Kybermaanantai

Foorumilla ja blogissa on jo parina vuonna käsitelty Yhdysvaltojen kiitospäivän viikonlopun ostoshurmaa. Tämä megalomaaninen alennusmyyntitapahtuma koostuu kahdesta päivästä, kivijalan Black Fridaystä ja verkon Cyber Mondaysta. Jenkkilässä tapahtumat ovat pikkuhiljaa sulautumassa yhdeksi koko viikonlopun mittaiseksi kampanjaksi, mutta täällä Suomessa tapahtuma esiintyy vielä lähinnä mainosten sivulauseissa.

Kaupan ahdinko on ilmeisesti saanut Suomessakin  markkinamiehet heräämään, sillä tänä syksynä lehdistössä on ensimmäiset kerrat mainittu kotimainen kybermaanantai. Kotimainen verkkokauppa tuskin lähtee samanlaiselle alennusmyyntilinjalle, kuin kaupat USA:ssa, joten tapahtuma jäänee vielä vaisuksi. Kovat tarjoukset nimittäin ovat syynä tämän päivän hurmoshenkisyyteen tuolla rapakon takana.

Kuluttajana toki otan – ja varmaan moni muukin ottaisi iloisena vastaan vastaavan kampanjan tänne kotimaahan. Saisihan sen avulla hankittua lahjat edullisemmin. Se, että kannattaako siitä välttämttä puhua kybermaanantaina on tietysti vähän niin ja näin – varsinkin jos se yritetään istuttaa itsenäisyyspäivän tai veronpalautusten kylkeen. Näillä päivillä on nimittäin taipumus surffailla pitkin viikkoa. Hyvänä esimerkkinä käy se, että nyt kybermaanantaita sijoitetaan 8.12.2014 päivämäärään. Tätä maanantaita hehkutetaan hyvänä kauppapäivänä, koska veronpalautukset ovat tileillä ja pitkä viikonloppu on takana. Mutta mihin kybermaanantai sijoitetaan vaikka 2017 alkaen kun itsenäisyyspäivä osuu alkuviikkoon? Alkaako kauppa silloin puhua kyberkeskiviikosta?

Pankkien tilisiirtojen tehokkuuden ansiosta veronpalautukset ovat 99% varmuudella tileillä jo 5.12., joten kotimainen kauppa voisi kehittää jonkun ihka suomalaisen tapahtuman itsenäisyyspäivään ja vaikka sitä seuraaviin arkipäiviin. Juhlapyhänä itsenäisyyspäivä on kuitenkin varsin tapahtumaköyhä ja suurin osa viettää sen kotona mm. Linnan juhlia seuraten. Tähän tylsyyteen sopisi mainiosti hyvin tuotettu kyber-itsenäisyyspäivä, jota ulkomaisten verkkokauppojen paineessa operoiva kauppa voisi vielä tehostaa jonkinlaisella kansallisuusteemalla. Ole patriootti – osta Suomesta tai jotain muuta yhtä nasevaa.

29.11. – 01.12.2014 vietettävä Black Friday ja Cyber Monday ovat tapahtumina kuitenkin sellaisia, että samalla kun odottelee kotimaisen kaupan vastaiskua, voi niistä tehdä edullisiakin hankintoja. USA:sta tilavaan kannattaa vain muistaa se, että tullit ja alv:t on tarvittaessa maksettava. Aiheesta kiinnostuneiden kannattaa lukea vaikka viime syksyn juttu Black Friday & Cyber Monday, jossa on tilausprosessia ja mukana olevia kauppoja käsitelty hieman tarkemmin.

Lue myös nämä

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020