Eu-rengasmerkintä

Foorumilla on keskusteltu renkaiden hankinnasta. Foorumin rengaskeskustelun löydät täältä.

Renkaiden hankinnan helpattamiseksi on tehty rengasmerkkinnät. Ikävä kyllä, merkinnät voivat ajaa kuluttajan täysin hakoteille renkaita ostaessa.

Marraskuun (2012) alussa tulevat EU-rengasmerkinnät pakollisiksi. Luokitus tulee noudattamaan kodinkoneista tuttua kirjainmerkintää. Renkaista kun puhutaan niin paras luokitus ei välttämättä tarkoita että rengas olisi paras Suomen olosuhteisiin ja lisäksi nastarenkaat jäävät tästä luokituksesta ulkopuolelle joten vertailua tämä systeemi ei helpota.

EY-asetusten mukaan EU-rengasmerkinnät luokittelevat renkaat polttoainetehokkuuden, märkäpidon ja renkaista aiheutuvan melun suhteen. EU-hankkeen taka-ajatuksena on olla kuluttajan ostopäätöksen tukevana tekijänä, mutta hanke kaatuu lähinnä siihen, että rengasluokitus edustaa vain pientä osaa renkaan suorituskyvystä ja ominaisuuksista.

Rengasluokitus on tehty helpottamaan ostopäätöstä, mutta tuntuu päättömältä että merkinnöissä ei oteta huomioon seuraavia asioita: Kesärenkaat: Luokituksessa ei huomioida jarrutuskyky kuivissa olosuhteissa, ajovakaus, kulutuskestävyys sekä käyttöikä. Talvirenkaissa ei myöskään oteta huomioon kaikkia renkaan valintaan liittyviä asioita, kuten käsiteltävyys jäisillä ja märillä pinnoilla. Näin ollen EU-merkinnät eivät kerro kuluttajalle suurta informaatiota, vaan on suuntaa antava pieni opastus. EU-merkinnät antavat osviittaa renkaiden taloudellisuudesta, turvallisuudesta ja käyttöiästä Suomen olosuhteissa.

EU:n vaatimat rengasmerkinnät voivat pahimmillaan opastaa kuluttajaa väärään suuntaan kertoo Nokia Renkaiden teettämä pohjoismainen tutkimus. Tutkimuksesta en sen enempää tiedä, ja pienellä varauksella pitää lukea koska kyseessä on kotimainen rengasvalmistaja. ;)

Asiakkuuspalvelupäälikkö Tuija Aro Nokian Renkaista kommeitoi EU-rengasmerkintöjä seuraavasti: ”Merkinnät eivät kerro mitään lumi- ja jääpidosta, ja se on kuitenkin pohkoismaisissa talviolosuhteissa tärkein turvallisuustekijä.” Nokian Renkaat ovat huolissaan siitä että kuluttajat tekevät vääriä päätöksiä mikäli luottavat EU:n uusiin rengasmerkintöihin.

En ihmettele tuota Nokian Renkaiden huolta. Eri olosuhteissa vaaditaan renkailta eri ominaisuuksia. Pohjolaan suunnatut kitkarenkaat kun tehdään lumelle ja jäälle käytettäväksi, niin vastaavasti etelän talveen tehdään ns. sulan kelin renkaita. EU-merkinnöistä puuttuu jääpito-ominaisuus joka täällä pohjolassa on huomattavasti tärkeämpi kuin eteläisemmässä euroopassa.

EU on taas tekemässä suuria ohjeisuksia asiasta joka koskee monia. Talvirenkaat nyt ovat vähän kuin aurinkorasva kesällä. Täällä pohjolassa ei tarvita kesällä +30 suojakerrointa ja etelässä ei tarvita talvikumilta samoja ominaisuuksia kuin täällä pohjolassa. Mikäli rengasmerkinnöissä toimisi tuo sama luokitus kuin kodinkoneissa, olisi vertailu helppoa. Renkaat nyt vain ei toimi niinkuin jääkaappi. Jääkaappi pitää ruokatarpeet kylmänä. Talvirenkaan tehtävä on pitää. Kuluttajat odottelevat että saadaan yhtenäinen merkintätapa josta selviää kaikki tarpeellinen tieto. Tapahtuipa renkaiden käyttö sitten Espanjan etelärannoilla tai Rovaniemin suuntamilla.

Lue myös nämä

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020