voin sanoa, että osoite- ja muille riveille kannattaa lisätä kaikki mahdollinen tieto moneen kertaan, koska noista Gourmondon paketeista puuttuu turhan usein mm. osa puhelinnumerosta, asunnon numero tai yleensä sekä että. Siinä on lähetin paha arvailla oikeaa rappua, asuntoa tai puhelinnumeron puuttuvia osia.

    Muuten olen sitä mieltä, että pitää olla asunut vähintään viisi vuotta Albaniasta ennen kuin puhuu pohjolan Albaniasta edes vitsinä.

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020