Kanaalisaarten verkkokaupan surma?

Länsimaiden taloudet ovat hätää kärsimässä ja nyt tehdään kaikki mahdolliset korjausliikkeet joilla rahaa saadaan valtioiden kassaan. Marraskuussa tulikin julki ulkomaanuutinen jossa kerrottiin kanaalisaarten, eli Jerseyn ja Guernseyn menettävän jo vuonna 2012 oikeutensa tehdä etämyyntiä verovapaasti. Britit osoittavat suoraselkäisyyttä ja myöntävät päätöksen pääsyyksi verotulojen menetykset. Toisaalta – samankaltaisia suunnitelmia toteutuu Suomessa vuonna 2013, kun verovapaan tuonnin rajat puolitetaan.

Jerseylle ja Guernseylle on kasvanut jokunen mammuttimaisen suuri verkkokauppa, jotka ovat tähän asti käyttäneet hyväkseen porsaanreikää joka on sallinut arvonlisäverovapaan myynnin brittien pääsaarelle ja esimerkiksi tänne Suomeen. Näitä verkkokauppoja ovat TheHut, Zavvi, HMV, Play.com, Mymemory ja feelunique. Kaikki ovat aktiiviselle verkko-ostajalle tuttuja nimiä ja näistä toimitetaan Suomeenkin suuria määriä ostoksia. Erityisesti kosmetiikan, musiikin, pelien, kirjojen ja kaikenlaisen pikkutavaran ostajalle nämä ovat olleet loistava ostospaikka. Hinnat ovat halvat ja toimitukset pääsääntöisesti ilmaisia. Ainoa vaiva mikä tilaamisessa on ollut, on tilauksen arvon kanssa kikkailu ettei se pysähdy Suomen tulliin.

Rahasummat mistä tässä tapauksessa puhutaan ovat silti melko merkittäviä. Britannian hallitus on laskeskellut, että vuositasolla verojen menetystä tulee 140 miljoonaa puntaa, joten siinä mielessä tämän edun poiston ymmärtää. Myös pääsaaren verkkokaupat ovat olleet näreissään tästä edusta ja kilpailu onkin saanut arveluttavia piirteitä karsimalla mm. pikkuyrittäjät näiltä markkinoilta pois. HMV jopa sulki kivijalkamyymälöitä ja laittoi pystyyn verkkokaupan Jerseylle. Toinen epäterve piirre on ollut ns. ”circular shipping”-toiminta, jossa tuotteet on pääsaarelta lähetetty kanaalisaarille myyntiä varten. Veronkiertoa parhaimmillaan jolle nyt laitetaan stoppi.

Muutos astuu voimaan 01.04.2012, joten siihen asti pystymme edelleen nauttimaan nykymenosta. Mitä sen jälkeen tapahtuu näille verkkokaupoille, tajonnalle ja hintatasolle jää nähtäväksi.  Muutos voi pitkässä juoksussa olla meille verkko-ostajille hyödyllinenkin vaikka se aluksi kirpaiseekin.

Tarkemmin asiasta voi lukea The Guardianin sivuilta.

 

 

Lue myös nämä

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020